Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak radia na FIS kodowanie podłączenie Opis wtyczek CONCERT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Jesteś wielki steve69 !:banan::shock3::banan: Teraz na pewno sobie poradzę! Dziękuję jeszcze raz!

Opublikowano

dobra robota:git:

Opublikowano
  • Autor

Wziąłem się dzisiaj za robotę i okazało się, że kostka zasilająca się uchowała w całości ori :) Zrobiłem na nowo instalację do 8-pinowej głośnikowej i 20-pinowej na CAN itp. Niestety, CAN na liczniku nadal nie działa... Muszę sprawdzić jeszcze kodowanie VAG i dalej szukać w liczniku, jeśli wszystko na VAG będzie ok?

Wydaje mi się, że telefon u mnie jest dokładany...

IMG_5069.jpg

Widać tutaj przewód szary w takiej czerwonej ilozacji - znalazłem oprócz niego kolejne przewody w kolorze czarny i zielony. Kolorystycznie pasuje do instalacji z telefonu. Będzie trzeba uciąć te końcówki i kupić kostkę na 10 pin, żeby zrobić telefon. Swoją drogą, jak rozebrałem telefon, to miał on dwa przewody - jeden typu diversity i drugi czarny przewód, może to ten, o który pytam, a nikt nie zna odpowiedzi?

W obrazku wyżej oraz tutaj:

koncowka.jpg

Opublikowano
... i 20-pinowej na CAN itp. Niestety, CAN na liczniku nadal nie działa...

Czy przewody CAN skręciłeś w warkoczyk? :

can.JPG

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano
  • Autor
... i 20-pinowej na CAN itp. Niestety, CAN na liczniku nadal nie działa...

Czy przewody CAN skręciłeś w warkoczyk?

Raczej nie, a po co? Do samego pinu ma być skręcone?

Opublikowano

Przewody CAN-L i CAN-H na całej długości prowadzenia od wtyczki do wtyczki powinny być skręcone w warkoczyk.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano
  • Autor

Nie miałem o tym zielonego pojęcia... Jutro, max pojutrze skręcę i dam znać :)

---------- Post dopisany 07-10-2013 at 18:45 ---------- Poprzedni post napisany 06-10-2013 at 22:03 ----------

Skręciłem i niestety dalej nic... Trzeba będzie sprawdzić, czy jest przejście z licznika, albo licznik i radio, może one mają problem. Kolega cwiara sprawdzał mi ostatnio kodowanie i mówił, że jest ok.

Chyba trzeba się godzić z myślą, że to nie dla mnie mieć radio na FIS :kwasny:

Opublikowano
... Skręciłem i niestety dalej nic...

No szkoda, szkoda.

... Chyba trzeba się godzić z myślą, że to nie dla mnie mieć radio na FIS...

Jeśli połączenie między licznikiem i radiem jest OK, to trochę dziwne, że na FIS nic się nie pokazało.

W ostateczności można wybrać się do jakiegoś kumatego elektronika.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano
  • Autor

A może to być uszkodzenie licznika lub radia? Sprawdzę jeszcze raz kodowanie VAG, ale to już jutro.

Najwyżej na krótko spróbuję połączyć licznik i radio, o ile się da :)

W każdym razie dziękuję za pomoc i dam znać, co i jak z problemem :)

Opublikowano

Jest jeszcze jedna możliwość: nie masz dodanego radia w 17-Instruments -> Adaptation-10 - Channel 62

x88.th.png

Jeśli w kanale 62 nie dodamy radia (czyli +1 do tego co było wcześniej), to FIS pozostaje czarny mimo prawidłowego podłączenia przewodów CAN.

Właśnie przed chwilą przetestowałem to u siebie.

Jak widać na wstawionym przeze mnie obrazku, u mnie kanał 62 ma wartość 19, czyli sumę +16 (Instrument Cluster) +2 (telefon) +1 (radio).

Jak wstawiłem tam 18, (czyli odjąłem 1 - radio) to po "zasejwowaniu" FIS przestał wyświetlać informacje z radia.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano
Jest jeszcze jedna możliwość: nie masz dodanego radia w 17-Instruments -> Adaptation-10 - Channel 62

Jeśli w kanale 62 nie dodamy radia (czyli +1 do tego co było wcześniej), to FIS pozostaje czarny mimo prawidłowego podłączenia przewodów CAN.

Właśnie przed chwilą przetestowałem to u siebie.

Jak widać na wstawionym przeze mnie obrazku, u mnie kanał 62 ma wartość 19, czyli sumę +16 (Instrument Cluster) +2 (telefon) +1 (radio).

Jak wstawiłem tam 18, (czyli odjąłem 1 - radio) to po "zasejwowaniu" FIS przestał wyświetlać informacje z radia.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Kolego było o kodowaniu na1 stronie ;)

A do autora postu sprawdź sobie jeszcze z innego poziomu możliwość wyświetlania radyjka na FIS.

Wchodzisz w ustawienia komputera pokładowego (manetka wycieraczek) i sprawdz tam czy masz ustawione wyswietlanie radia.

Opublikowano
  • Autor
A do autora postu sprawdź sobie jeszcze z innego poziomu możliwość wyświetlania radyjka na FIS.

Wchodzisz w ustawienia komputera pokładowego (manetka wycieraczek) i sprawdz tam czy masz ustawione wyswietlanie radia.

W jaki sposób? Tam mam ile km mi zostało do przejechania, spalanie średnie, chwilowe, czas jazdy i średnią prędkość. Powinno być jeszcze radio?

Opublikowano
Kolego było o kodowaniu na1 stronie

Owszem, ale skoro sprzęt jest sprawny, a nic się nie wyświetla, to ja bym sprawdził jeszcze raz ;-)

To jest A4 B6, tu nie ma takich opcji.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

To jest A4 B6, tu nie ma takich opcji.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Ups sorry nie popatrzylem, ze nitroo ma b6:facepalm:

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem. 17-Instruments -> Adaptation-10 - Channel 62 - mam wartość 19, czyli poprawną, a nadal nie działa... już nie mam sił :(

Opublikowano

No, to już chyba tylko wizyta u elektronika pozostaje... :kwasny:

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze sprawdzę na innym liczniku i może mi się uda na innym radiu :)

Opublikowano
Jeszcze sprawdzę na innym liczniku i może mi się uda na innym radiu :)

Jeśli jest taka możliwość, to by sporo wyjaśniło.

--

Pozdrawiam.

Sławek

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Podłączyłem inny licznik i niestety problem jest nadal. Byłem pytać w Audi i powiedzieli mi coś w stylu, że może to być radio z B7 lub A3, a one nadają na innych częstotliwościach po CAN. Podpowiedzieli jednak coś o tym, by nie prowadzić nowych przewodów CAN, to można jakiś emulator u gościa od Car Audio wstawić. Czy ktoś słyszał o takim rozwiązaniu? O co z tym chodzi?

Opublikowano

pytanie z innej strony - a czy vagiem łączysz się z radiem? bo może skoro miałeś taką masakrę z kablami to w innym miejscu też może być coś nie tak;

ewentualnie możesz puścić dla testu zupełnie oddzielny przewód z radia (CAN) do licznika żeby wyeliminować problem okablowania - albo po prostu przedzwonić kable;

zobacz sobie schemat kostek licznika (np na elektrodzie) - tam masz kilka różnych podłączeń magistrali CAN - może masz coś tu pomylone;

to tak na szybko...