djtatra Opublikowano 12 Listopada 2010 Opublikowano 12 Listopada 2010 Witajcie Panowie, odświeżę trochę temat - zazwyczaj jestem pochłaniającym wiedzę i tylko czytam:P W moim B6 z 2002 roku zepsuła się klapa V159 (prawa) i cały czas leci zimne powietrze, wiem już który to siłownik jest Fioletowy (numer 8E1 820 511 A) dziś wykręciłem siłownik, rozebrałem go i w środku ma silniczek który napędza ślimak oraz potencjometr 3 pinowy kontrolujący ruch / obrót siłownika, wszystko fajne i analogicznie proste ale... Jeżeli przy ściąganiu siłownika poruszyłem klapami i teraz zamontuje dobry (naprawiony lub nowy) siłownik to w jaki sposób odbywa się jakaś jakaś kalibracja w klimatronicu, tzn. czy te klapy same się uczą gdzie jest w danej pozycji zamknięta a gdzie otwarta czy można np. wejśc do VAG-a i to zrobic ręcznie?? Pozdrawiam wszystkich, także tych, którzy zaraz mnie opie... że nie jestem widoczny na zlocikach:P
Gość oskaritto Opublikowano 13 Listopada 2010 Opublikowano 13 Listopada 2010 Witajcie Panowie, odświeżę trochę temat - zazwyczaj jestem pochłaniającym wiedzę i tylko czytam:P W moim B6 z 2002 roku zepsuła się klapa V159 (prawa) i cały czas leci zimne powietrze, wiem już który to siłownik jest Fioletowy (numer 8E1 820 511 A) dziś wykręciłem siłownik, rozebrałem go i w środku ma silniczek który napędza ślimak oraz potencjometr 3 pinowy kontrolujący ruch / obrót siłownika, wszystko fajne i analogicznie proste ale... Jeżeli przy ściąganiu siłownika poruszyłem klapami i teraz zamontuje dobry (naprawiony lub nowy) siłownik to w jaki sposób odbywa się jakaś jakaś kalibracja w klimatronicu, tzn. czy te klapy same się uczą gdzie jest w danej pozycji zamknięta a gdzie otwarta czy można np. wejśc do VAG-a i to zrobic ręcznie?? Pozdrawiam wszystkich, także tych, którzy zaraz mnie opie... że nie jestem widoczny na zlocikach:P Czesc! wchodzisz vagiem w klimatyzacje pozniej odczytujesz blok 01 i czekasz az pojawia sie same zera bedziesz slyszal jak silniczki zmieniaja pozycje pozdro
djtatra Opublikowano 13 Listopada 2010 Opublikowano 13 Listopada 2010 Witam Panowie, dziękuję za odpowiedź Oskaritto :] Dziś miałem trochę czasu żeby trochę "odratować" siłownik i dokonać 'Ustawień podstawowych' Vagiem. Silniczek po otwarciu był czysty, podłączyłem silnik pod 12V i normalnie się kręcił więc zdziwiło mnie czemu nie działa w aucie, wyczyściłem wszystko dokładnie, między innymi styki (zdjęcie poniżej poz.1) oraz wyjąłem sam potencjometr (poz.2) i trochę go rozruszałem kręcąc nim chyba z 20 sek w różne strony. Wszystko złożyłem do kupy i zamontowałem w samochodzie tak że silnik był gdzieś na 50% oraz sama klapa na 50% uchylenia się. Podpiąłem wszystko, uruchomiłem silnik i zrobiłem ustawienia podstawowe vagiem zgodnie z instrukcją oskaritta :] Wszystkie błędy zniknęły, klima działa jak marzenie, nawet lewa strona działa lepiej niż przedtem :] Poniżej zamieściłem zdjęcie mojego silniczka, w tle jest też inny silnik z klapy recyrkulacji, który wymontowałem gdybym musiał zrobic z dwóch jeden Bo ważniejszy jest V159 od klapy recyrkulacji, naszczęscie nie było to potrzebne :] Tak sobie myślę i może ten siłownik był dobry i wystarczyło zrobic ustawienia podstawowe aby sie wszystko pokalibrowało :] P.S. Nie wiedziałem, że Vagiem da się robic takie bayery... Pozdrawiam i dziękuję za poradę
