chopin Opublikowano 11 Marca 2014 Opublikowano 11 Marca 2014 Witajcie , chciałem zapodać taki temat do rozważenia bo nie mogłem nigdzie znaleźć odpowiedzi : Wiadome jest iż oryginalnie na wlepce do felgi 17 dedykowany jest rozmiar opon 235/45/17 , ale jest on dla mnie za szeroki i opory toczenia wiadomo większe. Najlepszy zamiennik do nich to 215/50 , ale biorąc pod uwagę dziury i aby zawiecha aż tak mocno nie dostawała to jest jeszcze rozmiar 215/55 : co sądzicie o takich oponach 215/55 na feldze 17 ? mocno będzie przekłamywać licznik ? mam taki dylemat bo ostatnio nawymieniałem się wahaczy w naszym zawieszeniu i biorąc pod uwagę pracochłonność całej operacji szukam jakiegoś kompromisu jak oszczędzić troszkę zawieche ?
Fido Opublikowano 11 Marca 2014 Opublikowano 11 Marca 2014 235/45 a 215/55 to różnica średnic 25 mm czyli 3,74% Tolerancja jest do 2 % Nie pasują one do B6
A-rek Opublikowano 11 Marca 2014 Opublikowano 11 Marca 2014 możesz śmiało założyć takie opony jeśli chcesz. a jeśli chodzi o przekłamywanie to nieprzejmuj się tym bo rzeczywista prędkośc będzie bardziej zbliżona do prędkości GPS niż na oryginalnych kołach
chopin Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Opublikowano 12 Marca 2014 możesz śmiało założyć takie opony jeśli chcesz.a jeśli chodzi o przekłamywanie to nieprzejmuj się tym bo rzeczywista prędkośc będzie bardziej zbliżona do prędkości GPS niż na oryginalnych kołach to już w końcu zgłupiałem
chopin Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Opublikowano 12 Marca 2014 jeśli chcesz to zakładaj te opony i tyle kwestia jeszcze do przemyślenia
verus Opublikowano 12 Marca 2014 Opublikowano 12 Marca 2014 Pamiętać trzeba, że przekłamanie licznika jest tym większe im większa jest prędkość z jaką jedziemy i jadąc 100-120km/h są to nieznaczne różnice. Do tego licznik zaniża prędkość o te 2-3% więc zakładając minimalnie większe koło niż zaleca producent na liczniku będzie realna prędkość z jaką jedziemy. Tak więc przy tak niewielkich zmianach średnicy koła problem nie powstaje i nie ma się czym przejmować. To nie są jakieś katastroficzne zmiany, koło większe o 25mm jest wyższe jedynie o 12,5mm a jak bieżnik się zetrze to zostanie różnicy jeszcze mniej.
chopin Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Opublikowano 13 Marca 2014 Pamiętać trzeba, że przekłamanie licznika jest tym większe im większa jest prędkość z jaką jedziemy i jadąc 100-120km/h są to nieznaczne różnice. Do tego licznik zaniża prędkość o te 2-3% więc zakładając minimalnie większe koło niż zaleca producent na liczniku będzie realna prędkość z jaką jedziemy. Tak więc przy tak niewielkich zmianach średnicy koła problem nie powstaje i nie ma się czym przejmować. To nie są jakieś katastroficzne zmiany, koło większe o 25mm jest wyższe jedynie o 12,5mm a jak bieżnik się zetrze to zostanie różnicy jeszcze mniej. czyli moge założyć 215/55 i będzie w miare ok ? a mocno to się przełoży na spalanie ?
verus Opublikowano 13 Marca 2014 Opublikowano 13 Marca 2014 Powinno być ok, jaką szerokość i ET felgi masz? W 1.9TDI różnica spalania na oponach 235 a 215 to około 500ml.
A-rek Opublikowano 13 Marca 2014 Opublikowano 13 Marca 2014 Pamiętać trzeba, że przekłamanie licznika jest tym większe im większa jest prędkość z jaką jedziemy i jadąc 100-120km/h są to nieznaczne różnice. Do tego licznik zaniża prędkość o te 2-3% więc zakładając minimalnie większe koło niż zaleca producent na liczniku będzie realna prędkość z jaką jedziemy. Tak więc przy tak niewielkich zmianach średnicy koła problem nie powstaje i nie ma się czym przejmować. To nie są jakieś katastroficzne zmiany, koło większe o 25mm jest wyższe jedynie o 12,5mm a jak bieżnik się zetrze to zostanie różnicy jeszcze mniej. czyli moge założyć 215/55 i będzie w miare ok ? no a co ja ci już na samym początku napisałem? PS do Verus: licznik zawyża rzeczywistą prędkość
Rekomendowane odpowiedzi