Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak radia na FIS kodowanie podłączenie Opis wtyczek CONCERT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Zarzuć mi jeszcze wlepką z radia ze schematem instalacji i pinologią :) i w jakie piny podłączyłeś się do licznika?

Opublikowano

Galę podpiołem w kostce zielonej w liczniku pin 21 natomiast zasilanie po stacyjce podpiołem z niebieskiej kostki w liczniku na pin 22 natomiast podswietlenie podpiołem w zielonej kostce od licznika pin 17i zmostkowałem plus na safe to wszystko działa bezproblemowo , natomiast cany L i CAn H były oryginalnie juz w czrnej kosce dwa brazowe kable uciełem je przedłuzyłem kabelkami zkreciłem tak jak na focie i wpiołem w pin 26 i wpin 13 tak jak jest na focie wczesniejszym poscie, wrzucam linki do zdiec z schemat i złacze kostek iso... http://zapodaj.net/646523ff4b32a.jpg.html http://zapodaj.net/e81053a503cc0.jpg.html

A kodowanie navi trzeba robic zeby ten fis działał , niewiem jak zrobic to kodowanie moze mi podpowiesz wybieram radio bodajze 57 codning 07 i tam nic niema prócz jakis cyferek które niewiem jak i naco zmieniac mam a niechce nic spatolic , mam vaga 310 pełna wersje.

Edytowane przez razor37

Opublikowano
  • Autor

Kolego, CAN podpina się tak:

- z pinu radia (pomarańczowo-fioletowy) CAN H do pinu 20 w niebieskiej kostce licznika
- z pinu radia (pomarańczowo-brązowy) CAN L do pinu 19 w niebieskiej kostce licznika
Opublikowano

No ok ale jesli wczesniej miałem symphony II to cany były i są , wrzuciłem fotki i tam sa kable tak jak piszesz pomaranczowo fioletowy i pomaranczowo brązowy , uciołem te co były przy kostce symphony przedłuzyłem skręciłem i wpiołem do rns-d w piny 26i13 , czyli te cany co sa fabrycznie to lipa nienedzie działac rns-d na fisie czy trzeba robic tak jak pisałes post wyzej ???

Edytowane przez razor37

Opublikowano

No własnie tam nic niema o navigation plus RNS-D , ja niemam conterta tylko navi RNS-D a wczesniej miałem symphony II.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podpinam sie troche pod temat zeby nie zakladac ciagle nowych

Mialem w A4 b6 avant oryginalne radio Concert II, cala instalacja oryginalna, zero przerobek,

Dzialalo wszystko, wlaczanie i wylaczanie z kluczykiem, wyswietlanie info na FIS, z tym ze samo radio w sobie swirowalo.

Kupilem nowe radio ktore mialo pasowac, wyglada identycznie, z tylu wszystkie wtyczki sa dokladnie takie same, uklad pinow identyczny. Z tym ze nr seryjny radia zaczyna sie na 8P, starego na 8E

Podpialem wszystko i dziala, gra, podswietlenie dziala, wlacza sie ze swiatlami, zapamietuje stacje, przyjelo kod po 1 razie ale:

- zniknelo info na FIS

- radio nie wlacza sie i wylacza z kluczykiem, musze za kazdym razem robic to recznie

TO da sie dostosowac czy radio sie nie nadaje? Kto mi to w Warszawie ogarnie??

Opublikowano
  • Autor

Nie da się tego dostosować, ponieważ jest to radio z Audi A3 8P, a tam inaczej jest rozwiązania komunikacja CAN. Niestety, musisz mieć Concerta z 8E0, zamiast 8P0...

Opublikowano

Liczylem na twoja odpowiedz bo widzialem ze cwiczyles temat mocno.

No to d*pa. Wyjmuje jutro i wystawiam ja sprzedaz, radio jest jakby wczoraj je wyprodukowano, szkoda :/

Myslalem ze cos da rade porpzestawiac w kompie i zadziala.

Jakby ktos szukal takiego radia w stanie 6- to mam jakby co, troche niepocieszony :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

No niestety. Jak kupiłem A4, to nawet nie wiedziałem, że mam radio z A3, bo nie sądziłem, że ma się coś na FIS wyświetlać, ale nagle natknąłem się na necie na fotkę, gdzie takie info było i zacząłem szukać... Nie ma na to sposobu, ale zawsze możesz kupić drugie radio, w gorszym stanie (byle z A4), a przełożyć tylko front.

Opublikowano

Tyle ze moje radio swiruje, wiec bebechy chore sa ;) O ile wyglad zewnetrzny jest OK, pomijajac wcisnieta galke lewą (ciezko sie w czasie jazdy kreci) to elektronika szaleje.

