kamilp Opublikowano 19 Stycznia 2014 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Witam. Posiadam a4 b5 tdi 1.9 zauważyłem np, jak auto zapalam rano , to zaraz po zapaleniu takie charakterystyczne zawycie czegoś słychać sekundę, dwie. Jak by napinacz, nie wiem łożysko, dzieje się to jak by auto stało dłużej np noc , lub dziś zauważyłem jak jest na minusie 3*C to za każdym odpaleniem, co to może być ?
fafnasty Opublikowano 19 Stycznia 2014 Opublikowano 19 Stycznia 2014 posadź kogoś w kabinie niech odpala Ty głowę pod maskę i zaraz zlokalizujesz
Lukasz_N Opublikowano 19 Stycznia 2014 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Podobne objawy daje sprzeglo jednokierunkowe rozrusznika, zwane popularnie bendixem.
kamilp Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2014 Dobra coś spróbuje coś posłuchać.
prezesik18 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Mam te same objawy, wiem że to rozrusznik, od dwóch lat jeżdże i póki co nic się nie popsuło
kamilp Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2014 Rozrusznik i to już po zapaleniu ? rozumiem w trakcie kręcenia.
prezesik18 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Opublikowano 19 Stycznia 2014 chwilę po odpaleniu brzęczy, dosłownie z 1sekundę.
Lukasz_N Opublikowano 20 Stycznia 2014 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Rozrusznik i to już po zapaleniu ? rozumiem w trakcie kręcenia. Tak, od razu po odpaleniu. Dzwięk powoduje zużyte sprzeglo jednokierunkowe (bendix), kiedy wyzębia się z wieńca koła zamachowego, tuz po tym jak silniki zaczyna pracować.
marjon Opublikowano 20 Stycznia 2014 Opublikowano 20 Stycznia 2014 tez to mialem z tym rozrusznikiem, pomogło rozebranie go na czesci, wyczyszczenie z syfu i porzadne nasmarowanie przekładni planetarnej:hi:
samekgsx550 Opublikowano 9 Marca 2014 Opublikowano 9 Marca 2014 Tak jak koledzy mówią. Rozrusznik bankowo. Miałem tak samo. W środku była woda i rdza. Po wyczyszczeniu i nasmarowaniu o wiele lżej odpala. Zwłaszcza zimą. A co do sprzęgiełka alternatora to bardzo łatwo go sprawdzić. 1. Polać na odpalony ze szklanki wody na to koło. Uważając żeby nas nie pochlapało. Jak ustanie na chwile to 100% sprzęgło. Wypróbowane w paru już przypadkach. 2. Włączyć coś co pobiera dużo prądu. Np. podgrzewanie tylnej szyby. Jeśli zrobi się głośniej lub przycichnie terkotanie to mamy do wymiany sprzęg. altern.
Rekomendowane odpowiedzi