Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Silnik 2.5 Tdi 150 KM Quattro a Audi A6 - Opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Planuję zakupić Audi A6 C5 z silnikiem 2.5 V6 Tdi Quattro o mocy 150 Km. Samochód jest z 1999 roku. Przebieg na liczniku wynosi obecnie 306 tyś km.

Czytałem opinie o nim i są różne, jedni go polecają drudzy mówią że to szrot. Jaka jest naprawdę prawda o tym silniku. Mój sąsiad ma właśnie takie Audi z tym silnikiem i raczej na niego nie narzeka. Właściciel mówi że wałki są wymienione i nie ma z nim problemu.

Na co zwrócić uwagę przy oględzinach tego samochodu? Głównie chodzi mi o wasze opinie odnośnie silnika.

Proszę o odpowiedzi

Pozdrawiam

Opublikowano

Silnik jest kosztowny,ceny są dość duże bo jest to jednak V6 a nie rzędówka.Tematów jest wiele o tym silniku,bardziej bym proponował kupić jednostkę 180km silnik AKE(lepsze wtryski,turbo,odma plastik).Mam auto od 2 lat przejechane ponad 50k.Poczytaj o bolączkach tego silnika będziesz wiedział czego szukać przy zakupie.Vag z kabelkiem z pewnością pomoże Ci wstępnie ocenić stan silnika.Głównie problem z hydro,wałki i VP44.

Opublikowano
Witam

Planuję zakupić Audi A6 C5 z silnikiem 2.5 V6 Tdi Quattro o mocy 150 Km. Samochód jest z 1999 roku. Przebieg na liczniku wynosi obecnie 306 tyś km.

Czytałem opinie o nim i są różne, jedni go polecają drudzy mówią że to szrot. Jaka jest naprawdę prawda o tym silniku. Mój sąsiad ma właśnie takie Audi z tym silnikiem i raczej na niego nie narzeka. Właściciel mówi że wałki są wymienione i nie ma z nim problemu.

Na co zwrócić uwagę przy oględzinach tego samochodu? Głównie chodzi mi o wasze opinie odnośnie silnika.

Proszę o odpowiedzi

Pozdrawiam

:decayed::wink:

raczej też pewnie mało co jeździ...........

te silniki to taka bomba z opóźnionym zapłonem....:wink:

---------- Post dopisany at 18:06 ---------- Poprzedni post napisany at 18:06 ----------

bez znaczenia ,czy afb ,akn ,ake :wink:

Opublikowano
  • Autor

A właśnie że jeździ :P

Ciekawe czy osoby wypowiadające się na temat tego silnika mieli lub mają z nim styczność a nie tylko że od kogoś coś tam usłyszeli + reszta dopowiedziane od siebie.... ehh...

Opublikowano
A właśnie że jeździ :P

Ciekawe czy osoby wypowiadające się na temat tego silnika mieli lub mają z nim styczność a nie tylko że od kogoś coś tam usłyszeli + reszta dopowiedziane od siebie.... ehh...

To też prawda,ludzie coś usłyszeli i gadają.Trzeba czytać konkrety(na innych forach również) a nie że babka ma wąsy bo sąsiad powiedział:polew:.W tym temacie jak na razie sami użytkownicy się wypowiadają oprócz Ciebie:wink:

Opublikowano
  • Autor

Czytałem już kilka forów we wszystkich to samo :facepalm: wyczytałem że gdy się dba o ten silnik tzn dobry olej, odma to wszystko z nim jest ok. Że to nie jest silnik dla przeciętnego ludka. Teraz w A4 mam silnik AJM i powiem szczerze że nie mam z nim najmniejszego problemu a przejechane ma prawie 400 tyś km. Ciekawe jak będzie z tym 2.5 o ile kupię tą A6. Na zdjęciach ładnie wygląda.

Po czym poznać że z silnikiem wszystko ok jest?

Opublikowano

Jak odpala(na zimnym jak i na ciepłym),jak pracuje(na zimnym i na ciepłym).Logi silnika,najlepiej z dynamicznymi.Bierz sąsiada i niech z Tobą loguje auto,jak??masz na forum,co powinno być w logach jest na forum.Co wyjdzie będziesz wiedział resztę to już na miejscu z czujnikiem lakieru itp przy zakupie.Logi możesz wrzucić w odpowiednim dziale,chłopaki z pewnością Ci pomogą z ustaleniem stanu.

---------- Post dopisany at 19:55 ---------- Poprzedni post napisany at 19:52 ----------

Zaznaczam że nie namawiam do tego silnika i uprzedzam nie jest to zakup na sezon lub dwa :wink:

Opublikowano
  • Autor

[/color]Zaznaczam że nie namawiam do tego silnika i uprzedzam nie jest to zakup na sezon lub dwa :wink:

Jak rozumieć sezon lub dwa? Co masz na myśli?

