Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Alternator czy ma sprzęgiełko?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W jaki sposób rozpoznać czy alternator ma sprzęgiełko czy nie? Mam silnik AHU z 98r. altek Bosch 120A

Opublikowano

Ja mam taki sam alternator, chociaż silnik to 1z z 1995r. i mam sprzęgiełko. Zresztą ktoś tu na forum pisał, że nawet, jak rolka alternatora jest bez sprzęgiełka, to można sobie założyć taką ze sprzęgłem. Tylko trzeba odpowiednio rozmiary dobrać po numerze alternatora. U mnie poprzedni właściciel założył zwykłą rolkę i po niedługim czasie zdechł mi nowy napinacz paska. I miałem podwójne koszty.

Opublikowano

Potwierdzam, mój AFN z tym samym alternatorem ma sprzęgielko.

Opublikowano

Rozumiem tylko chodzi mi o to czy można rozpoznać wzrokowo czy rolka ze sprzęgiełkiem jakoś inaczej wygląda jak bez sprzęgiełka?

Opublikowano

Można rozpoznac. Jeżeli w środku rolki widzisz nakrętkę to znaczy że nie masz sprzęgiełka, a jeżeli masz czarną,płaska zaślepkę to znaczy, że siedzi tam sprzęgiełko. A 120A w twoim roczniku na bank już ma sprzęgiełko

Opublikowano
Można rozpoznac. Jeżeli w środku rolki widzisz nakrętkę to znaczy że nie masz sprzęgiełka, a jeżeli masz czarną,płaska zaślepkę to znaczy, że siedzi tam sprzęgiełko. A 120A w twoim roczniku na bank już ma sprzęgiełko

Faktycznie jest czarna zaślepka czyli sprzęgiełko mam :)