Zwracam to radio sprzedajacemu, naprawde piekny egzemplarz, ale nie chce mi sie szukac nowego kupca, i bede szukal dokladnie z tym numerem radia

Dziekuje za pomoc, pozdro!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat. Audi A4 B6 2001r. Auto kupiłem z radiem 1-DIN, jakieś JVC. Po pewnym czasie zdecydowałem się na wymianę na SYMPHONY (8D0 035 195) 2-DIN. Po zamontowaniu i przycięciu, w/g opisu na forum, przyszedł czas na podłączenie. Radio działa, ale brak jest wyświetlania na FIS-ie, nie wyłącza się po wyjęciu kluczyka i brak podświetlenia klawiszy kiedy się włączy światła. Przewody CAN z radia do licznika sprawdzone i doprowadzone prawidłowo. Wszystkie porady w tym temacie przewertowałem kilkakrotnie i jestem w kropce. Kodowanie przetestowane VAG-iem na różne sposoby i nic. Vag pokazuje błąd 00854 - Radio Display Output in dash panel insert 49-00- No Communications. VAG łączy się z radiem, bo kiedy wchodzę na kanał 56 - RADIO, na wyświetlaczu pojawia się napis DIAG i przestaje grać muzyka. Może ktoś bardziej "obeznany" w temacie miałby czas zerknąć (Białystok). Wszelkie rady mile widziane.

Edytowane przez pyczs

Opublikowano
  • Autor

Ten błąd to komunikacja radia i zegarów, na których powinny być wyświetlane dane z RDS radia. Próbowałeś może zamienić miejscami CAN LOW z HiGH w kostce radia?

Teraz zauważyłem - masz radio z A6 C5 i nie wiem, czy to zagra... Na 100% radia z A3 nie są obsługiwane przez A4, ale nie wiem, jak z A6.

Opublikowano

Ten błąd to komunikacja radia i zegarów, na których powinny być wyświetlane dane z RDS radia. Próbowałeś może zamienić miejscami CAN LOW z HiGH w kostce radia?

Teraz zauważyłem - masz radio z A6 C5 i nie wiem, czy to zagra... Na 100% radia z A3 nie są obsługiwane przez A4, ale nie wiem, jak z A6.

Czyli pozostaje podłączenie ze stacyjki (żeby włączało się po uruchomieniu i wyłączało po zgaszeniu kluczykiem), oraz podpięcie 6-tego pinu zasilania pod włącznik świateł (żeby było podświetlenie). A może jednak jakiś inny pomysł. Myślałem że to jest kompatybilne jako marka AUDI.

A gdzie szukać informacji jakie radio powinno być oryginalne ?. Wlepka w bagażniku przewiercona centralnie (tak montowana była instalacja gazowa). Książek z autem nie otrzymałem.

Edytowane przez pyczs

Opublikowano
  • Autor

Jedź do ASO, to Ci powiedzą. Za podświetlenie i włączanie/wyłączanie odpowiada szyna CAN. Skąd Ci się wziął ten pin 6 włącznika świateł?

Opublikowano

Ok jako że oryginalnie miałem w audi tylko 4 głośniki postanowiłem dołożyć te w tylnych drzwiach, subwoofer i wzmacniacz. Do tego wszystkiego doszło oczywiście poprowadzenie całej wiązki. Wszystko jest już zmontowane i na miejscu, wiązka połozona, głośniki wylądowały w drzwiach (nawet kratki w boczkach miałem zaklejone plastikiem ;/), sub z wzmakiem w bagażniku ale... o ile większość przewodów udało mi się rozszyfrować dzięki temu tematowi o tyle nie wiem co zrobić z przewodami masy i zasilania z wiązki wzmacniacza. Wpinać się pod zasilanie radia czy bezpośrednio do akumulatora? Jeśli to drugie to którędy ma to iść? No i co zrobić z tą masą?

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

Ups znalazłem coś.

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/265206-montaz-dodatkowego-subwoofera/

Edytowane przez inzKornel

Opublikowano

Pomysł ten z pinem 6-tym wpadł mi z załączonej na radiu rozpiski pinów, gdzie zaznaczono słoneczko, więc myślałem że jest to pin pod zasilanie podświetlenia klawiszy

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie kupiłem radio Nawigation Plus a stare radio ma Chorus 2. w oryginalnej wiązce mam kabelki 7 i 12 więc co muszę zrobić żeby wyświetlacz między zegarami działał poprawnie

schemat podłączenia Chorus 2

http://www.directupload.net/file/d/4025/oitbwdmi_jpg.htm

Schemat radia Navigation Plus

http://www.directupload.net/file/d/4025/lpa32jg3_jpg.htm

Czy muszę przeciągnąć kabelki 7 i 12 (Can-l i Can-h) z pierwszego zdjęcia do pinu 26 i 13 ze zdjęcia drugiego?

dodam że po podłączeniu radia nie działa mi podświetlenie guzików i nie mam SAFE (pamięci)

Jeśli mam oryginalnie przewody CAN-L i H to nie musze ich ciągnąć do licznika?

a i proszę powiedzcie mi czy mam radio Navigation plus DX czy non DX?

http://www.directupload.net/file/d/4025/8eay9u7w_jpg.htm

Opublikowano
  • Autor

Czy muszę przeciągnąć kabelki 7 i 12 (Can-l i Can-h) z pierwszego zdjęcia do pinu 26 i 13 ze zdjęcia drugiego?
dodam że po podłączeniu radia nie działa mi podświetlenie guzików i nie mam SAFE (pamięci)

Tak.

Jeśli mam oryginalnie przewody CAN-L i H to nie musze ich ciągnąć do licznika?

Nie musisz.

Opublikowano

dzięki. A po czym poznać czy mam radio dx lub non dx?