Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.9 TDi problem z chwilowym gubieniem mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam od kilku dni problem, a mianowicie :

na 1biegu ok

na 2 myślę że też

na 3 zaraz po wrzuceniu turbina ma chwilę zawiechy natomiast zaraz potem czuć jak ciągnie

na 4 i 5 dzieje się to samo jak na 3

zastanawiam się co może być przyczyną??, być może ktoś miał podobny problem??

po odłączeniu przepływki mocy nie ma jak przy tej chwilowej zawieszcze, z tym że cały czas.

silnik to oczywiście 1.9 TDi AHU 66KW <- katalogowe bo w rzeczywistości jest wirus ( śmigam na nim kilka dobrych miechów )

w tygodniu jadę do gościa , który robił mi program ale może ktoś ma jakiś pomysł,to jutro ( jak będzie ładna pogoda ) pogrzebię sam.

Opublikowano

napiszę to co zapewne się tutaj pojawi prędzej czy później :vaglogi:podłączę się pod temat mam podobny problem, po zatkaniu EGR się trochę polepszyło, ale nie jest to zadowalające i szukam dalej, a swoją drogą co co wirusa tam masz? ile mniej więcej KM?

Opublikowano
  • Autor

tak mam virusa , powiem Ci tak miałem do tego gościa wpaść na hamownie ale jakoś nie było po drodze :) a tak po użytkowaniu to goniąc 130 KM daleko z tyłu nie jestem :D coś koło 115-120 na tyle wycenił bez hamowania ale jak podjadę w poniedziałek na podpięcie do kompa to umówię się na hamownie

a tak na marginesie to zaczęło się to robić po wizycie u znajomego w warsztacie ( wymieniał filtry ) może rozpinając puszkę od filtra powietrza jakiś wężyk spadł , przepływka dobrze podpięta bo sprawdzałem

Opublikowano

może być jakaś nieszczelność, a mechanicznie coś grzebałeś?

Opublikowano
  • Autor

nie prócz wymiany prawych górnych wahaczy wymiany oleju i filtra powietrza + oleju nic nie było robione, na początku tak myślałem ale kurcze dlaczego przez powiedzmy 1.5 sek jest zamuł a potem jest ok dalej ciągnie???, dziś lecę o 22 na lotnisko do GD to na autostradce go przegonię :D

Opublikowano
  • Autor

nie filtra paliwa nie ruszał, wymieniałem go jakoś w zeszłym roku listopad/grudzień , na jedynce i dwójce tego nie odczuwam , tylko 3,4,5 chociaż też czasem nie czuć tego tak jakby problem

Opublikowano

A jak puścisz noge z gazu i zaraz depniesz to idzie ?? chodzi w momencie zawiechy ? W AHU i 1z pęka często sprężynka w n75 wkłada się z długopisu i ogień

Opublikowano
  • Autor

no włąśnie robi się wtedy zawiecha, ogolnie to już wg nie ciągnie ;/ jutro jadę na podpięci do kompa , ja w sumie też obstawiam N75 bo jak go zobaczyłem to okazało się że był odkręcony i sobie zwisał gdzieś koło prawego światła

Opublikowano

Widzę, że silnik AHU czyli sterowany nadciśnieniem, zamiana n75 z n18 nie wchodzi w grę :/ Możesz n75 sprawdzić jeszcze mostkując czerwony przewód ciśnieniowy z niebieskim. Odczujesz spadek mocy, ale za to przyspieszenie powinno być równomierne jeśli winowajcą jest n75 - dla mnie to czysta teoria bo nigdy nie mostkowałem :grin: Poprzyglądaj się dokładnie przewodowi elektrycznemu łączącego przepływomierz z n75. Dzisiaj miałem pacjenta Passat b5 AJM silnik wpadał po odpaleniu w notlauf, okazało się, że przetarte kable + i - się zwarły. Co najciekawsze przewody z przepływki są w dosyć solidnie wyglądającej koszulce i nie są w pobliżu żadnych gorących/ostrych krawędzi, a mimo to coś je wytarło :eusathink: . Wcześniej w swoim miałem podobną sytuację tyle, że obeszło się bez zwarcia, po prostu się pourywały i czuć było spadek mocy (brak notlaufa). Zaczynam sądzić, że najmniej trwałe z n75 są przewody elektryczne :grin: . Możliwe, że znajomy przy wymianie filtra powietrza za bardzo szarpnął i kapota :naughty:

