Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z rozrusznikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam mały problem z rozrusznikiem. Po przekreceniu kluczyka rozrusznik kreci z ta rUznica ze jak mu sie zechce to odpali ale ostatnim czasem wogule mu sie nie chce.

Wiec. przy kreceniu poruszy silnikiem 1 max 2 obroty i tak jak by sie bendix cofal tzn rozrusznik kreci sie dalej ale nie silnikiem. Czasem odpali po 2 prubach a czasem po 20.

Najpierw wyciaglem rozrusznik i przeczyscilem caly (byl upaprany olejem), szczotki ok, kable rowniez nienajgorsze, pomoglo to czesciowo, nastepnie naprawilem zrudlo wycieku oleju ktory kapal na rozrusznik i problem ustal calkowicie. 2 tygodnie spokoju i znowu problem. Zrobilem mala trase 500km, i wieczorem jak moja lepsza polowa chciala jechac do pracy bum jeszcze gorzej jak bylo wczesniej.

Dodam ze jak rozrusznik byl wyciagniety to na krutko krecil ciagle,

2 kluczyki + serwisowy i na kazdym tak samo

nie ma reguly czyli czasem odpali bez grzania swiec a czasem trzeba czekac 1min od przekrecenia kluczyka

auto 350 000 rozrusznik orginalny w dobrym stanie

Bede wdzieczny za pomoc.

Opublikowano

no to wymień ten bendix bo w końcu wcale nie odpalisz

Opublikowano

Po takim przelocie to już bym się nad nowym rozrusznikiem rozgladał. Mój przy 290k juz nie miał szczotek i jeden tryb na przekladni planetarnej był łysy. Dobrze że zauważyłem bo bym kasę w błoto na naprawę wsadził.

Sony Xperia Tapatalk 4 Pro.

Opublikowano

A dlaczego bendix przeciez kreci. Predzej juz automat, to on odpowiada za wypuszczanie bendixa.

Z checia wymienie caly rozrusznik tylko co jesli bedzie problem gdzies indziej?

Opublikowano

Bartb skoro piszesz w pierwszym pośnie ,że rozrusznik masz w dobrym stanie to po co wymieniać cały , wymień część uszkodzoną i po problemie. Z twojego opisu usterki wynika, że ewidentnie masz uszkodzony bendix ale zrobisz jak uważasz.

Opublikowano

Autorze tematu.

Proponuję zainstalować przeglądarkę FF.

Pokaże ile byków walisz.

bez_tytu_u.jpg

Opublikowano

Jezeli slychac ze sie kreci to pinion ( bendix ) nie przenosi momentu. Gdyby to byl wlacznik elektromagnetyczny to nie krecilby bo nie zamykal by obwodu. W bendixie jest sprzegielko i czasem wycieka z niego smar i sie zawiesza albo rozwalaja sie sprezynki. Wymien bendix i bedzie po kłopocie. Jest jeszcze szansa ze levier ten co podnosi bendix mogl sie zlamac i tez nie zazebi sie z kołem.