Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwne zachowanie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Pany,

Proszę o sugestię od czego zacząć diagnozę

Objawy:

Dziwny odgłos (moim zdaniem z okolić wydechu) połączony z szarpnięciem. pojawia się zazwyczaj w momencie gdy energicznie przyśpieszam od niskich wartości obrotów.

powiedzmy że jadę spod świateł, jedynki nie kręcę wysoko więc dwójka jedzie od powiedzmy 1500 i już przy 1800 szarpnie i zabrzęczy (odgłos jakby cały wydech wpadał w rezonans na ok 1-2 sek) następnie przy 2400 i nawet przy 3200. Oczywiście pojawia się to sporadycznie ale wqrwia :decayed: więc trzeba zdjagnozować i wyeliminować :wink:

Odgłos połączony jest z szarpnięciem i jakby spadkiem przyśpieszenia/mocy. Dodatkowo potrafi przy tym mocno bąka puścić.

Dodam że te objawy nasilają się z biegiem czasu więc samo raczej nie przejdzie jak przeziębienie :grin:

Dzisiaj byłem z tym u mechanika i wypluło mu błędy P1588, P1601 a przez VAGa N144/N145 i 005512

Program wraz z wycinką DPFa robił mgr. Rogalotti :wink: więc nie powinno być to spowodowane modami.

Panowie od czego zacząć bo mechanik nie wie co z tym zrobić.

Opublikowano

Poduszka silnika i czujnik temp. paliwa kuleje ....

Opublikowano
  • Autor

Myślisz że mogłoby mieć to jakieś znaczenie ?

Chyba że wadliwa poducha odcinała by dawkę paliwa jak silnik zaczyna telepotać podczas przyśpieszania - ale tak chyba nie jest ?? :eusathink:

Opublikowano

Twoje efekty dźwiękowe to raczej skutki.

Myślę że najpierw powinieneś sprawdzić co w tych momentach "szarpnięć" dzieje się z wtryskami, ciśnieniem doładowania żądanym i oczekiwanym.

Do takich celów np. VCDS i logi dynamiczne. Jak to zrobić ? Wiele wątków na tym forum - nie będę powielał.

Opublikowano

Tak po objawach, to wygląda na poluzowane konektory wiązki sterującej pompowtrysków w głowicy.

Tylko, że komp powinien zpisać błąd przerwy w obwodzie sterowania jednej lub więcej cewek pompowtryskiwaczy:eusathink:

Sprawdź błędy ponownie.

Opublikowano
  • Autor
Tak po objawach, to wygląda na poluzowane konektory wiązki sterującej pompowtrysków w głowicy.

Tylko, że komp powinien zpisać błąd przerwy w obwodzie sterowania jednej lub więcej cewek pompowtryskiwaczy:eusathink:

Sprawdź błędy ponownie.

A to nie jest tak (pisząc ogólnie) że jakby coś było poluzowane to by przerwało obwód i nie działało stale ?

Skąd takie wnioski ? spotkałeś się z taką sytuacją ?

---------- Post dopisany at 21:01 ---------- Poprzedni post napisany at 20:55 ----------

Twoje efekty dźwiękowe to raczej skutki.

Myślę że najpierw powinieneś sprawdzić co w tych momentach "szarpnięć" dzieje się z wtryskami, ciśnieniem doładowania żądanym i oczekiwanym.

Do takich celów np. VCDS i logi dynamiczne. Jak to zrobić ? Wiele wątków na tym forum - nie będę powielał.

Nie mam niestety kabla a dynamicznych to raczej w zwykłym serwisie mi nie zrobią.

Które bloki sugerujesz logować?

Opublikowano

Sprawdź błędy ponownie.

A to nie jest tak (pisząc ogólnie) że jakby coś było poluzowane to by przerwało obwód i nie działało stale ?

Silnik i wszystkie elementy składowe sinika w czasie pracy poddawane są nieustannym wibracjom, dotyczy to także okablowania pompowtryskiwaczy.

Żeńska wsuwka kolebiąc się na męskiej :decayed::kox: po miliardzie takich cykli, pomimo że pracują w oleju , mają prawo się wytrzeć w miejscu styku ze sobą i w końcu gdy pojawi się luz , występuje problem z przepływem prądu sterującego cewką pompowtryskiwacza :whistling:

Może też wystąpić zmęczeniowe ułamanie przewodu w okolicy wsuwki.

