Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

nagłe pogorszenie pracy silnika połączone z kopceniem :/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów,

Potrzebuję Waszej pomocy, otóż od nie dawna jestem właścicielem 3.0 TDI 233BHP. Autem jeździ się jak to audi - przyjemnie i z gracją. Niestety dziś rano odpaliłem auto, usłyszałem krótki odgłos pracy łańcucha (jakby przez chwilkę nie było smarowania) a silnik jak nie ten sam - zaczęło się kopcenie (kolor spalin ok), nierówna praca (o dziwo obrotomierz nie wariuje a obroty są tak jak zawsze na jałowym ) i podszarpywanie. Wrażenie jakby nie pracował na wszystkich cylindrach :/

poradźcie fachowo gdzie szukać babola - bo szczerze mówiąc biorę pod uwagę napinacze łańcucha lub wtryski dalej nie mam pomysłu...

PS VAG bedzie w srode dopiero ale watpie zeby cos pokazal....

dzięki za zainteresowanie tematem

Opublikowano

Stuka coś teraz w silniku?

Opublikowano
  • Autor

szarpie i kopci nie dopalonym paliwem...VAG pokazuje ze na cylindrze 2gim i 4tym:

"P161B cylinder 2 glow plug circuit-Q11 open circuit"

"P161D cylinder 4 glow plug circuit-Q13 open circuit"

z rozmów z mechaniorami to to nie może być wina świec - i też tak sądze

naczytałem się że zderzenie - przeskok łańcucha

mi osobiście zalatuje to wtryskiwaczami :slina:

reasumując auto jeździło bez żadnych objawów, paliło "dotyk", diesela od lat tankuje w jednym miejscu (wcześniej równie czuły common rail + dpf zero problemów). Rano żując bułkę wsiadłem i juz odpaliłem to co zaistniało

"gwoździ" w silniku nie słychać

radzą mi jeszcze KTS'a podłączyć że niby więcej pokaże...póki co nie wiem od czego zacząć żeby zdiagnozować przypadek :/

obroty już zaczęły świrować silnik ledwo utrzymuje się na zapłonie :confused4:

Opublikowano

a korekcje na wtryskach sprawdzali? Dałoby to jako taki ogląd...

Trudno mi coś wyrokować ale możliwe, że rozrząd dostał... (mógł tylko delikatnie przeskoczyć- może udało Ci się uniknąć zderzenia).

Ja na Twoim miejscu już bym go jednak nie odpalał tylko poszukał ogarniętego mechanika, który najpierw:

- zrzuci czapki i sprawdzi w jakim stanie są głowice- czy nic nie dostało itd.

- wyciągnie wtryski i ewentualnie sprawdzi endoskopem stan tłoków.

- sprawdzi ustawienie rozrządu.

W między czasie- możesz oddać wtryski na stół probierczy- będziesz wiedział czy leją. Jeśli lały (przez długi czas) to możliwa dziura w cylindrze.

Nie miałeś objawów typowych dla lejących wtryskiwaczy? (przede wszystkim mocniejszego kopcenia po staniu na jałowych?)

Podaj jeszcze jaki przebieg ma auto, na jakim oleju jeździ, co ile wymiana i czy jest dpf?

Opublikowano
  • Autor

dzięki za konkret odpowiedz!

Trzeba będzie zrobić tak jak powiedziałeś i tak czułem że tego nie unikne - laweta i ogarniety mechanior, który zgoli mnie standardowo jak każdy "ekspert" :slina:

z tego co piszesz to tak nie mialem - nie kopcil na jałowym, tylko jak było depnięcie (norma bogatsza mieszanka). Moc + kultura pracy bez zastrzeżeń. Z dnia na dzień jak już wspomniałem bez żadnych wcześniejszych objawów (a słynę z doszukiwania się)...

zastanawia mnie też to przeskoczenie, łańcuch nie hałasował w eksploatacji, nie wychwyciłem niczego, co by było nie tak.

Auto kupiłem już z wyciętym filtrem cząstek, olej castrol zgodny z serwisem, jedyne co miałem nie tak to błąd nieosiągniętej fazy motylka na kolektorze czyli znany feler trójek...poza tym wskazywało zdrowy motor...

przebieg 216 ale nie sprawdzany nigdzie

---------- Post dopisany 02-11-2013 at 13:14 ---------- Poprzedni post napisany 30-10-2013 at 22:14 ----------

auto zatargane na warsztat, ze wstępnych ustaleń nie chodzi na połowę garów, wtryski ciekną :/

plan na poniedziałek - dokopanie się do łańcucha, który to prawdopodobnie jest sprawcą całego zamieszania... i teraz pytanie: czy przeskok uszkodził czy wystarczy wymienić te zjebane napinacze oraz ustawić bransoletke na nowo??

