Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ocena przegubów wewnętrznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdzałem przeguby wewnętrzne. Ogólnie mam problem z drżeniem auta, czytałem że jednym z powodów mogą być przeguby wewnętrzne. Jak kręce to jest lekki luz, z lewej większy z prawej mniejszy (z tego co wyczytałem luz musi być). Ruszam w poziomie w lewo i w prawo i też jest luz (tutaj też luz powinien być?). Ruszam w pionie, i jest lekki luz (z tego z wyczytałem to świadczy że czas na wymiane). Pierwszy raz sprawdzałem przeguby wewnętrzne i nie wiem jak dokładnie wszystko ma wyglądać odnośnie luzów.

Opublikowano

Zrób prosty test. Podnieś jedno koło do góry na lewarku. Wejdź do kanału i kręć kołem do przodu i do tyłu i drugą ręką przytrzymaj przegub wewnętrzny. Kręcąc kołem to na przegubie nie powinno być żadnego luzu. Jak możesz pokręcić kołem trochę do przodu i do tyłu a półoś wchodząca do skrzyni stoi w miejscu i luz jest na przegubie to przegub wewnętrzny do wymiany. Przerabiałem to już.

Opublikowano
  • Autor

Jutro to sprawdzę :wink:

Opublikowano
Zrób prosty test. Podnieś jedno koło do góry na lewarku. Wejdź do kanału i kręć kołem do przodu i do tyłu i drugą ręką przytrzymaj przegub wewnętrzny. Kręcąc kołem to na przegubie nie powinno być żadnego luzu. Jak możesz pokręcić kołem trochę do przodu i do tyłu a półoś wchodząca do skrzyni stoi w miejscu i luz jest na przegubie to przegub wewnętrzny do wymiany. Przerabiałem to już.

trza miec do tego długie rece i siłe ? :whistling:

Opublikowano

Koledzy a co moze byc powodem ruszania sie lewarka przy dodawaniu i odejmowaniu gazu??Moze wina lezy po stronie luzu na przegubie??

Opublikowano

Jak Ci lewarek goni przy dodawaniu i odejmowaniu gazu to sprawdz sobie poduszki silnika. Luz na przegubie nie ma nic do tego

Opublikowano
  • Autor

Ja mam wymienione poduszki silnika na nowe (lemfolder) i drążek też się cofa.

Opublikowano

Lewarek zawsze będzie się ruszał jak się dodaje gazu na biegu jałowym. Szczególnie jeśli mamy układ wzdłużny tak jak jest to w a4.

Opublikowano

a czy przegub zewnetrzny tez powinien mieć lekki luz ?

Opublikowano

Minimalny na zewnętrznym jest dopuszczalny. Ale naprawdę minimalny.

Wysłane z telefonu stacjonarnego.

Opublikowano

Poduszki mam sprawne sprawdzane.Jak raptownie dodam gazu to czuc tak jak by był jakis luz w ukladzie napedowym:kwasny:

Opublikowano
Poduszki mam sprawne sprawdzane.Jak raptownie dodam gazu to czuc tak jak by był jakis luz w ukladzie napedowym:kwasny:

Może koło dwu masowe Ci siada I sprawdz czy masz sprawny czujnik położenia pedału sprzęgła Bo jak jest uszkodzony to komputer myśli że sprzęgło jest cały czas wciśnięty, A wtedy silnik na postoju sporo żwawiej reaguje na gaz i też bardziej telepie budą.

Opublikowano

martin0485 u siebie nie mam dwumasa i dodam ze sprzegło nowe sachsa.Gdzie jest czujnik polozenia pedału sprzegła?Jak spr czy jest sprawny?Vagiem?(podpinalem i nie ma zadnych błedów)

I dodam ze jak puszczam sprzegło to w tym momencie jak sprzeglo zaczyna lapac to jest takie szarpniecie jakbym mial gdzies poduszke zerwaną:kwasny: Poduszki sprawdzane i sa ok.

Ostatnio wymienialem lacznik pomiedzy lewarkiem skrzyni biegów a skrzynią.Po wyjeachaniu od mechanika zauwazylem kolosalną rozniece na +.Sprzeglo zaczelo brac łagodnie (auto płynnie ruszalo przy szybkim puszczeniu sprzegla) ale niestety miła jazda trwała 2 tyg i znowu jest jak wczesniej.Pytalem mechanika czy cos robil przy sprzegle to mowil ze nic,tylko wymienil łącznik.

Jadac na nie wazne ktorym biegu przy puszczeniu gazu to lewarkiem rzuca i tak samo jest przy dodaniu gazu.Dlaczego jest taka reakcja na gaz??

I jeszcze jedna rzecz moze wazna...Podczas jazdy w momencie gdy wylacze tempomat to tez jest takie szarpniecie lewarkiem (odczucie jak by gzies byl luz w ukladzie napedowym)

---------- Post dopisany 10-01-2014 at 18:48 ---------- Poprzedni post napisany 09-01-2014 at 20:12 ----------

Nikt nie wie co to moze byc??

---------- Post dopisany 13-01-2014 at 20:08 ---------- Poprzedni post napisany 10-01-2014 at 18:48 ----------

Wyczytalem na necie ze przyczyna szarpania przy ruszaniu i podczas jazdy (dodawaniu/puszczaniu) gazu moga byc zużyte tuleje w sankach.Ktos miał stycznosc z takim problemem??

Opublikowano

szukał bym przyczyny bardziej w układzie wtryskowym-paliwowym

---------- Post dopisany 14-01-2014 at 11:05 ---------- Poprzedni post napisany 13-01-2014 at 21:39 ----------

dopisze ci ze duzo b5 tdi 90km boryka sie z tym problemem (szarpania itp ) ja tez z tego wzgledu kiedys zrezygnowalem z jazdy audi i go sprzedalem na czesci ,teraz mam juz 4-ta z kolei b5 tyle ze maly przebieg i sam go kupilem z Wiednia to wiem co mam i ile ma przebiegu. do 230tys km te auto jezdza dobrze ( bez napraw ) jak ktos nie dbał wczesniej szybciej zaczynaja sie dziac cuda , w te auta tak narawde trzeba troche inwestowac ,to ni jest auto typu kupujesz i nic nie robisz przez 3 lata ,chyba ze kupisz za duuuuuza kase i od kogos kto stale dbał o nie.

czytam duzo postów gdzie ktos kupil taka b5 za 4500zl i ma problem ze to i tamto ,ze szarpie ,a stan auta idealny, idealny z wygladu.... technicznie szrot ale taka jest polityka kupowania auta ,ważna buda... silnik może być szrot sie wymieni.... na innego szrota....błedne koło...

Opublikowano

Kolego b5 kupilem 3 lata temu,malo nie zaplacilem i jak zaczyna cos pukac stukac na drugi dzien jestem w serwisie.Moge chodzic w dziurawych skarpetach:decayed: ale auto u mnie ma smigac tak jak powinno i ma sprawiac przyjemnosc z jazdy.Co do tematu....Jeszcze raz dokladnie bylo wszystko sprawdzone i mechanik postawil na mechanizm roznicowy.Na forum bylo sporo tematow z takimi objawami ale zaden nie zostal potwierdzony czy były efekty po naprawie tego czy nie:kwasny: