wilku213 Opublikowano 4 Listopada 2013 Opublikowano 4 Listopada 2013 Panowie zrób ktoś fotke podszybia w 1.8 ADR.Jak ono dokładnie wygląda nad akumulatorem, żeby nie zalewało go. z Góry dzięki ---------- Post dopisany at 15:03 ---------- Poprzedni post napisany at 14:42 ---------- Może inaczej, czego brakuje na tym zdjeciu, żeby woda nie leciała na aku itp: 20100623205.jpg | | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.pl
xXPiotrekXx19 Opublikowano 4 Listopada 2013 Opublikowano 4 Listopada 2013 ja mam tak samo tylko ze w 1.6 i tam raczej nic nie brakuje
wilku213 Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Opublikowano 4 Listopada 2013 Chyba cos musi, bo co, woda sadzi na akumulator?
xXPiotrekXx19 Opublikowano 4 Listopada 2013 Opublikowano 4 Listopada 2013 u mnie nie widzę na aku wody po deszczach czy myjni a może masz jakąś nieszczelność miedzy podszybiem a szybą tam powinno przylegać do szyby
wilku213 Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Opublikowano 4 Listopada 2013 a czy woda z tego podszybia spływa na akumulator czy za nim? Przeciez ta woda musi tam spływać otworkami podszybia
cptolgierd Opublikowano 4 Listopada 2013 Opublikowano 4 Listopada 2013 Twoje górne podszybie jest z poliftowego Audi A4 B5 - prawdopodobnie zostało kiedyś wymienione, ale nie w całości (podejrzewam że uszczelka sparciała lub kołków ktoś nie umiał naprawić i wymienił całe) a te 'dołki w podszybiu' są, bo poliftowe Audi ma spryskiwacze pod maską, a nie na masce. Żeby było kompletne - brakuje Ci jeszcze podszybia zakrywającego całą ścianę grodziową. Wygląda to tak:
wilku213 Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Opublikowano 4 Listopada 2013 kuźwaaa... no to jak powinno wyglądać podszybie w adr 95 rok? -.- ---------- Post dopisany at 21:32 ---------- Poprzedni post napisany at 21:16 ---------- najlepiej dajcie jakieś foto
xXPiotrekXx19 Opublikowano 4 Listopada 2013 Opublikowano 4 Listopada 2013 tak jak na zdjęciu wyżej pokazanym
novwy Opublikowano 4 Listopada 2013 Opublikowano 4 Listopada 2013 co wy pleciecie, to zabudowane podszybie jest z polifta od '99, a kolega wilku213 ma zwykłe przedliftowe z Twojego zdjęcia wygląda że masz wszystko na swoim miejscu
wilku213 Opublikowano 5 Listopada 2013 Autor Opublikowano 5 Listopada 2013 no właśnie o to mi chodziło. Takie zabudowanego nie widziałem w przedlifcie.Czyli woda z podszybia w przedlifcie ląduje na akumuator?To nie jest mój ADR, ale właśnie zrobiłem zdjęcia, które wszystko wyjaśnią, że woda leje się po aku: CAM00003.jpg | | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.pl CAM00004.jpg | | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.plco jest nie tak? Lub być może tak powinno być?---------- Post dopisany at 12:59 ---------- Poprzedni post napisany at 09:48 ----------
cptolgierd Opublikowano 5 Listopada 2013 Opublikowano 5 Listopada 2013 Czyli woda z podszybia w przedlifcie ląduje na akumuator?To nie jest mój ADR, ale właśnie zrobiłem zdjęcia, które wszystko wyjaśnią, że woda leje się po aku: CAM00003.jpg | | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.pl CAM00004.jpg | | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.plco jest nie tak? Lub być może tak powinno być?---------- Post dopisany at 12:59 ---------- Poprzedni post napisany at 09:48 ---------- Dokładnie tak jest to rozwiązane w przedliftingowej wersji. Źle się zrozumieliśmy. Ja dokupiłem do swojego Audi podszybie poliftowe ALE składa się ono z dwóch części czyli: - Podszybie górne, czyli przylegające do szyby, zasłaniające filtr pyłkowy i wycieraczki. - Podszybie dolne, podchodzące do podszybia górnego zasłaniające akumulator, komputer, servo (w sumie całą ścianę grodziową). Podszybie, górne można zamontować oczywiście bez podszybia dolnego, natomiast kolega w pierwszym poście pokazał że ma podszybie górne z wersji po liftingu ALE bez dolnego. Wyróżnia się ono tym że ma takie dołki na spryskiwacze - w wersji poliftingowej Audi mają spryskiwacze pod maską, a nie na masce, jak to jest w przedlifcie. Dla lepszego zobrazowania dodam zdjęcie o co mi chodzi. I prawidłowa odpowiedź na pytanie autora tematu brzmi: musisz dokupić podszybie dolne wraz z deklem zakrywającym akumulator, deklem na filtr pyłkowy i uszczelką wokół silnika, koszt około 100-150 zł (uszczelka przedliftingowa ma za wąskie rowki i nie będzie chciało się trzymać).