Opublikowano

Rzuć okiem pod dekiel głowicy- jeśli było uderzenie to powinno być widać (powinno coś się rozsypać). Od siebie proponowałbym Ci jednak zrzucić głowice i zmienić hydraulikę. Przy okazji obejrzysz stan tłoków.

Hydraulika + dobrze ogarnięty rozrząd i powinieneś być zadowolony (pomijam fakt lejących wtrysków- bo to obowiązkowo do ogarnięcia)...

Niestety robi się tu już spora kwota... :facepalm:

Opublikowano
  • Autor

to chyba jednak zdecyduje się na swapa jednostki :facepalm: nie wiem ale z tego co widze to bezsensu reanimować obecną...

może tą 3 litrówkę 239 bhp? nowszą od tej tyle że nie wiem jeszcze jakie pieniądze ceni :disgust:

pomysły jakieś??

Opublikowano

Pamiętaj, że Plug & Play do B7 wszczepisz tylko BKN lub ASB. Nowsze 3 litrówki z A5 i B8 są delikatnie inne i podobno coś trzeba przerabiać. Pomijam fakt ogarnięcia sterownika żeby to dobrze działało.

Ja swojego reanimowałem- kupno drugiego silnika to zawsze jest loteria... Zobacz co Ci tam strzeliło i dopiero podejmuj decyzję...

Opublikowano
Pamiętaj, że Plug & Play do B7 wszczepisz tylko BKN lub ASB. Nowsze 3 litrówki z A5 i B8 są delikatnie inne i podobno coś trzeba przerabiać. Pomijam fakt ogarnięcia sterownika żeby to dobrze działało.

Ja swojego reanimowałem- kupno drugiego silnika to zawsze jest loteria... Zobacz co Ci tam strzeliło i dopiero podejmuj decyzję...

Dokładnie, znajomy ostatnio przerabiał swapa ASB i 9/10 jednostek używanych było w kiepskim stanie. Kupił niby pewny z fakturą VAT a i tak doszedł pro forma rozrząd c.a 4 tyś i 3 wtryski używane po 500 zł/szt, nowy 1600/szt... Większość jednostek używanych jest zajechana i lęża niejednokrotnie w błocie przez długi czas, a rękojmia to pic na wodę i w przypadku awarii, zawsze mogą powiedzieć, że dana część jest eksploatacyjna. Problem z silnikami z b8 typu CCWA etc jest to że nie da się tego zakodować na zegarach od B7, inne komputery (EDC 17) fizycznie wejdzie, choć trzeba będzie przerabiać trochę. I pamiętaj, że ASB od a6 ma inne rozmieszczenie niektórych rzeczy od tyłu silnika, mówię ponieważ ASB od A4 stricte jest bardzo mało, a dużo od A6. Cenowo 'nowe' jednostki typu C i pochodne to o dziwo są na tym samym poziomie co ASB, BMK, BKN. Jeśli da się zrób lepiej remont.

Opublikowano

Dokładnie, znajomy ostatnio przerabiał swapa ASB i 9/10 jednostek używanych było w kiepskim stanie. Kupił niby pewny z fakturą VAT a i tak doszedł pro forma rozrząd c.a 4 tyś i 3 wtryski używane po 500 zł/szt, nowy 1600/szt... Większość jednostek używanych jest zajechana i lęża niejednokrotnie w błocie przez długi czas, a rękojmia to pic na wodę i w przypadku awarii, zawsze mogą powiedzieć, że dana część jest eksploatacyjna. Problem z silnikami z b8 typu CCWA etc jest to że nie da się tego zakodować na zegarach od B7, inne komputery (EDC 17) fizycznie wejdzie, choć trzeba będzie przerabiać trochę. I pamiętaj, że ASB od a6 ma inne rozmieszczenie niektórych rzeczy od tyłu silnika, mówię ponieważ ASB od A4 stricte jest bardzo mało, a dużo od A6. Cenowo 'nowe' jednostki typu C i pochodne to o dziwo są na tym samym poziomie co ASB, BMK, BKN. Jeśli da się zrób lepiej remont.

Zgadzam się z Marcinem. Jeśli tylko słupek jest ok to remontuj swojego. Nie oszczędzaj na tym- zrób wszystko tak jak powinno być i powininen Ci jeszcze długo posłużyć...

Opublikowano

Podłączę się.

