Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVB] Problem z pompowtryskiwaczami - nierówna praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jest to mój pierwszy post, więc jesli pisze coś nie tak to sorry.

Mój problem:

Poszła mi uszczelka pod głowicą, po rozebraniu silnika okazało się że turbina jescze wymaga regeneracji (wymieniłem na zregenerowaną).

Po złożeniu silnika, silnik po odpaleniu chodzi przez pierwsze dwie minuty dobrze a później bardzo nie równo.

Po podpięciu do VAGa okazało się że pierszy cylinder nie chodzi. Diagnosta zalecił wymiane wiązki pompowtryskiwaczy.

Wymieniłem i bez zmian. Następnie został zamieniony pierwszy pompowtryskiwacz (ten który nie chodził) z drugim i po podpięciu do Vaga

diagnosta stwierdził że teraz drugi cylider nie chodzi a pierwszy sie także zawiesza.

Co może być nie tak? Czy to ma jakiś związek z wymianą turbiny, czy może coś mechanik nakopał?

Opublikowano

była robiona tylko wymiana uszczelki ? Bo w większości przypadków to nie wystarcza, dlatego lepiej splanować od razu....

Jak "efekt" wędruje za pompką to oczywiste jest, że jest ona uszkodzona i do wymiany się nadaj

Opublikowano
  • Autor

Tak planowałem. Zastanawia mnie dlaczego pompowtryskiwacze przed robotą działały a teraz nie działają.

Opublikowano

może panowie mechanicy nie zadbali o zachowanie czystości przy rozbieraniu silnika i jakiś syf dostał się do paliwa za filtrem :mysli:

Opublikowano

Zastanawia mnie dlaczego pompowtryskiwacze przed robotą działały a teraz nie działają.

Być może dlatego, że brak jest szczelności rozpylacza w gnieździe głowicy ... .

Czy podczas zamiany pompek miejscami wymieniłeś zestaw naprawczy PD ?

Czy po wyjęciu pompek sprawdziłeś powierzchnię styku miedzianej podkładki z gniazdem w głowicy (jeżeli jest nieszczelność widać wyraźne okopcenie w tym miejscu) ?

:hi:

Opublikowano

po piewsze do wymiany uszczelniacze PD

po drugie konektory sterujace, moze mechanik uszkodzil wiazke w trakcie wymiany

dopiero gdy to zawiedzie wymienia sie PD.

Opublikowano
  • Autor

Wiązke wymieniłem na nową i bez zmian. Na razie dwa wtryskiwacze dałem do regeneracji. Dam znać czy coś to zmieniło.[br]Dopisany: 01 Sierpień 2008, 11:10 _________________________________________________a więc zregenerowałem te wtryskiwacze i bez zmian, nadal nie równo chodzi czasami nawet mocno szarpie zwłaszcza przy 2000 obrotów. Nie ma także odpowiedniej mocy.

O co chodzi?

Opublikowano

a sa jakies bledy? robil ktos logi?

jak wygladaja logi grupy 013, naprosciej zlogowac ja w roznych zakresach predkosci. bedzie widac ktory cylinder niedomaga.

badana byla kompresja?

Opublikowano
  • Autor

Niestety błędów nie znam. W cześniej jak był podłączony do kompa wyszło że nie domaga 1 i 2 cylinder, dlatego wymieniłem pompowtryskiwacze. Bez zmian.

Opublikowano

bez tego ciezko bedzie cos podpowiedziec... pozatym zasugerowalem troche wiecej niz tylko sprawdzenie bledow.

z fusow trudno wrozyc....

Opublikowano

A po wymianie pompowtrysków były one regulowane?. I zobacz jakie sa wartości w kanale 23, to Ci odpowie na sprawność pompowtrysków.