Skocz do zawartości
IGNOROWANY

podszybie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja mam tak samo tylko ze w 1.6 i tam raczej nic nie brakuje

Opublikowano

u mnie nie widzę na aku wody po deszczach czy myjni a może masz jakąś nieszczelność miedzy podszybiem a szybą tam powinno przylegać do szyby

Opublikowano

Twoje górne podszybie jest z poliftowego Audi A4 B5 - prawdopodobnie zostało kiedyś wymienione, ale nie w całości (podejrzewam że uszczelka sparciała lub kołków ktoś nie umiał naprawić i wymienił całe) a te 'dołki w podszybiu' są, bo poliftowe Audi ma spryskiwacze pod maską, a nie na masce. Żeby było kompletne - brakuje Ci jeszcze podszybia zakrywającego całą ścianę grodziową. Wygląda to tak:

2013040220.12.20.jpg

Opublikowano

kuźwaaa... no to jak powinno wyglądać podszybie w adr 95 rok? -.-

---------- Post dopisany at 21:32 ---------- Poprzedni post napisany at 21:16 ----------

najlepiej dajcie jakieś foto

Opublikowano

co wy pleciecie, to zabudowane podszybie jest z polifta od '99, a kolega wilku213 ma zwykłe przedliftowe z Twojego zdjęcia wygląda że masz wszystko na swoim miejscu

Opublikowano

no właśnie o to mi chodziło. Takie zabudowanego nie widziałem w przedlifcie.Czyli woda z podszybia w przedlifcie ląduje na akumuator?To nie jest mój ADR, ale właśnie zrobiłem zdjęcia, które wszystko wyjaśnią, że woda leje się po aku: CAM00003.jpg | | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.pl CAM00004.jpg | | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.plco jest nie tak? Lub być może tak powinno być?---------- Post dopisany at 12:59 ---------- Poprzedni post napisany at 09:48 ----------

Opublikowano
Czyli woda z podszybia w przedlifcie ląduje na akumuator?To nie jest mój ADR, ale właśnie zrobiłem zdjęcia, które wszystko wyjaśnią, że woda leje się po aku: CAM00003.jpg | | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.pl CAM00004.jpg | | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.plco jest nie tak? Lub być może tak powinno być?---------- Post dopisany at 12:59 ---------- Poprzedni post napisany at 09:48 ----------

Dokładnie tak jest to rozwiązane w przedliftingowej wersji.

Źle się zrozumieliśmy. Ja dokupiłem do swojego Audi podszybie poliftowe ALE składa się ono z dwóch części czyli:

- Podszybie górne, czyli przylegające do szyby, zasłaniające filtr pyłkowy i wycieraczki.

- Podszybie dolne, podchodzące do podszybia górnego zasłaniające akumulator, komputer, servo (w sumie całą ścianę grodziową).

Podszybie, górne można zamontować oczywiście bez podszybia dolnego, natomiast kolega w pierwszym poście pokazał że ma podszybie górne z wersji po liftingu ALE bez dolnego. Wyróżnia się ono tym że ma takie dołki na spryskiwacze - w wersji poliftingowej Audi mają spryskiwacze pod maską, a nie na masce, jak to jest w przedlifcie. Dla lepszego zobrazowania dodam zdjęcie o co mi chodzi.

3683928271.jpg

I prawidłowa odpowiedź na pytanie autora tematu brzmi: musisz dokupić podszybie dolne wraz z deklem zakrywającym akumulator, deklem na filtr pyłkowy i uszczelką wokół silnika, koszt około 100-150 zł (uszczelka przedliftingowa ma za wąskie rowki i nie będzie chciało się trzymać).

Opublikowano

tak powinno być szczelnie

Opublikowano

z tym że po tylu latach ta guma która powinna przylegać do szyby już nie przylega tak jak powinna i są szczeliny jeżeli u ciebie ta szczelina jest akurat nad aku to źle bo na niego leci ale jeżeli w innym miejscu to raczej niczemu nie powinno chyba szkodzić bo woda i tak musi spływać do odpływu pod aku i servo a najważniejszą rzeczą jest dbanie o odpływy żeby były drożne

Opublikowano

tak jak mówi xXPiotrekXx19 - dbaj o odpływy, w innym wypadku woda zacznie podnosić się i przez komputer lub linkę zacznie zalewać Ci wnętrze, a później tylko pozostaje wyciąganie dywanu z samochodu i suszenie go poza nim, a to już nie jest godzina czy dwie pracy, bo trzeba wyciągnąć 2 fotele, rozkręcić tunel środkowy, podstopnicę i boczne plastiki, a później tylko suszenie, a jest ono czasochłonne bo wykładzina jest wyłożona gąbką.

Opublikowano

Tak tak o tym wiem, że trzeba dbać o odpywy.Generalnie chodziło mi tylko o to, że woda z podszybia ląduje bezpośrednio na góre akumulatora :)

Opublikowano

umnie nigdy nie bylo takiej oslony w adr 95 a mam go prawie od nowosci ...bylo goło ...i woda zalewa auku i wszystko co tam jest ....

Opublikowano

cześć ja dzisiaj pojechałem specjalnie na myjke sprawdzić u siebie to po myciu pod ciśnieniem gdzie strumień wody był w miare duży też leci troszkę na aku i nie pomaga to że mam podszybie po lifcie to i tak woda znajdzie miejsce do przedostania sie choć by jak jest klapka zakrywająca aku to ona nie dociska aż tak żeby było szczelnie wiec przypuszczam że przy wiekszych opadach tez leci u mnie na aku i pewnie u każdego tak jest tylko nie wszyscy zwracają na to uwagę ale dużo osób jeździ z tym już dużo lat i nic się nie dzieje