Tylko ciekawe jaka zasobność portwela Kolegi, bo na konkretny remont to spora kwota się mu szykuje .... mylę się jeżeli powiem 10k+ ???

Opublikowano
Podłączę się.

Tylko ciekawe jaka zasobność portwela Kolegi, bo na konkretny remont to spora kwota się mu szykuje .... mylę się jeżeli powiem 10k+ ???

Bez wtrysków ma szansę się w 10 zmieścić (rozrząd + głowice z nową hydrauliką)- pod warunkiem, że cylindry ok.

Za wtryski trzeba liczyć 1k pln/szt.

Opublikowano

Lol z wtryskami masz +16K --> to 2 szanse na kupno używanego silnika ( po 8K sztuka)

Choć z drugiej strony po remoncie masz pewny motor na 150-200 tkm ( ale tu również nie wiadomo czy coś po drodze się nie wys...)

Idąc w używki z niewiadomego źródła nie wiadomo co można dostać, chyba że jest pewny motor i sprzedawce.

Opublikowano

Często jest tak, że w nowym motorze po chwili trzeba zmieniać rozrząd... lub wtryski... lub to i to...

Opublikowano
  • Autor

Dobra Panowie,ostro sie popier*liło...

mechanior mówił że mam mega pecha bo tak sie nie zdarza - mialbyć lekki przeskok a okazało się urawany zawór czyli prawdopodobnie głębiej poszło :facepalm:

co z tym swapem, bo czytam i widzę że tak źle i tak nie dobrze :thumbdown:

zasobność portwela nie idzie w parze z logiką działania wiec wydać 15 k na reanimację jednostki jakoś mi się nie widzi :lazy:

a znająć moje szczescie to zaś coś dojdzie :wallbash:

widze jak piszecie że szukanie swapa to nie bardzo, że szrot i wogole - postaram się znaleźć taki, który odpalą przy mnie i sprawdzę co w nim siedzi, lepszego pomyslu nie mam...

dzięki Panowie zawsze to lepiej jak się wypowiecie w temacie!

Opublikowano

kolego chciałbym sie ciebie zapytać jaki miałeś przebieg ze takie cuda ci sie zadziały?

Opublikowano
  • Autor

216k a cuda to dobre określenie, bo "rozstąpił" się z nienacka :facepalm:

Opublikowano

kurcze to mały przebieg i juz takie rzeczy sie dzieją. ja własnie jade dzisiaj do aso i kupuje graty mi robie rozrząd

Opublikowano
  • Autor

jak kupowałem to cieszyłem się ze uniknę ingerencji w wymiane rozrządu (słynny łańcuch lać i jechać)...

miałem na uwadze napinacze ale czekałem w sumie na pierwsze jakieś tam oznaki...no i doczekałem się...

okazał się duży luz wiec nie wiem jak to nie hałasowało...

tak czy siak przestrzegam nie ma na co czekać!!! teraz czeka mnie 10k+ zamiast 1k zł za napinki :shock3:e

audi to syf w tych czasach...

chciałem bmvv w Xsie ale że są źle postrzegane wybrałem audi. Może i to chore pomyślicie ale działam w branży finansowej a ludziom źle kojarzą sie "betki"...

Opublikowano
jak kupowałem to cieszyłem się ze uniknę ingerencji w wymiane rozrządu (słynny łańcuch lać i jechać)...

miałem na uwadze napinacze ale czekałem w sumie na pierwsze jakieś tam oznaki...no i doczekałem się...

okazał się duży luz wiec nie wiem jak to nie hałasowało...

tak czy siak przestrzegam nie ma na co czekać!!! teraz czeka mnie 10k+ zamiast 1k zł za napinki :shock3:e

audi to syf w tych czasach...

chciałem bmvv w Xsie ale że są źle postrzegane wybrałem audi. Może i to chore pomyślicie ale działam w branży finansowej a ludziom źle kojarzą sie "betki"...

To że się urwał zawór nie musi oznaczać tragedii.

U mnie się urwał... 2 razy... I co- silnik zreanimowany i jeździ, trzyma moc, oleju nie bierze...

Mnie naprawa wyszła sporo powyżej 10k bo robiłem kilka rzeczy na raz...

Tu masz mój temat:

http://a4-klub.pl/3-0-200/3-0-tdi-rozrzad-przestrodze-zdjecia-235954/index2.html

Tak wyglądał mój tłok (zawór się urwał i wbił):

5d5a06a8d4e09531m.jpg

A tak prezentuje się wykres po ponad roku od remontu:

ee24f1bd7a200971m.jpg