wilku213 Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Opublikowano 6 Listopada 2013 Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.Podsumowując, w tym audi adr z 95 roku fabrycznie jest tylko górne podszybie i woda leje sie na aku tak? Kolejne pytanie, to czy w miejscu styku szyby z podszybiem musi być tam szczelnie? zaznaczylem o co mi chodzi 2013040220.12.20.jpg | | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.pl
xXPiotrekXx19 Opublikowano 6 Listopada 2013 Opublikowano 6 Listopada 2013 z tym że po tylu latach ta guma która powinna przylegać do szyby już nie przylega tak jak powinna i są szczeliny jeżeli u ciebie ta szczelina jest akurat nad aku to źle bo na niego leci ale jeżeli w innym miejscu to raczej niczemu nie powinno chyba szkodzić bo woda i tak musi spływać do odpływu pod aku i servo a najważniejszą rzeczą jest dbanie o odpływy żeby były drożne
wilku213 Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Opublikowano 6 Listopada 2013 Czy na aku jest szczelne miedzy podszybiem a szybą, to nie ma znaczenia bo i tak woda otworami podszybia sadzi na aku
cptolgierd Opublikowano 7 Listopada 2013 Opublikowano 7 Listopada 2013 tak jak mówi xXPiotrekXx19 - dbaj o odpływy, w innym wypadku woda zacznie podnosić się i przez komputer lub linkę zacznie zalewać Ci wnętrze, a później tylko pozostaje wyciąganie dywanu z samochodu i suszenie go poza nim, a to już nie jest godzina czy dwie pracy, bo trzeba wyciągnąć 2 fotele, rozkręcić tunel środkowy, podstopnicę i boczne plastiki, a później tylko suszenie, a jest ono czasochłonne bo wykładzina jest wyłożona gąbką.
wilku213 Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor Opublikowano 7 Listopada 2013 Tak tak o tym wiem, że trzeba dbać o odpywy.Generalnie chodziło mi tylko o to, że woda z podszybia ląduje bezpośrednio na góre akumulatora
djzak Opublikowano 7 Listopada 2013 Opublikowano 7 Listopada 2013 umnie nigdy nie bylo takiej oslony w adr 95 a mam go prawie od nowosci ...bylo goło ...i woda zalewa auku i wszystko co tam jest ....
wilku213 Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor Opublikowano 7 Listopada 2013 no to kompletna porażka...
xXPiotrekXx19 Opublikowano 7 Listopada 2013 Opublikowano 7 Listopada 2013 cześć ja dzisiaj pojechałem specjalnie na myjke sprawdzić u siebie to po myciu pod ciśnieniem gdzie strumień wody był w miare duży też leci troszkę na aku i nie pomaga to że mam podszybie po lifcie to i tak woda znajdzie miejsce do przedostania sie choć by jak jest klapka zakrywająca aku to ona nie dociska aż tak żeby było szczelnie wiec przypuszczam że przy wiekszych opadach tez leci u mnie na aku i pewnie u każdego tak jest tylko nie wszyscy zwracają na to uwagę ale dużo osób jeździ z tym już dużo lat i nic się nie dzieje
Rekomendowane odpowiedzi