Sąsiad z chęcią ze mną pojedzie oglądnąć ten samochód. Tylko gość też ma przyjechać w umówione miejsce i silnik będzie już ciepły :/

Z tego co mi mówił to silnik jak jest zimny ciężej pali. Czego to są oznaki?

Opublikowano

Z jednej strony to dobrze że ciepły logi można robić i od razu termostat wyeliminowany(wymiana wiąże się z odsłonięciem rozrządu) jak i z odpalaniem na ciepłym(myślę że to gorsze niż na zimnym).Jak zimny to olej gęsty:polew:,aku słabe,pompa VP nie domaga z (czyt. dalej) lub kąt wtrysku żle ustawiony.Mój na zimny pali dobrze :)ale troche czasu mnie to kosztowało(nie kasy).Logi Panie to podstawa,gdybać można wiele,sedno sprawy ecu pokaże.Dodatkowo wycieki oleju(porób foty),na jakim oleju chłop jeździ i co ile zmieniał takie drobne sprawy ale będziesz wiedział jak o niego dbał.

Opublikowano
  • Autor

Silnik podobno jest bez wycieków. Olej zalany jest teraz taki : Castrolem EDGW 5w30 VW 505.01 - czy to dobry wybór z jego strony?

---------- Post dopisany at 22:12 ---------- Poprzedni post napisany at 22:10 ----------

Na zimnym pali Ci dobrze to powiedz co zrobiłeś że osiągnąłeś taki efekt :)

Opublikowano

daj sobie spokoj z tym silnikiem.Tego gowna to juz nawet nie produkuja :D Wstyd i chańba dla firmy

Opublikowano
...

Po czym poznać że z silnikiem wszystko ok jest?

Po prawidłowych logach....zrób komplet ;)

Opublikowano
  • Autor

Panowie dzisiaj dostałem taką wiadomość od właściciela : chyba musi Pan szukać dalej... Hydropopychacze poszły w jednej głowicy... Koszt remontu 3000zł...

Szczęście w nieszczęściu że nie zdążyłem kupić tego samochodu :wink: a zapewniał że silnik super chodzi... Czy to możliwe żeby taka usterka pojawiła się z dnia na dzień? Musiały być chyba tego jakieś oznaki. Jak myślicie?

Opublikowano

Mój znajomy ma samochód z takim V6 180 PS. Powiem tak, na samym początku chodził pięknie, fajny dźwięk i moc też była. Teraz sypie się cały silnik, zrobi jedno pada drugie... Generalnie silnik dla bogatych :P Wałki rozrządu bardzo szybko padają, pompa paliwowa itp. Powiem tak, jest to fajna jednostka jeśli wszystko w niej jest sprawne, ale jeśli zacznie się sypać to tragedia dla kieszeni... wszystko bardzo drogie. W ogóle w Polsce z tego co zauważyłem jest niewielu mechaników znających się na tym silniku i większość z nich jak usłyszy że to 2,5 TDI V6 180 PS od razu rezygnuje. Ten silnik to zupełne przeciwieństwo 1,9 TDI więc radzę się poważnie zastanowić niż potem żałować ;)

Opublikowano
Panowie dzisiaj dostałem taką wiadomość od właściciela : chyba musi Pan szukać dalej... Hydropopychacze poszły w jednej głowicy... Koszt remontu 3000zł...

Szczęście w nieszczęściu że nie zdążyłem kupić tego samochodu :wink: a zapewniał że silnik super chodzi... Czy to możliwe żeby taka usterka pojawiła się z dnia na dzień? Musiały być chyba tego jakieś oznaki. Jak myślicie?

Hydraulika pada przez słabe smarowanie..../zły olej/ nie często zmieniany ... .pewnie padła prawa głowica ;)

Opublikowano
  • Autor

W sumie sprawa się sama rozwiązała. A szkoda bo fajne autko było. Podobno wałki z internetu były kupowane i przez to. Co do olej to twierdził że zmina była co ok 9 tyś km.

Opublikowano
W sumie sprawa się sama rozwiązała. A szkoda bo fajne autko było. Podobno wałki z internetu były kupowane i przez to. Co do olej to twierdził że zmina była co ok 9 tyś km.

Jakiej firmy....rzuć linkiem....

Opublikowano
  • Autor

Więcej informacji na temat tych wałków niestety ale nie posiadam :/

---------- Post dopisany at 16:21 ---------- Poprzedni post napisany at 16:20 ----------

Gość mi mówił że zmieniane były 70 tyś km temu...

Opublikowano

Moja działała pół roku bez najmniejszej awarii, no może ułamał się podgrzewacz paliwa i się zapowietrzył i raz brakło paliwa przez pompe w baku. A dziś odpaliłem i pompa VP prawdopodobnie powiedziała mi idź Pan se pieszo do pracy, no i tak zrobiłem. :(

Opublikowano
  • Autor

Widzę że więcej minusów niż plusów posiada ten silnik :) chyba nie ma to jak stare sprawdzone grzechotniki 1.9 :grin: