Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szukam pompiarza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kąt wtrysku późny. Odczytywane w BS czy MS?

Opublikowano
  • Autor

W trybie BS było robione. Czyli na stole też mi go przestawi przy okazji.

Opublikowano

Kąt wtrysku ustawiasz pompą po zamontowaniu do samochodu.

Opublikowano
  • Autor

Późny kąt wtysku (około 30) może wpływać na obniżenie momentu obrotowego ?

Opublikowano

Oczywiście.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Późny kąt wtysku (około 30) może wpływać na obniżenie momentu obrotowego ?

z taki kątem to chyba nie chce jechać.....

Opublikowano
  • Autor

Pokazywałem nawet logi i jechał :)

Teraz mam ustawiony, ale powiem szczerze, że różnicy w mocy nie odczułem, a jeśli nawet jest to kwestia max kilku koni. Zarówno teraz jak i przedtem dobrze odpalał

Opublikowano

A czy jak ktoś ma chipa to trzeba jakoś inaczej ustawić pompę?

Opublikowano
  • Autor

Ja mam chipa :) Nie, zasadę masz taką samą. Gość mi ustawił na 3,4 mg/skok według vaga. Kąt wtrysku też ustawiasz standard. Warto jednak nie ustawiać coś koło 5-6 mg/skok bo skoro masz chipa to zakładam, że nie jeździsz jak emeryt.

Opublikowano
Ja mam chipa :) Nie, zasadę masz taką samą. Gość mi ustawił na 3,4 mg/skok według vaga. Kąt wtrysku też ustawiasz standard. Warto jednak nie ustawiać coś koło 5-6 mg/skok bo skoro masz chipa to zakładam, że nie jeździsz jak emeryt.

No to będę musiał przekazać te porady pompiarzowi, ale w sumie chyba tępy nie jest i mam nadzieję, że wie co i jak:-)

Opublikowano
  • Autor

A u kogo robisz ? Przekaż lepiej na ile chcesz mieć dawkę ustawioną. Bo ustawi Ci koło 4.4 mg

Opublikowano
A u kogo robisz ? Przekaż lepiej na ile chcesz mieć dawkę ustawioną. Bo ustawi Ci koło 4.4 mg

Robić mi będzie kolega taki miejscowy fachura, robil już podobne przypadki, więc chyba się zna i ma tam jakiś sprzęt. To w końcu jak powinien ustawić tą dawkę? Jak będzie dobrze?

Opublikowano
  • Autor

Jak napisałem. Zwykle jeśli nic nie powiesz to ustawiają w granicach 4-5 mg. Jeśli zależy Ci żeby samochód był żwawy to sam powiedz, że chcesz mieć dawkę w granicach 3.4 mg(wbrew logicznemu myśleniu jest to dawka większa niż 4 czy 5 mg)

Większość fachowców wybiera półśrodki między dynamiką, a oszczędną jazdą. Stąd też biorą się takie wartości 4-5 mg. Tobie jeśli zależy by utrzymać dynamikę to wybierz 3.4 - przynajmniej coś w tych granicach. Akceptowalna dawka to od 3 mg do 9 mg

Opublikowano
Jak napisałem. Zwykle jeśli nic nie powiesz to ustawiają w granicach 4-5 mg. Jeśli zależy Ci żeby samochód był żwawy to sam powiedz, że chcesz mieć dawkę w granicach 3.4 mg(wbrew logicznemu myśleniu jest to dawka większa niż 4 czy 5 mg)

Większość fachowców wybiera półśrodki między dynamiką, a oszczędną jazdą. Stąd też biorą się takie wartości 4-5 mg. Tobie jeśli zależy by utrzymać dynamikę to wybierz 3.4 - przynajmniej coś w tych granicach. Akceptowalna dawka to od 3 mg do 9 mg

Czyli dawka 3.4 to dobra dynamika ale spalanie nie podskoczy za wiele?

Opublikowano
  • Autor

Nie, wszystko zależy od tego jak jeździsz i od programu jaki masz zrobiony. Nie odczujesz drastycznych zmian, kilka procent max. U mnie po zmianie nawet nie odczułem różnicy w spalaniu, a dynamika została zachowana.

Opublikowano

tu nie chodzi o to ze na przykładowo : 3.4mg ,każde auto jest inne ,silniki i osprzęt w róznych przebiegach.

chodzi o to ,żeby ustawić aby silnik miał jak najlepiej ,jeden bedzie dobrze chodził na 5.0mg a drugi na 2.0mg.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A te pozostałości ropy na gumowych wężach poniżej pompy, po których się lało zmywać lub spłukać czymś czy zostawić tak? nie będzie dalej rozpuszczało?

Opublikowano
  • Autor

Lepiej to zmyć, chociaż z czasem to i tak samo wyparuje. Możesz delikatnie zetrzeć szmatką nasączoną benzyną ekstrakcyjną.

Opublikowano

Ktoś gdzieś tu na forum polecał pompiarza z Grodkowa, ale nie mogę tego znaleźć... Wie ktoś może o tym fachmanie?

Opublikowano

Nadarzyn

Podkowinski Bogdan