Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przepustnica N18 DPF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepustnica i DPF

Witam forumowiczow, mam taki problem ze jakis tydz. temu zapalila sie kontrolka swiec, na vagu pokazalo PRZEPUSTNICA!!!! z dozwiadczen po zeszlym roku wywnioskowalem ze olej zalal sterownik. wiec demontaz przepustnicy i od razu egr do czyszczenia. Po otwarciu przepustnicy ukazal sie obraz nedzy i rozpaczy kola zebate calkiem zjechane. zlozylem i dalej jezdze zamowilem nowa jedzie z niemiec (TANIEJ!!! VDO SIMENS 540 ZL!!!!!! INTER CARS 644!!!!) Dzisiaj zapalila sie kontrolka DPF i stracil moc (podejzewam system awaryjny)

moje pytanie. Czy ktos z was spotkal sie z tym problemem lub ma jakis pomysl na ta usterke? pozdrawiam!!!!

Opublikowano

Wymień przepustnice i trzeba wypalic dpf.

Opublikowano

Kolego auto na kołki, wymieniaj przepustnicę a potem pod kompa i wypalaj DPF albo jak jeszcze nie mocno zasyfiony to na jakąś ekspresówkę czy autostradę jedź (chodź jak jest w trybie awaryjnym to pewnie już za późno). Miałem to samo i zlekceważyłem problem (czekałem na swojego mechanika bo wyjechał), dziś jeżdzę wykastrowany (bez DPF'a). Komputer mając błędy z silnika nie uruchamia procedury wypalania i zbierasz ciągle sadzę w filtrze do chwili zupełnego go zabicia. Z perspektywy czasu to mam przynajmniej spokój z filtrem i żadnych problemów z jazdą nie mam, żadnych różnic w jeździe, jedyna zmiana to sadza w rurach wylotowych tłumika, poprzednio się błyszczały, po tym można od razu wyczaić, że auto nie ma FAP'a czy DPF,a Pozdro:a4fan:

Opublikowano
  • Autor

witam, po skanie pokazalo 3 bledy. zapchany filtr,blad przepustnicy w pozycj otwarta i zbyt duza dawka powietrza przepustnicy przy wypalaniu filtra. czyli jeden blad filtra i dwa przepustnicy.

wymienilem przepustnice, wypalilem filtr i wszystko na razie dziala.

info przy wypalaniu filtra.

musi byc duzo paliwa ok .1/2 baku

zadnego bledu na silniku bo nie ruszy program wypalania

(uzywalem programu auto com nie musi byc orginalny vag)

jak chcecie wiecej info o moim przypadku piszcie

Opublikowano

Przy awarii przepustnicy sterownik nie przeprowadza regeneracji DPFa bo "uznaje", że zwiększa sie ryzyko poważnego f*ck upu w razie gdy podczas regeneracji coś pójdzie nie tak(np. zassanie oleju przez odmę). Przepustnica uwalona to ja wymień, usuń błędy i wypal filtr.

W kółko macieja ktoś pisze o podobnych problemach...najpierw przepustnica potem DPF...to na logikę wiadomo o co biega :P

Opublikowano

Dzisiaj i ja wymieniłem przepustnicę i nareszcie nic się nie świeci,była czyszczona wcześniej ale pomogło na tydzień i znów błąd wywaliło więc trzeba było działać żeby nie zapchać filtra.

Opublikowano

W razie mnie poprawcie mówiąc o przepustnicy mam namyśli kanal dolotowy który miał wadę fabryczną, bo np. u mnie został wymieniony po ok. 70 tys. przebiegu podczas akcji serwisowej, zauważyłem że wielu ma ten problem z tym. Aktualnie mam 193 tys. i żadnych objaw przy gaszeniu ani żadnych kontrolek, tylko egr wilgotny ale to standart jeszcze nie widziałem takiego 2.0 cr który by miał suchy.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy przy wyciąganiu EGRa w celu wyczeszczenia trzeba wymieniać wszystkie uszczelki czy mogą zostać stare ?

Opublikowano
Czy przy wyciąganiu EGRa w celu wyczeszczenia trzeba wymieniać wszystkie uszczelki czy mogą zostać stare ?

Najlepiej wymienić na nowe bo stare są już sklepane i mogą już tak dobrze nie trzymać.

---------- Post dopisany at 15:16 ---------- Poprzedni post napisany at 15:13 ----------

Ja dodam że dziś odkręciłem przepustnice i okazało się że przepustnica jest zasyfiona tzn jest nagar i odrobina oleju,co jest przyczyna turbina już się sypie czy co bo nie wiem,dodam że rura od przepustnicy w środku ta gumowa jest sucha.