Gość oskaritto Opublikowano 14 Listopada 2010 Opublikowano 14 Listopada 2010 Witam Panowie, dziękuję za odpowiedź Oskaritto :] Dziś miałem trochę czasu żeby trochę "odratować" siłownik i dokonać 'Ustawień podstawowych' Vagiem. Silniczek po otwarciu był czysty, podłączyłem silnik pod 12V i normalnie się kręcił więc zdziwiło mnie czemu nie działa w aucie, wyczyściłem wszystko dokładnie, między innymi styki (zdjęcie poniżej poz.1) oraz wyjąłem sam potencjometr (poz.2) i trochę go rozruszałem kręcąc nim chyba z 20 sek w różne strony. Wszystko złożyłem do kupy i zamontowałem w samochodzie tak że silnik był gdzieś na 50% oraz sama klapa na 50% uchylenia się. Podpiąłem wszystko, uruchomiłem silnik i zrobiłem ustawienia podstawowe vagiem zgodnie z instrukcją oskaritta :] Wszystkie błędy zniknęły, klima działa jak marzenie, nawet lewa strona działa lepiej niż przedtem :] Poniżej zamieściłem zdjęcie mojego silniczka, w tle jest też inny silnik z klapy recyrkulacji, który wymontowałem gdybym musiał zrobic z dwóch jeden Bo ważniejszy jest V159 od klapy recyrkulacji, naszczęscie nie było to potrzebne :] Tak sobie myślę i może ten siłownik był dobry i wystarczyło zrobic ustawienia podstawowe aby sie wszystko pokalibrowało :] P.S. Nie wiedziałem, że Vagiem da się robic takie bayery... Pozdrawiam i dziękuję za poradę czesc! jesli temat nie wroci to faktycznie pozbyles sie problemu ja czyscilem i kalibrowalem i wraca do dzis wiec chyba tez bede musial wyciagnac silniczki i przesmarowac raz jeszcze bo dlugo bylo dobrze p.s masz tak ze jak jedziesz jest chlodno na 18 (bez klimy) a jak sie zatrzymasz nagle gorace wieje ?
djtatra Opublikowano 14 Listopada 2010 Opublikowano 14 Listopada 2010 Przedtem miałem tak: Prawa strona Od LO do HI w ogóle nie reagowała na zmiany, zawsze leciało zimne więc w lato mi to nawet nie przeszkadzało. Lewa strona reagowała na zmiany temperatury ale np. czy było 18 czy np.24 to tak samo grzało, było to wkur... bo jak sobie schłodziłem na LO i było już za zimno dawałem 18, potem za ciepło i znowu LO i tak w koło... teraz zrobiłem na 18 st i wczoraj było w aucie idealnie, z wszystkich kratek leciało takie chłodne powietrze i praktycznie nie mysiałem nic regulowac:] Gdy się zatrzymuje temperatura w wylotach może troszke się podnosi na chwile, ale jest to tak minimalne, że praktycznie bym tego nie odczuł gdyby nie Twoja odpowiedź a potem moja ciekawośc :]
Gość oskaritto Opublikowano 14 Listopada 2010 Opublikowano 14 Listopada 2010 Przedtem miałem tak: Prawa strona Od LO do HI w ogóle nie reagowała na zmiany, zawsze leciało zimne więc w lato mi to nawet nie przeszkadzało. Lewa strona reagowała na zmiany temperatury ale np. czy było 18 czy np.24 to tak samo grzało, było to wkur... bo jak sobie schłodziłem na LO i było już za zimno dawałem 18, potem za ciepło i znowu LO i tak w koło... teraz zrobiłem na 18 st i wczoraj było w aucie idealnie, z wszystkich kratek leciało takie chłodne powietrze i praktycznie nie mysiałem nic regulowac:] Gdy się zatrzymuje temperatura w wylotach może troszke się podnosi na chwile, ale jest to tak minimalne, że praktycznie bym tego nie odczuł gdyby nie Twoja odpowiedź a potem moja ciekawośc :] dzieki za poswiecenie czasu na odpowiedz!! w takim razie czeka mnie ponowne rozkrecanie milego i powodzenia!! Oskar
clavish Opublikowano 10 Października 2011 Opublikowano 10 Października 2011 Warto dodać do tematu, że te błędy sygnalizują czasami problem ze sprężarką, a nie silniczkami.
Rekomendowane odpowiedzi