Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Parujące szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co może być powodem nagłego parowania szyb.Wsiadam do auta odpalam i praktycznie za każdym razem gdy na zewnątrz minusowo czy deszczowo,nagle z suchych szyb zaczyna mi się robić maź która dodatkowo jak jest minus zamarza,rozciera się i nie da się prowadzić.Jadąc szyby pomału robią się przejrzyste ale są miejsca na dole,czy w rogach czy w jodełkę przy lusterku że para jest i trzeba ją ścierką zetrzeć.W aucie sucho,jest pochłaniacz wilgoci,regularnie czyszczone,szyby myte,czyste...Filtr ma pół roku i wygląda na czysty.Jutro chce zobaczyć odpływy pod szybą i ewentualnie osadzenie filtra kabinowego.Czytałem na innym forum,i mowa była o zacinających się klapach pod schowkiem ale tylko tyle napisane...Czy ktoś wie o co chodzi?To nie jest spowodowane że otwarłem drzwi i powietrze się wdaje...Bo bez nawiewu gdy odpale auto to szyby są w 80% przejrzyste a gdy dam potem nawiew to momentalnie szyby parują...Jakieś pomysły? Klimatyzacja jest sprawna,jak sprawdzić te klapy

Opublikowano

może być ,że zacina Ci się klapa od obiegu wewnętrznego ...

podepnij vag'a :wink:

Opublikowano

A jak te klapę sprawdzić? Jedni piszą że pod filtrem kabinowym inni że za schowkiem trzeba dmuchawę wymontować...Inni jakieś sposoby by wypiąć ewentualnie kostkę z silniczka klapy i otworzyć ręcznie.Jak powinno być ustawione by nie parowało.Obieg zamknięty czy otwarty,jak klapy są wtedy otwarte.A teraz idę działać:)Podepnę Vaga i zobaczę

Opublikowano

Miałem ten sam problem jesienią.

Kolega mi poradził żebym ustawił nadmuch na maksa we wszystkie kratki, z wyłączoną klimatyzacją i tak pojeździł jeden dzień. Od wtedy problem zniknął całkowicie więc na tym sprawa sie zakończyła. Przypuszczam że to ma jakiś związek z klimą i tym że coś się osadza w nawiewach:whistling:

Opublikowano

misiek9980 spróbuję,druga sprawa że klimatyzacja którą muszę odgrzybić i nabić długo jeździ bez tych zabiegów.Właśnie wróciłem z oględzin...Filtr powietrza brudny...,chyba rynienka się zsuneła,ogólnie mnóstwo świństwa pod szybą,liście i woda.Odpływy przetkałem (tylko jeden pod serwem był zatkany szczelnie) wyczyściłem wszystko,filtra niestety nie dam rady kupić dziś ale pomyślałem że może jakąś gazę,albo pończochę lepiej będzie dać,byle liście nie ciągły z zew.Co myślicie?

Klapa ta pod filtrem otwiera się i zamyka,błędów nie miałem,ewidentnie słychać jak dam wew. że wszystko jakby kręci się z wnętrza natomiast jak dam zew. to coś się otwiera i nadmuch chodzi inaczej.Jedno mnie jeszcze martwi mianowicie podszybie.Nie dolega idealnie do szyby,niby są klipsy ale nie dochodzi.Macie na to jakieś sposoby?

Czy odkręcając schowek i dmuchawę także widać tą klapę tak jak pod filtrem?