Szczególnie podatne na takie uszkodzenie jest podłączenie pompowtrysku pierwszego cylidra, ponieważ listwa wiązki podparta jest tam tylko na jednym końcu i szczególnie podatna na wibracjie.

Miałem doczynienia już z przynajmniej kilkoma takimi przypadkami, w początkowej fazie to uszkodzenie nie powoduje błędu , ale z czasem przy narastaniu problemu w końcu komp zapisuje błąd przerwy na obwodzie cewki pompowtryskiwacza.

Bardzo delikane rozmontowanie kostek pompowtrysków ( plastik jest kruchy po paru latach w kąpieli olejowej i wysokiej temperaturze) i dogięcie żeńskich konektorów załatwia sprawę na stępne parę latek :decayed:

Opublikowano

Każdy dobry serwis ma VAG-a lub VCDS-a. Zrobienie logów dynamicznych i ich interpretacja to koszt około 100 - 150 zł. Tak jest u mnie. Samochód na 2 godziny do dyspozycji i po problemie. Ten kto będzie to robił na pewno wie jak i co testować.

Tak zupełnie poza tematem ostatnio maiłem takie same, identyczne objawy w Fiat Croma i przeładowywało turbo. Oczywiście to tylko przykład i nie sugeruj się że podpowiadam że u Ciebie może być to samo.

Opublikowano
  • Autor

Ile powinno pompować turbo ?

Mechanik pierwsze co powiedział to że turbo jakoś mocno dmucha a ja na to żeby tego nie tykał bo niedawno robiłem program i człowiek co to ustawiał na pewno wiedział co robi.:kox:

---------- Post dopisany at 22:19 ---------- Poprzedni post napisany at 22:16 ----------

---------- Post dopisany at 22:22 ---------- Poprzedni post napisany at 22:19 ----------

Sprawdź błędy ponownie.

Silnik i wszystkie elementy składowe sinika w czasie pracy poddawane są nieustannym wibracjom, dotyczy to także okablowania pompowtryskiwaczy.

Żeńska wsuwka kolebiąc się na męskiej :decayed::kox: po miliardzie takich cykli, pomimo że pracują w oleju , mają prawo się wytrzeć w miejscu styku ze sobą i w końcu gdy pojawi się luz , występuje problem z przepływem prądu sterującego cewką pompowtryskiwacza :whistling:

Może też wystąpić zmęczeniowe ułamanie przewodu w okolicy wsuwki.

Szczególnie podatne na takie uszkodzenie jest podłączenie pompowtrysku pierwszego cylidra, ponieważ listwa wiązki podparta jest tam tylko na jednym końcu i szczególnie podatna na wibracjie.

Miałem doczynienia już z przynajmniej kilkoma takimi przypadkami, w początkowej fazie to uszkodzenie nie powoduje błędu , ale z czasem przy narastaniu problemu w końcu komp zapisuje błąd przerwy na obwodzie cewki pompowtryskiwacza.

Bardzo delikane rozmontowanie kostek pompowtrysków ( plastik jest kruchy po paru latach w kąpieli olejowej i wysokiej temperaturze) i dogięcie żeńskich konektorów załatwia sprawę na stępne parę latek :decayed:

Masz na myśli te miejsca oznaczone na obrazku jako elektrozawór popychacza?

nape%b3nianie.jpg

Opublikowano

Mam na myśli to, czym rusza gostek na tym filmiku :decayed:

Opublikowano

Gdybyś miał problemy z tym czym gość z filmu ruszał na pewno byś miał w diagnostyce silnika miał błędy.

Opublikowano

Jak byś dokładnie przeczytał co napisałem wcześniej, to byś wiedział, że w początkowym okresie problemów z tym czymś, komp żadnych błędów nie wywalał, a silnik przerywał :decayed:.

Dopiero jak się problem nasilił, to w kompie zapisał się błąd przerwy obwodu sterującego pompowtryskiwacza, i wywaliło check engine + migającą kontrolkę świec.

Tylko że wtedy to silnika już mało z poduch nie wyrywało :whistling:

A było to w B6 z motorówką AVF .:decayed:

Opublikowano

Wiesz czytam dokładnie i wiem że w tabeli błędów DTC w ECU silnika ten błąd przy takich objawach jak ma kolega powinien zapisać się jako usterka sporadyczna.

Zawsze można zaglądnąć i poprawić styki na wtyczkach to 30 minut roboty.