Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8 ADR wymiana rorządu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, co wchodzi w skład rozrządu w adr? Oprócz napinacza i łańcucha.rolki i pasek? tłumik drgań?Jest gdzieś na forum opis zwalenia przodu, co by dostać się do rozrządu, a może jest gdzieś pomocniczy opis wymiany rozrządu w tym modelu?pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Zna ktos jakieś pomoce/linki z opisem zdjęcia przodu i zmiany rozrządu w silniku 1.8 ADR?

Opublikowano

na forum w temqacie ywmiany pompy wody w adr dział zrób to sam szukaj

Opublikowano
  • Autor

No w tym temacie nic już nie ma... nie bylo jakiegos problemu w tym modelu w ilosci zebow paska? Opisze mi ktoś jak ustawic zaplon pozniej bo zamontowaniu rolek itd?

---------- Post dopisany at 20:41 ---------- Poprzedni post napisany at 20:12 ----------

up

Opublikowano

kupujesz standardowy zestaw do rozrządu pasek 153 zęby,pierwsze wersje miały 152,

zapłonu się nie ustawia tylko ustawiasz górne i dolne koło na znaki-ściągasz stary pasek,wymieniasz rolkę.napinacz i co tam kupiłeś,zakładasz nowy pasek tak aby nie ruszyły się koła zębate dolne i górne,obracasz ze dwa razy wałem korbowym w koło i sprawdzasz czy znaki się pokrywają,jeśli nic nie blokuje ,stuka to oznacza że jest ok

Opublikowano
  • Autor

fajnie, dzięki za odpowiedź. Jutro się zabieram za wymiane rozrządu. Jakies jeszcze wskazówki? Na co uważać? Mają się nie ruszyć dolne i górne kola zebate, czyli muszą byc blokady? Co robic jak kola zebate sie rusza?

---------- Post dopisany at 21:16 ---------- Poprzedni post napisany at 21:11 ----------

Jadno koło zębate muszę zmienić też...jak to zrobić, żeby nic nie przestawić?

Opublikowano

blokad nie potrzeba choć jak są to nie zaszkodzą,jeśli koła się ruszą to je z powrotem ustawić na znaki,koła są na pewno na jakichś klinach delikatnie je ściągać i przed całkowitym zdjęciem popatrzeć czy jest ustawione na znaku,nowe nałożyć identycznie tak jak było stare,najważniejsze to po wszystkim ręczne obrócenie wałem ze dwa razu w celu sprawdzenia,dużo rozkręcania jest przy pasie przednim

Opublikowano
  • Autor

No to już wszystko wiem :) dzieki za pomoc, przód kiedys ściagałem, roboty trochę jest, ale już wiedzy aż takiej nie potrzeba co do samego rozrzadu ;) I ostatnie pytanie: Czy koło zębate da rade zmienić bez ściągania przodu? Bo w drugim adr jest do zmiany i tak sie zastanawiam czy tam przod tez trzeba sciagnac

Opublikowano

chyba trzeba zwalać bo do koła potrzebny jest raczej jakiś ściągasz a poza tym nie będziesz widział znaków jak się coś przesunie

Opublikowano
  • Autor

Jedno auto zrobione, z drugim problem.

Gdzie jest znak na głowicy od gornego kola zebatego?

---------- Post dopisany at 18:05 ---------- Poprzedni post napisany at 17:39 ----------

up

Opublikowano

powinien być na samej górze,na godzinie 12 a jak nie ma to zaznacz samemu jeśli na dole masz ustawione

Opublikowano
  • Autor

e114b2872d5c1a5b.jpg | | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.pl

Jak ustawie na znak na godzine dwunasta kolo pasowe dolne...to wtedy znak na gornym jest tam gdzie zaznaczylem czerwona strzalka...czyli zle ustawione?

---------- Post dopisany at 19:00 ---------- Poprzedni post napisany at 18:33 ----------

tak jest teraz jeszcze na starym pasku, nic nie ruszane i sie zastanawiam czemu tak jest?

Generalnie rozrzad wymieniany jest przy okazji, mechanik sprawdzal zaplon na vagu i mu sie nie podobal... co dalej ?

Opublikowano

wykręć świece i ustaw tłok na pierwszym cylindrze w GMP i wtedy zobacz co pokazują znaki

Opublikowano
  • Autor

tak zrobiłem, gmp na pierwszym cylindrze i znaki pokazuja tak jak wczesniej na obrazku. Czyli nie jest na godzinie 12 :thumbdown: Powód?

---------- Post dopisany 21-11-2013 at 17:05 ---------- Poprzedni post napisany 20-11-2013 at 23:06 ----------

I jeszcze jedno pytanie. W adr z 95 roku ile zębów ma pasek?

Opublikowano

152 pierwsze motory miały pózniej zastąpili paskiem 153ząbki i innymi napinaczem

Opublikowano
  • Autor

Kolejne pytanie czy w ADR z 95roku wał ustawia sie na znaki- znak na kole pasowym (kreska) na strzałke na obudowie plastikowej? Czy na godzinie 12?

Opublikowano
Panowie, co wchodzi w skład rozrządu w adr? Oprócz napinacza i łańcucha.rolki i pasek? tłumik drgań?Jest gdzieś na forum opis zwalenia przodu, co by dostać się do rozrządu, a może jest gdzieś pomocniczy opis wymiany rozrządu w tym modelu?pozdrawiam

Przechwytywanie.jpg

powinno pomóc

---------- Post dopisany at 22:44 ---------- Poprzedni post napisany at 22:41 ----------

Kolejne pytanie czy w ADR z 95roku wał ustawia sie na znaki- znak na kole pasowym (kreska) na strzałke na obudowie plastikowej? Czy na godzinie 12?

Dla mnie najpewniejsze jest ustawianie na z nak z koła zamachowego i znacznika w skrzyni

Opublikowano
  • Autor

Czyli reasumując,zdejmujesz zbiornik plynu chlodniczego, kręcisz walem korbowym i trafiasz na znak na kole zamachowym, to wtedy jest dobrze ustawione dolne kolo tak? Górne zebate na godzine 12 i ot cala filozofia?

---------- Post dopisany at 22:58 ---------- Poprzedni post napisany at 22:56 ----------

Bo w adr co jest ta strzalka na plastku/oslonie rzrzadu,na dolnym kole zebatym, to ona nie jest na godzinie 12.

---------- Post dopisany 28-11-2013 at 07:38 ---------- Poprzedni post napisany 26-11-2013 at 22:58 ----------

up

---------- Post dopisany at 18:52 ---------- Poprzedni post napisany at 07:38 ----------

Nikt się nie wypowie?

Opublikowano

zaraz poszukam fotek, bo gdzieś miałem jak jest u mnie

---------- Post dopisany at 22:25 ---------- Poprzedni post napisany at 22:19 ----------

http://a4-klub.pl/silniki-benzynowe-30/szarpie-przerywa-itp-228471/index2.html tu zobacz

---------- Post dopisany at 22:27 ---------- Poprzedni post napisany at 22:25 ----------

na fotce z dolnym kołem widać przesuniecie ale chodził dobrze, poprawiłem na znaki i też chodzi