Skocz do zawartości
IGNOROWANY

S4/dyferencjał/olej/ + oznaczenie automatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, ostatnio wymieniłem olej i filtry w swoim aucie.

Na stronie Motul do mojego S4 zalecane są następujące oleje: http://ew5.earlweb.com/recommendations.php?sector=9&category=6&subset=125&modelyear=&vehicle=115970&site=41&region=59&language=13&brand=45

Zastanawiam się nad wymianą oleju w mechanizmie różnicowym z tylu i z przodu. Auto przejechane ma 193 000 a zalecany olej to: VW Group axle oil. Part No. G 052145.

Pytanie mam takie: co ile powinno się zmieniać taki olej i czy powinienem go wymieniać z tyłu i z przodu jednocześnie?

Chciałbym również zapytać jaką dokładnie automatyczną skrzynię biegów Tiptronic wsadzono do S4 4,2 2003 r, chodzi o oznaczenie? Chciałbym poczytać o tej skrzyni trochę a wiem że jest kilka rodzajów.

---------- Post dopisany at 16:39 ---------- Poprzedni post napisany at 15:32 ----------

Chyba znalazłem skrzynię o jaka została zastosowana w moim modelu auta: 6HP19A

A oto link do pliku z opisem skrzyni:

https://drive.google.com/file/d/0B88edsCN8jPaWEQ2U2hnWmlWSFE/edit?usp=sharing

---------- Post dopisany at 21:27 ---------- Poprzedni post napisany at 16:39 ----------

Po przeczytaniu kilku artykułów o tej skrzyni jaka jest w moim S4 znalazłem poniższy artykuł w tygodniku "Motor":

ZF6HP.jpg

Z artykułu wynika, że skrzynia ta jest bardzo słaba do samochodów z mocnymi silnikami. Koszty naprawy to około 6000 zł. Zastanawiam się czy powinienem się przejmować sytuację gdzie jestem w posiadaniu właśnie tej skrzyni biegów 6HP19 w moim mocnym 344 konnym S4?