Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[1.8T AEB] Nie chodzi na 2 cylindrze :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

OPIS PROBLEMU:

W weekend spotkała mnie dziwna sytuacja. Jeździłem autkiem przez godzinę i wszystko bylo OK. Odczekałem kilka minut, autko trochę ochłonęło i zostało zgaszone. Po około 20 minutach odpaliłem i chodziło tylko na 3 cylindrach. Chyba nie muszę szczegółowo opisywać objawów ? Co dziwne, autko po 2 godzinach odpaliłem i chodziło OK. W międzyczasie zrobiłem kilka km i zgasiłem auto na 30 minut. Odpaliłem bez problemu. Dojechałem do centrum wawy z bemowa i zgasiłem auto na ok. 2 godziny. Odpaliłem i znowu chodziło na 3 garach... Zostawiłem auto na noc. Ponownie odpaliłem je po ok. 20 godzinach. Chodziło równo przez około 30 sekund po czym znowu zaczęło chodzić tylko na 3 garach... od tamtej pory już nie odpaliło dobrze.

WSTęPNA DIAGNOZA I ZASKAKUJĄCY WYNIK:

Na początku sprawdziliśmy wszystkie prądy, zasilanie cewek, masy, impulsu. Następnie wszystkie prądy wtryskiwaczy. Wszystko jest OK. Mimo to auto nie chodzi na drugim cylindrze. Przełożyłem cewkę z drugiego cylindra na 3, i odwrotnie - z 3 cyl. na 2. Okazuje się, że cewka jest dobra, gdyż auto znowu nie chodzi na 2 cylindrze. Pomyślałem, że to może być wina wtrysku. Została zdjęta listwa wtrysków i silnik zakręcony kilka razy pokazał, że wszystkie wtryski podają paliwo tak samo. Kolejnym etapem było sprawdzenie ciśnienia sprężania. Na drugim cylindrze (tym nie pracującym) jest 13 na 3 - 13,5. Sprawdzona została również iskra. Na 3 cyl. jest na 2 cyl nie ma. Zamieniłem cewki z cyl. 4 na 2 i odwrotnie. Znowu nie ma iskry na 2 cylindrze :(

Już brakuje mi pomysłów, co to może być. Proszę o podpowiedzi co można jeszcze sprawdzić ?

PS. Korzystając z okazji zapytam jeszcze co tak cyka przy filtrze powietrza ? Zawsze mnie to zastanawiało ;) Raz sobie cyka raz nie, nawet nie wiem od czego to zależy :oops:

Z góry dzięki za odpowiedzi,

Pozdrawiam,

Traviz

Opublikowano

Przy filtrze jest taki elektrozaworek i on tak sobie cyka...jak się nie mylę tam jest powrót paliwa do zbiornika.......

Opublikowano

Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze.Może coś przeoczyłeś przy podstawowym sprawdzaniu.

A świece zamieniałeś miejscami (może ta w 2-gim cylindrze jest uszkodzona ?).Z twojego opisu wynika , że musi chodzić cudów nie ma.

Ja miałem taki objaw z przewodami , że jak były zimne ( ledwo silnik odpalony po kilku godzinach , nocy) to wszystko było OK , pojeździłem jakieś 3-5 minut i mi przerywało na pierwszym cylindrze.Po wymianie przewodów wszystko jest OK ale z tego co piszesz przewody masz sprawne.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Aha mi też cyka ten elektrozawór i zauażyłem ze jak zaczyna cykać przy rozgrzanym silniku to mi moc spada więc go odłączyłem i jest OK.Dziwne bo podobno tak ma działać, że cyka.Nie rozumiem dlaczego tak się dzieje, ale to temat na inny post :smile:

Opublikowano

miejmy nadzieje, że to świeca :cool:

Opublikowano

a tak z ciekawości to jak sprawdza się czy działają wszystkie cylindry???

Opublikowano
a tak z ciekawości to jak sprawdza się czy działają wszystkie cylindry???

Takim bardzo precyzyjnym sprzętem jak na fotce :arrow: Sprzęcik

Opublikowano

dodatkowo po mocy bedzie straszny zółw ale sprzecik od HUGO to podstawa :lol:

Opublikowano

dzięki :] tak właśnie myślałem!

Pozdrawiam

Opublikowano

albo poprosu ściągasz fajki ze świec i "słuchasz"(sprzęcikiem od Hugo jak chodzi silnik

Opublikowano
  • Autor
A świece zamieniałeś miejscami (może ta w 2-gim cylindrze jest uszkodzona ?).

Świece były zamieniane miejscami, bo też brałem to pod uwagę. Na Świeca z drugiego cylindra na trzecim chodzi, a ta z trzeciego na drugim nie :???: Wczoraj dodatkowo sprawdzaliśmy wtyczki, czy prąd z nich wychodzi bo przedwczoraj sprawdzaliśmy tylko prądy na kabelkach, a nie sprawdziliśmy czy wychodzą z wtyczek... Okazało się, że wszystkie wtyczki są dobre :(

Teraz biorę może jakiś prąd o innej charakterystyce pod uwagę, może po prostu ta świeca dostaje prąd, impyls, ale np. o jakiejś innej częstotliwości ?

Słyszeliście o czymś takim jak driver cewek zapłonowych ? Podobno jest między komputerem a cewkami (tak mi napisano na AKP), ale za bardzo nie potrafię tego zlokalizować :/

[ Dodano: 2006-04-27, 20:37 ]

Dziś się okazało, że to wina modułu zapłonowego :/ Po prostu poprosiłem kolegę, żeby się wymienić w celu upewnienia :)

Wie ktoś, gdzie mogę go tanio dostać ?

ak3svqndwausvhc1m.jpg