Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

VW Touran - odszczurzenie komory silnika - na razie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako były właściciel B5 i B7 pozostałem na forum jako cichy przeglądacz i fan Olimpijskich kółek… jako, że wszyscy się chwalą to i ja od dwóch latek przeglądam z zainteresowaniem dział detalingu i kompletuje przybory do czyszczenia samochodu… nie mam tego dużo ale … ale pochwale się tym, co dziś zrobiłem… a dokładnie odszczurzyłem komorę silnika w swoim Touranie

Powstawiam zdjęcia kompletami czyli „przed i po”, bo tak chyba najlepiej… dużo zdjęć nie robiłem, gdyż skupiony byłem na „robocie” ,a aparat był tylko przed i po pracy :)

Zastosowane środki i akcesoria:

Myjka karcher + zimna woda

APC od SHINY GARAGE - RED DEVIL HD NANO w stężeniu 1:4

Pędzelki, szczoteczki, szczoteczki i pędzelki

Na elementy metalowe poszedł: FINISH KARE 1000P HI TEMP nałożony żółtym alpikatorem z MEGUIARS i zatarty poczciwą budżetową żółtą Cobrą

wu8d.jpg

Elementy gumowe „zaatakował”: ENDURANCE TIRE GEL z MEGUIARS - Środek do pielęgnacji i nabłyszczania opon nałożony żółtym słoneczkiem lub płatkami kosmetycznymi

Plastiki przyozdobił: Gold Clas Trim Detailer z MEGUIARS – nałożony jw. + pędzelki…

nn7l.jpg

Zdjęcia

A wszystko wyglądało tak:

05wj.jpg

r4b2.jpg

A później systematycznie:

1

osyv.jpg

7cvv.jpg

2

qbme.jpg

w7iy.jpg

3

ujow.jpg

wnhh.jpg

4

8woj.jpg

ggp2.jpg

5

rlth.jpg

sfbn.jpg

jumf.jpg

xg77.jpg

3a8g.jpg

6

wvuh.jpg

okus.jpg

7

4i8n.jpg

jz1g.jpg

yjrw.jpg

8 maska

r5yj.jpg

azna.jpg

c55f.jpg

i2yr.jpg

mk7i.jpg

h938.jpg

jes6.jpg

9 reflektor a raczej obudowa od str komory

oe2m.jpg

10 zbiorniczek

o7rq.jpg

11 bagnet miarki oleju

n19x.jpg

12 jeszcze raz pokrywa

r4b2.jpg

uz7v.jpg

13 i takie porównanie na koniec

05wj.jpg

9sxy.jpg

b6uy.jpg

fsco.jpg

Na koniec próbowałem wypolerować osłonę termiczną turbo, ale ręcznie Autosolem kiepsko mi szło i zostawiłem sobie prace z tym związane na inny czas… a może ją zdemontuje i przelece chociażby DA… ???? … ale to „przyszłość”…

8nuk.jpg

No pewno niebawem zajmę się zewnętrzną powłoką bo zostało mi jeszcze dwa dni urlopu, więc chciałbym ten wolny czas wykorzystać na położenie wosku na blacharę Tourana, i domyć go po wczasach…

Wszelkie komentarze związane z pracą chętnie poczytam, szczególnie te, które będą sugerowały co mam poprawić następnym razem…

Muszę przyznać, że lampa z aparatu spowodowała, że wszystko świeci się jak psu jajca:) - informuję, że nie ma tak źle - aż tak się nie świeci !!! - ale jest naprawdę czysto i widać że komora jest "odszczurzona" !!!

Dziękuję i pozdrawiam… Michał

Opublikowano

Bardzo ladnie Ci to wyszlo. Wyglada lepiej jak funkiel nowka. Dbalosc o detale. Bravo:thumbup1:

Opublikowano
:brawo: kolego, taki sam zabieg chce u siebie przeprowadzić ale boje sie umyć diesla, musze coś oklejać itp ? odkręcałeś osłonę pod silnikiem ?
Opublikowano
  • Autor
Bardzo ladnie Ci to wyszlo. Wyglada lepiej jak funkiel nowka. Dbalosc o detale. Bravo:thumbup1:

dzięki bardzo !!!

trochę narobiłem się nakładając te żelowe dresingi... nie wiesz czy jest coś może w atomizerze, co spełniło by podobną funkcję ????

:brawo: kolego, taki sam zabieg chce u siebie przeprowadzić ale boje sie umyć diesla, musze coś oklejać itp ? odkręcałeś osłonę pod silnikiem ?

nic się nie bój... najlepiej na zimnym silniku !!! osłoniłem tylko alternator reklamówką jednorazową ... a bez urazy (żeby nie było złości) nie masz tyle elektroniki pod maską co w tym SYCZKU, więc nic się nie stanie !!!! jak masz kopresor to wydmuchaj sobie resztki wody a jak nie to czekaj aż sama wyparuje :)

Osłony pod silnikiem nie odkręcałem... ale jeżeli widzisz taką konieczność to odkręć.... w B5 jak myłem kiedyś silnik to nie odkręcałem - w B7 również... !

Opublikowano

Naprawdę robi wrażenie:wink: Gratuluję efektu końcowego:thumbup1:

Opublikowano

no no :whistling:

Opublikowano
Jako były właściciel B5 i B7 pozostałem na forum jako cichy przeglądacz i fan Olimpijskich kółek…

O ! Widzę, że kolega również z TKP :thumbup1: Też mam wielki sentyment do tego forum - tak czy inaczej kiedyś tu wrócę z jakąś kolejną Olimpijką.

Kawał dobrej roboty przy Touranie.. !!

Opublikowano

Świetna robota :wink:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kolego a wygluszenia pod maska czym czysciles.

Opublikowano
  • Autor

hi

powiem szczerze że wygłuszenie spryskałem tylko delikatnie (z daleka) wodą pod ciśnieniem ale jak masz mocno uwalone możesz spryskać roztworem APC z wodą 1:4 lub nawet lżejszym a następnie szczoteczkę delikatnie przeczyścić.... myślę że wykonany w ten sposób zabieg nie uszkodzi wygłuszenia a z pewnością nada nowego i odświeżonego wyglądu... jak nie masz APC to nawet ludwig lub szampon samochodowy da radę oczyścić brud...

Opublikowano

o zesz:slina: a ja zawsze pryskalem jakims srodkiem do silnikow pozniej karcher i juz mi sie podobalo ale jak widze twoja robote to nie ma porownania ....fck no elegancko na wiosene robie taka operacje:decayed:

Opublikowano

Robi robotę.... napisz jak czasowo wyszło ? Człowiek nie ma czasu na takie zabawy.. woli z dzieciakiem się pobawić.

Opublikowano
  • Autor
Robi robotę.... napisz jak czasowo wyszło ? Człowiek nie ma czasu na takie zabawy.. woli z dzieciakiem się pobawić.

dzięki... zeszło dobre dwa letnie długie popołudnia... jedno mycie, a drugie nałożenie wosku i dressingu na el. plastikowe :)

dzieci mam już trochę starsze, co nie oznacza, że nie wymagają opieki i zainteresowania...

generalnie młodszy syn (9 lat) to już glinkował seicento i dolne partie tourana:) - dla niego to była zabawa, a dla mnie ... satysfakcja, że nie gra w jakieś pojeb..ane gry na x-boxie albo nie ogląda chorych japońskich bajek :) może podłapie bakcyla i wykorzysta swoje umiejętności w dobrym kierunku $$$$