Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Klimatyzacja nie chłodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno kupiłem samochód. Klima nie chłodziła - wszystko działa sprężarka itd. Myślałem, że czynnik się skończył, ale po nabiciu okazało się, że to samo - nie chłodzi. Rurki obydwie są ciepłe, a powinna być jedna chyba zimna. Czy jest możliwe, że jakiś czujnik nie działa ?

* stosuj proszę znaki interpunkcyjne, bo tego się nie dało czytać - Łukasz

Opublikowano

też tak mam cisnienie w normie wszystko chodzi, ale temparatura jest taka jak na zewnatrz. Przyczyna leży w zaworku tylko nie pamietam jak on tam sie nazywał. Znajduje sie pod tapicerką samochodu, czyli trzeba cały kokpit ściagac żeby sie dostać do niego. W serwisie powiedzieli mi że zaworek jest gdzieś w cenie 100-150zł ale za sciagniecie tapicerki policza tez sobie. Przed wymiana radziłbym to jeszcze sprawdzic nie kupować w ciemno bo moze być zaciety jedynie, :mysli: przed robotą radze pojechac gdzies do speców od klimy niech ci spuszczą czynnik mniej zapłacisz za ponowne nabicie :)

Mnie to czeka na dniach

Opublikowano

Witam,

Ja kupiłem pare dni temu audi z niedziałającym climatronikiem. Myślałem, że nie ma gazu, ale po nabiciu tez nie działa, w ogóle zasilania nie miała. Najlepiej w takich sprawach podłączyć auto pod komputer i bedzie wiadomo gdzie jest problem po kodzie usterki. u mnie padł czujnik G192.

Opublikowano

Kolego Kowi87, mówisz czasem o zaworze rozpręznym? O ile wiem, w naszych autach nie ma w ogóle zaworu, jest natomiast dysza rozprężna. Dostęp do niej jest bez żadnego problemu z komory silnika, jest na podszybiu i wykręcenie jej zajmuje max 10 minut. Chyba że po drodze jest jeszcze jakiś element, o którym nie wiem Być może Twoi spece od klimy próbuja naciągnąć Cię na dodatkowe koszta lub sami nie wiedza jak szybko i sprawnie ugryźć temat.

Opublikowano

dokładnie o tym zaworku mówiłem jest to taki element w postaci prostopadłościanu miałem to w rękach nawet wiec jest na bank takie cos nawet w B4 było. Mechanik(nie od tych "speców" co pisałem wczesniej) u którego bede to robił tez to potwierdził i dosć duzo mi na ten temat powiedział. Zresztą okaze sie na dniach to napisze czy jest czy nie ma takiego czegos

Opublikowano

Z tego co wiem, w A4 nie ma zaworu rozprężnego, to właśnie ten prostopadłościan o którym mówisz, zamiast niego jest dysza rozprężna, wydłużone niby sitko. Zastosowanie zaworu lub dyszy zależy od układu klimatyzacji jaki, się w aucie znajduje. Jeżeli jednak w Twoim aucie zawór się znajduje dowiem się przynajmniej czegoś nowego :przebiegly:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kowi87, a zobacz czy za prawą kratką w zderzaku (strona pasażera), na łączeniu przewodów klimy nie ma czegoś takiego :mysli:

Opublikowano

z tego copiszesz wynika że sprężarka poprostu niema wydajności i trzeba w niej wymienic zawór wydajnościowy na płycie zaworowej w spręzarce

pozdrawiam

Opublikowano

W moim przypadku sprężarka i wentylator działają czynnik jest ale w podszybiu dwa przewody są ciepłe a powinien jeden być zimny. Tam gdzie nabijałem klime koleś powiedział że prawdopodobnie ten zawór jest uszkodzony. Na vagu błędów nie wykazuje.

Opublikowano

ja stawiam na brak wydajnosci w sprezarce

Opublikowano

Wykrec czujnik w podszybiu kabel w dlon i polacz na styku jak sie wlaczy to tenczujnik okolo 150

Cala praca czujnika polega na wlaczony (przeplyw) lub odciecie zasilania i nic nie dziala wentylator sie wlaczy cos tam slychac a klimy brak. Jak sprawdzisz wymien bo na kablu moze doprowadzic do rozszczenienia ukladu a to juz znacznie wieksze koszty

Opublikowano

jezeli na zegarach cisnienia sa prawidlowe na ssaniu jak i na tloczeniu ( niskie , wysokie cisnienie ) a powietrze nadal jest cieple to wina dyszy rozpreznej tzw capilary ... ... w innych autach wystepuje zawór rozprezny tzw kostka ... w audi najczesciej dysza w podszybiu kilka osob juz pisalo ze szybko mozna ja wymienic samemu ....