Opublikowano
  • Autor

wczoraj byłem na kompie , Diagnoza : N75 i przepływka (mogła załapać błąd przez nie sprawny N75) , dziś doszedł ori N75 ucieszony jadę do domu zabrać się za wymianę, po wymianie jazda próbna i co ????? KLOPS , zero poprawy ;/;/ , zmartwiło mnie to ale po kilku próbach coś mnie wzieło żeby sprawdzić jak wyglądają kable pod tą gumową osłonką ( wtyczka do N75) okazało się że jeden kabelek się urwał :):) tak jak pisał kolega solpeusz :) po naprawie śmiga jak strzała :banan::banan::banan: temat uważam za zamknięty :banan:

Opublikowano

No i znów ten elektryczny, SSmany je chyba ze słomy robili :facepalm: Graty za usunięcie usterki i bezawaryjności :wink:

Opublikowano

W weekend badam swojego, przekonałeś mnie :decayed:

---------- Post dopisany 15-03-2014 at 11:04 ---------- Poprzedni post napisany 12-03-2014 at 21:15 ----------

i u mnie ogarnięte, po wymianie N75 problemu nie ma :wink:

Opublikowano

Pozwole podpiąć się pod temat :decayed:

U mnie problem wygląda tak że na 4-tym biegu w zakresie 3000-4500 obr./min. jest szarpnięcie silnikiem (takie pojedyńcze trwa koło sekundy) po czym silnik nadal przyśpiesza jak przed szarpnięciem. Wcześniej miałem problemy na 5-tym biegu silnik wchodził w tryb awaryjny i turbina nie ciągnęła (vag pokazywał "różnica w ciśnieniach doładowania" - jak dobrze pamiętam po dociągnięciu zaacisków na przewodach problem zniknął ale pojawił się ten który teraz mam)

Myślicie, że to nieszczęsny N75?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. W moim przypadku jest podobnie jak u młody1206 z tą tylko różnicą że podczas jazdy na wysokich obrotach np. przy wyprzedzaniu jest takie szarpnięcie i auto dalej jedzie tylko tyle że jak by miało zatkany filtr paliwa i tak właśnie po pierwszym razie myślałem,ale po wymianie na nowy dalej dzieje się tak samo.wszystko mija gdy zgaszę auto i odpale wszystko wraca do normy,nie pokazuje żadnych błędów.Proszę o podpowiedż co może być przyczyną.

Opublikowano
Witam. W moim przypadku jest podobnie jak u młody1206 z tą tylko różnicą że podczas jazdy na wysokich obrotach np. przy wyprzedzaniu jest takie szarpnięcie i auto dalej jedzie tylko tyle że jak by miało zatkany filtr paliwa i tak właśnie po pierwszym razie myślałem,ale po wymianie na nowy dalej dzieje się tak samo.wszystko mija gdy zgaszę auto i odpale wszystko wraca do normy,nie pokazuje żadnych błędów.Proszę o podpowiedż co może być przyczyną.

wymien sobie wtrysk sterujacy

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

mam ten sam problem co kolega , ale doradzali mi wyczyścić turbine a to jednak wtrysk ? :shock3:

Opublikowano

Jak szarpie na wysokich obrotach to moze byc tez brudny nastawnik w pompie

Opublikowano

właśnie nie szarpie nic, był już wymieniony zawór n75,przepływka i wywalony kat . chyba poł osprzętu bede musiał wymienić moze trafie