snajper1998 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Opublikowano 4 Grudnia 2013 wie ktos jak jest z tymi odszkodowaniami ? przeczytalem gdzies ze jak sie zmieni rozmiar opony z tego co jest we wlepie, nawet nieznacznie, powiedzmy z 245/40 na 245/45 to ubezpieczyciel moze nie wyplacic kasy? Troche to dla mnie naciagane ale cholera ich tam wie. Mial ktos z tym jakis problem ?
marcintuchola Opublikowano 4 Grudnia 2013 Opublikowano 4 Grudnia 2013 W Pzu nie ma czegoś takiego ja w a4 miałem 255/35 r19 i wypaliłem w sarnę to tylko bieżnik mierzył rzeczoznawca
trepek Opublikowano 5 Grudnia 2013 Opublikowano 5 Grudnia 2013 wie ktos jak jest z tymi odszkodowaniami ? przeczytalem gdzies ze jak sie zmieni rozmiar opony z tego co jest we wlepie, nawet nieznacznie, powiedzmy z 245/40 na 245/45 to ubezpieczyciel moze nie wyplacic kasy? Troche to dla mnie naciagane ale cholera ich tam wie. Mial ktos z tym jakis problem ? Ktos bajek naopowiadal :-) Mialem swapa z benzyny na diesla (zmiany potwierdzone w dowodzie) i podczas kolizji nic a nic nie mowili o tym. Tylko byl problem z wycena auta, bo swapa dokonalem w pojezdzie, gdzie nie byl montowany fabrycznie silnik diesla. Takze jak takie rzeczy nie stanowily problemu to co dopiero zmiana rozmiaru opony. No chyba, zebys mial Q, rozne typy opon na osiach i wpadl w poslizg, bo tutaj producent mowi, ze 4 opony musza byc takie same wiec by sie mogli tego czepic.
C. Opublikowano 6 Grudnia 2013 Opublikowano 6 Grudnia 2013 W Polsce jeszcze nie, ale w Austrii czy Niemczech raczej byś nie dostał odszkodowania.
carrera369 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Opublikowano 6 Grudnia 2013 No chyba, zebys mial Q, rozne typy opon na osiach i wpadl w poslizg, bo tutaj producent mowi, ze 4 opony musza byc takie same wiec by sie mogli tego czepic. Porsche Carrera 4 ma napęd na 4 koła i różne szerokości opon
trepek Opublikowano 6 Grudnia 2013 Opublikowano 6 Grudnia 2013 No chyba, zebys mial Q, rozne typy opon na osiach i wpadl w poslizg, bo tutaj producent mowi, ze 4 opony musza byc takie same wiec by sie mogli tego czepic. Porsche Carrera 4 ma napęd na 4 koła i różne szerokości opon Na współczesnych samochodach się nie znam I faktycznie, może w samochodach z elektronicznymi torsenami, haldexami i innymi można mieć różne opony na różnych osiach ale wiem napewno, że za czasów mechanicznego Quattro (B2/B3/B4) producent napewno wymagał takich samych opon. Dalej nie czytałem, być może że zmieniło się to a ja uznałem to za pewnik, że skoro tak było to i współcześnie obowiązuje.
arielka Opublikowano 8 Grudnia 2013 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Jeśli ubezpieczyciel powiąże rozmiar opony niededykowany dla danego pojazdu (niezalecany przez producenta) i odniesie go do związku przyczynowo - skutkowego, to może stwierdzić ew. przyczynienie do szkody, ale to tylko teoretyczne rozważania. Spotkałam się z analogicznym przypadkiem i przyznam, że od strony rzeczoznawczej stanowisko było niejednoznaczne. Pozdrawiam arielka
Dev Opublikowano 8 Grudnia 2013 Opublikowano 8 Grudnia 2013 No chyba, zebys mial Q, rozne typy opon na osiach i wpadl w poslizg, bo tutaj producent mowi, ze 4 opony musza byc takie same wiec by sie mogli tego czepic. Porsche Carrera 4 ma napęd na 4 koła i różne szerokości opon Tutaj nie chodzi o szerokosc tylko o srednice opony
Booster Opublikowano 9 Grudnia 2013 Opublikowano 9 Grudnia 2013 dokładnie, 205/45/18 będzie miało taki sam obwód (+-3mm) jak 225/40/18 co nie wpłynie drażniąco na napędy Torsena
carrera369 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Są jakieś samochody osobowe (seryjne) w których jest znaczna różnica między średnicami kół przednich i tylnych ?
Rekomendowane odpowiedzi