Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z sprzedającym -Brak przelewu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem rok temu lampy do busa, otrzymałem lampy i okazało się, że są 2 inne (jedna miala halogen , druga nie). Wiec zadzwoniłem do gościa i mowie że odsyłam lampy -zwrot. Lampy na drugi dzień wysłałem kurierem. Wysłałem nr konta i czekam na przelew już ponad rok. Gościu wysłał potwierdzenie że wykonał przelew niestety nigdy go nie otrzymałem. Zostało ono sfałszowane. Po kilkunastu @ odp że ma cieżka sytuacje w firmie i że zrobi przelew cześci kwoty tego również nie dostałem. Zgłoszenie sprawy na policje coś da ? czy szkoda czasu i nerów... ? Kwota za lampy to 420zł . Wszytkie @ od gościa mam potwierdzenie przelewu również.

ps. Nie jest to osoba z forum ale z allegro.

Opublikowano

a dlaczego czekałeś aż rok Kolego ?

Po pierwsze idziesz na Policję a po drugie zgłaszasz na Allegro - przynajmniej Mu konto zablokują i Innych w hujka nie zrobi.

Podobna sytuacja dla porównania : Facet kupił szajs na Allegro, odesłał - nie doczekał się zwrotu kasy - i tutaj cytuję co Mu napisał Prawnik :

Jedynym legalnym sposobem na odzyskanie pieniędzy jest wniesienie pozwu do sądu o zasądzenie zwrotu zapłaconej kwoty. Pozew należałby skierować do sądu właściwego ze względu na miejsce siedziby pozwanego przedsiębiorcy.

Możliwe, że druga strona nie reaguje na Pana pisma licząc na to, iż skierowanie sprawy do sądu okaże się dla Pana nieopłacalne. Trzeba bowiem nie tylko przygotować pozew – co już jest kłopotliwe dla osób niemających wiedzy prawniczej, ale także trzeba uiścić opłatę sądową i trzeba też liczyć z koniecznością wyjazdu na rozprawę.

Można ewentualnie zastanowić się nad wysłaniem zawiadomienia do policji. Można powołać się na przepisy o wyłudzeniu art. 286 kk i na przepis art. 138 kodeksu wykroczeń, zgodnie z którym „Kto, zajmując się zawodowo świadczeniem usług (…) umyślnie bez uzasadnionej przyczynyodmawia świadczenia, do którego jest obowiązany, podlega karze grzywny”.

Możliwe, iż policja nie będzie chciała prowadzić sprawny i skieruje Pana na drogę postępowania sądowego – cywilnego. W mojej ocenie warto jednak spróbować wysłać takie zawiadomienie, ponieważ nie ponosi się żadnych opłat, zawiadomienie nie musi być sporządzone na jakiś specjalnych formularzu (może być sporządzone odręczenie na zwyklej kartce papieru), a być może okaże się skutecznym środkiem nacisku. Nawet jeśli nie odzyska Pan pieniędzy, to policja przynajmniej zbada co się dzieje w Pana kontrahentem. Można się będzie zorientować jak będzie tłumaczył swoje zachowanie, czemu nie naprawił urządzeniem, nie przesłał pieniędzy, nie reagował na wezwania.

Opublikowano

Tranzakcja była poza allegro. Ale cała dokumentacje @ posiadam i jego "zapewnienia" o zrobieniu przelewu też.

Opublikowano

Pal od razu kapcie na komisariat i tyle w temacie. Niektórzy od razu oddają kasę jak tylko usłyszą słowo Policja

Opublikowano

miałem kiedyś podobną sytuacje z telefonem, wpłaciłem 300zł a telefonu nie dostałem, sprawa trwała długo, bo nie mogli go zastać w miejscu zamieszkania, a dalej nie chciało się szukać, później jak już go złapali to wymigiwał się trudną sytuacją rodzinną, następnie dostałem pismo, że w ciągu pół roku ma mi zwrocić pieniądze. Sprawa trwała chyba 4lata, ale pieniądze odzyskałem. Więc warto, tym bardziej, że kwota przekracza 250zł i jest to przestępstwo!

Opublikowano

a czy czasami już nie zmienili minimalnej kwoty wartości kwalifikowanej jako przestępstwo do 400zł? gdzieś coś mi się obiło o uszy:eusathink: