Lukasz1221 Opublikowano 8 Lutego 2014 Opublikowano 8 Lutego 2014 Witam, Czy ktoś bawił się w montaż dodatkowego włącznika zamontowanego gdzieś schludnie w samochodzie koło wajchy skrzynia biegów albo na kokpicie klimatronica? Chcę zamontować potrójny trójnik pod wejśćie 12 v na ładowarki, które będzie podpięte pod stałe zasilanie, jednak chce, aby była możliwość jego włączenia i wyłączenia za pomocą przycisku, dlatego też szukam ciekawego rozwiązania. Próbował już ktoś bawić się z czymś takim? Jakieś propozycje? Pozdrawiam ---------- Post dopisany at 21:56 ---------- Poprzedni post napisany at 21:36 ---------- p.s. ewentualnie czy istnieje możliwość zastosowania przycisku "start/stop" np. z renaulta? Np. po wciśnięciu przycisku wszystko jest aktywne a po naciśnięciu drugi raz prąd już nie płynie. Czy taki przycisk sprawdzi się czy niekoniecznie tak działa? Nie znalazłem nic ciekawego w internecie na ten temat
djtatra Opublikowano 8 Lutego 2014 Opublikowano 8 Lutego 2014 Witaj Tak sobie pomyślałem, że można taki przełącznik zamontować w ukrytym miejscu (oczywiście przez przekaźnik). Włącznik bezdotykowy (sensor dotykowy) - GTV On ma 2 tryby działania: 1) Door - czyli zakryjesz nie działa, odsłoniety działa. 2) Touch - Wystarczy przed nim machnąć reką i się załaczy, znowu machniesz i wyłączysz :] Montujesz taki w ukrytym miejscu (ale tak, żeby soczewki było widać) i możesz ruchem włączać wyłaczac :]
POWER-KRIS Opublikowano 8 Lutego 2014 Opublikowano 8 Lutego 2014 Ja mam przekaźnik z bezpiecznika nr 6 czy 8 i on mi to wszystko zapłonem załącza plus radio Alpine.
Lukasz1221 Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Opublikowano 9 Lutego 2014 Super sprawa z tym bezdotykowym! Tylko hmm, musiałbym go raczej mieć zamontowany gdzieś na widoku, bo będzie często używany, a w B6 ciężko znaleźć ukryte miejsce jednocześnie z dobrym dostępem. No i druga sprawa to cena - przynajmniej z 40 zł trzeba liczyć, ale nie powiem, fajny bajer i chętnie bym się temu przyjrzał. ---------- Post dopisany at 18:56 ---------- Poprzedni post napisany at 18:52 ---------- P.S. A czy można od czegoś zastosować taki sam przycisk ale jednak dotykowy (na zasadzie działania np. telefonu dotykowego)? Mały, czarny, poręczny i niewidoczny
edekxp Opublikowano 10 Lutego 2014 Opublikowano 10 Lutego 2014 A poco Ci taki włącznik , co chcesz nim włączać, wyłączać? U siebie mam rozgałęźnik gn.zapalniczki+USB w schowku i włącza się na pierwszej pozycji kluczyka stacyjki, wyłącza po wyjęciu kluczyka
Lukasz1221 Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Opublikowano 10 Lutego 2014 No fakt, przecież to najprostsza i najtańsza opcja, a na to nie wpadłem... Dzięki wielkie Czy plus trzeba ciągnąc od stacyjki czy gdzieś leci w przewodach np. do radia? Radio mam pod kostkę ISO, nie jest włączane po zapłonie, a więc nie wiem czy będzie gdzieś tam źródło prądu po zapłonie. Jeśli nie, to dużo zabawy jest z tym, aby pociągnąć np. do schowka taki plus? ---------- Post dopisany at 17:04 ---------- Poprzedni post napisany at 16:56 ---------- P.S. Jeszcze jedna kwestia - w przypadku plusa po stacyjce, czy podczas startu samochodu (kręcenia rozrusznika) nie będzie wtedy spadku mocy, który będzie powodował, że np. urządzenie podłączone pod taki prąd po prostu na chwilke się wyłączy? W przypadku radia w moim samochodzie coś takiego właśnie jest, a nie chce po prostu czegoś takiego, więc wolałbym sobie "pstryknąć" przycisk dopiero po całkowitym włączeniu auta.
greg2505 Opublikowano 10 Lutego 2014 Opublikowano 10 Lutego 2014 podłączę się do pytania czy plus można wziąść z radia
edekxp Opublikowano 10 Lutego 2014 Opublikowano 10 Lutego 2014 No fakt, przecież to najprostsza i najtańsza opcja, a na to nie wpadłem... Dzięki wielkie Czy plus trzeba ciągnąc od stacyjki czy gdzieś leci w przewodach np. do radia? Radio mam pod kostkę ISO, nie jest włączane po zapłonie, a więc nie wiem czy będzie gdzieś tam źródło prądu po zapłonie. Jeśli nie, to dużo zabawy jest z tym, aby pociągnąć np. do schowka taki plus? ---------- Post dopisany at 17:04 ---------- Poprzedni post napisany at 16:56 ---------- P.S. Jeszcze jedna kwestia - w przypadku plusa po stacyjce, czy podczas startu samochodu (kręcenia rozrusznika) nie będzie wtedy spadku mocy, który będzie powodował, że np. urządzenie podłączone pod taki prąd po prostu na chwilke się wyłączy? W przypadku radia w moim samochodzie coś takiego właśnie jest, a nie chce po prostu czegoś takiego, więc wolałbym sobie "pstryknąć" przycisk dopiero po całkowitym włączeniu auta. Tu nie chodzi o jakieś spadki mocy, tylko radio i inne odbiorniki często są podłaczone pod przekaźnik X. Przekaźnik ten odcina prąd w chwili kręcenia rozrusznikiem. Mam radio z DVD i strasznie mnie to wkurzało, bo po odpaleniu radio się wyłaczalo i muzyka zaczynała się od początku. Jest taki przewód cienki czerwony pod obudową kierownicy. Dołączyłem do niego przekażnik aby go bardzo nie obciążać, gdyż mam podłaczone; radio, CB oraz rozdzielacz gniazdka zapalniczki. Teraz jest zaje.... Nie muszę pamiętać aby radio wyłączyć, bo miałem też podłączone pod stały plus. Ogólnie mam zrobione jakby automatykę. Przekręcam kluczyk radio i CB się włącza, odpalam auto oczywiście nadal gra.Po odpaleniu światła same się właczają. Po zgaszeniu światła gasną, po wyjęciu kluczyka radio i CB również gaśnie. Nie używam nawet przełacznika świateł, chyba że do halogenów.
Lukasz1221 Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Opublikowano 10 Lutego 2014 To ja już wolę jednak jakiś ciekawy przełącznik
Rekomendowane odpowiedzi