Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

ciśnienie w kolektorze ssacym - błąd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, problem jak w temacie wspomniałem. kupiłem nowy czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym i nadal wyskakuje że coś jest nie tak... poza tym jeszcze immobi ale wątpie zeby to miało cos wspolnego z tym że auto po przekroczeniu 3 tys obr zaczyna mulić i wpada w tryp awaryjny... czy to może być przepływka mimo iż jej nie pokazuje podczas podpięcia pod kompa ? np zabrudzona czy delikatnie uszkodzona ? turbo jest ok niedawno zreszta czyszczone i ładnie pompuje... nieszczelność wykluczam bo by strasznie kopcił a nie kopci.. do 3 tyś ładnie sie zbiera a pozniej muł...

Opublikowano

Do oceny potrzebne logi, patrząc po roczniku powinieneś mieć czujnik ciśnienia doładowania wlutowany na płycie ecu.

Opublikowano

Dokładnie jak wyżej, często wystarczyło delikatnie umyć z oleju, sprawdzić szczelność i drożność przewodu idącego do niego.

Opublikowano

najczestrza usterka w zwiazku z tym to zaolejenie czujnika i nieszczelnosc przewodu oraz prawidlowe jego podłaczenie.

Opublikowano
  • Autor

Ten czujnik u mnie znajduje się w sztywnym przewodzie układu dolotowego tuż przed kolektorem ssącym... jak spiomniałem wcześniej nieszczelnośc wykluczam bo wtedy auto kopci a nie kopci... możecie sie odnieść do wspomnianego przepływomierza ???

Opublikowano

Przepływomierz raczej związku nie ma. Coś mi świta, że błąd czujnika wywala w przypadku przeładowania. Najlepiej zrób logi.

Opublikowano
  • Autor

Czyli możliwe jest że przy czyszczeniu źle ustawili dźwignię od zmiennej geometrii i przeładowuje ?

Opublikowano

Jest to możliwe.

Opublikowano
  • Autor

W takim razie spróbuje ustawić i mam nadzieję że problem z głowy...:decayed:

Opublikowano
Ten czujnik u mnie znajduje się w sztywnym przewodzie układu dolotowego tuż przed kolektorem ssącym... jak spiomniałem wcześniej nieszczelnośc wykluczam bo wtedy auto kopci a nie kopci... możecie sie odnieść do wspomnianego przepływomierza ???

Widzę 96r czyli przedlift czujnik ten przy kolektorze wsadzany od spodu to jest czujnik G71 - czujnik temperatury w kolektorze ssacym obok niego z rury wychodzi węzyk który idzie do ECU. Wewnatrz ECU na jego końcu jest czujnik G72- czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym,

w poliftach czujnik G71 jest zintegrowany z G72 i znajduje się w tym miejscu http://i.imgur.com/HUgkqAD.jpg (foto z google) Także wymieniłeś niepotrzebnie czujnik :) A co do kopcenia przy nieszczelności, to u mnie w AFN'ie jak spadła opaska z rury pomiędzy tą metalową rurą od spodu a intercoolerem,jadąć pomiędzy budynkami przy obrotach ok 2,5 tys myslałem ze odrzutowiec leci :D A dymu zero :) Najlepiej :vaglogi:

Opublikowano
  • Autor

Widzę 96r czyli przedlift czujnik ten przy kolektorze wsadzany od spodu to jest czujnik G71 - czujnik temperatury w kolektorze ssacym obok niego z rury wychodzi węzyk który idzie do ECU. Wewnatrz ECU na jego końcu jest czujnik G72- czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym,

w poliftach czujnik G71 jest zintegrowany z G72 i znajduje się w tym miejscu http://i.imgur.com/HUgkqAD.jpg (foto z google) Także wymieniłeś niepotrzebnie czujnik :) A co do kopcenia przy nieszczelności, to u mnie w AFN'ie jak spadła opaska z rury pomiędzy tą metalową rurą od spodu a intercoolerem,jadąć pomiędzy budynkami przy obrotach ok 2,5 tys myslałem ze odrzutowiec leci :D A dymu zero :) Najlepiej :vaglogi:

Czyli kolega mnie w błąd wprowadził z tym czujnikiem. może pomyliło mu sie z "poliftem" ") a co do nieszczelnosci to miałem gumowy łącznik przy kolektorze ssącym rozerwany i strasznie kopcił,a po założeniu nowego zero dymku... :) Dziękuje Bartollo za oświecenie :):wink: