Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wiertarka z udarem - HITLI, MAKITA ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
100 x wolałbym używkę hilti TE2, niż tą nową makitę z ostaniego linku z walizką :facepalm:

Kolega chce kupić wiertarkę udarową a Ty proponujesz młotowiertarkę :facepalm:. Do wiercenia dziurek w ścianie na pewno lepsza, może nie 100x ale zdecydowanie lepsza :wink:. Wiertarka udarowa jest zdecydowanie bardziej uniwersalna, młotowiertarka to urządzenie bardziej specjalistyczne, typowo budowlane, chyba mam rację prawda?.

:facepalm: to że ktoś nadał nazwę na aukcji młotowiertarka , wcale nie oznacza że tam jest udar ( młot)

TE2 posiada funkcję - wiercenia bez udaru oraz typowego wiercenia z udarem ( funkcji młota /samego udaru brak )

Wiem jak to wygląda w tym modelu Kolego, trochę tego typu narzędzi, Hilti czy Milwaukee-bardzo trwałe zresztą- mamy w firmie. :wink:. Mi chodzi o coś innego, większość forumowiczów w dalszym ciągu poleca urządzenia na sds-a. Sama zasada działania tego rozwiązania powoduje że nie jest to urządzenie do precyzyjnych wierceń (o ile można tak mówić stosując wiertarki ręczne :wink:) a Kolega zakładający temat nie napisał że będzie remontował mieszkanie (wogóle nie napisał do czego chce sprzęt), być może będzie głównie wiercił otworki w płaskownikach stalowych i skręcał np ogrodzenie :decayed:. Jak sądzisz, które urządzenie lepiej się sprawdzi?

Może Kolega cabanmat sprecyzuje do czego potrzebuje narzędzie i wtedy coś doradzimy wspólnie.

Opublikowano

No właśnie najważniejsze nie wiemy , do czego ta wiertarka służyć ?

Obrazek dla teściowej .

Czy demolka u szwagra w łazience .

A może dziureczki w plexi :wink:

Opublikowano

Wiertarko-wynalazki 10000 obr i funkcja udaru ... D można sobie tym podetrzeć jak i każda inną z mechanicznym udarem - w zasadzie tylko młotowiertarka się sprawdzi, i bankowo funkcja kucia się przyda.

Jak by chciał zwykłą wiertarkę to by się nawet nas nie pytał o zdanie.

Używam Boscha GBH 2-28 DV i mogę spokojnie go polecić - jeśli nie potrzeba takiej mocy lub trochę tańszej to GBH 2-26. I jeszcze jedno, wg mnie nie warto się interesować GBH 2-28 DFV - która ma wymienną końcówkę na uchwyt pod wiertła walcowe - wiertarka wówczas jest jeszcze droższa o 100-200 zł ale obawiał bym się o trwałość tego rozwiązania (udar tam nieźle tłucze) - do sporadycznego wiercenia wiertłem walcowym lepiej kupić uchwyt-przejściówkę z SDS na walcowe wiertła za 30-70 zł.

Boscha da się kupić w standardowej walizce ale też w L-box - bardzo fajny system, mam dwie sztuki i fajnie się je przechowuje czy przenosi/przewozi.

A jeśli kolega nie chce przepłacać to naprawdę warto rozważyć "marketowego" chińczyka - w domowych warunkach spokojnie na siebie zapracuje.

Opublikowano
Wiertarko-wynalazki 10000 obr i funkcja udaru ... D można sobie tym podetrzeć jak i każda inną z mechanicznym udarem - w zasadzie tylko młotowiertarka się sprawdzi, i bankowo funkcja kucia się przyda.

Jak by chciał zwykłą wiertarkę to by się nawet nas nie pytał o zdanie.

Używam Boscha GBH 2-28 DV i mogę spokojnie go polecić - jeśli nie potrzeba takiej mocy lub trochę tańszej to GBH 2-26. I jeszcze jedno, wg mnie nie warto się interesować GBH 2-28 DFV - która ma wymienną końcówkę na uchwyt pod wiertła walcowe - wiertarka wówczas jest jeszcze droższa o 100-200 zł ale obawiał bym się o trwałość tego rozwiązania (udar tam nieźle tłucze) - do sporadycznego wiercenia wiertłem walcowym lepiej kupić uchwyt-przejściówkę z SDS na walcowe wiertła za 30-70 zł.

Boscha da się kupić w standardowej walizce ale też w L-box - bardzo fajny system, mam dwie sztuki i fajnie się je przechowuje czy przenosi/przewozi.

A jeśli kolega nie chce przepłacać to naprawdę warto rozważyć "marketowego" chińczyka - w domowych warunkach spokojnie na siebie zapracuje.

:facepalm:

Ja jednak zdecydowanie polecam wiertarki z wymiennym uchwytem. Z taką przejsciówką to wiertło lata jak żyd po pustym sklepie. Jak ma sie SDS-s to nie kupuje sie wierteł do betonu walcowych, a uchwyt można w domowych warunkach użyć do wierteł do metalu, drewna bądź namieszania kibla gipsu. Zdecydowanie dołożył bym 100-200 do tego rozwiązania niż 150 za L-boxa.:thumbup1:

Opublikowano

Też się rozglądam za wiertarkami. Myślę miedzy Boschem a Makitą. Dzięki za porady. Chyba wezmę niebieskiego Boscha. Właśnie w przedziale 500 - 700 choć wybór jest spory ale może GBH 2-26.

A wybierając między wiertarką udarową a młotowiertarką to co polecacie?

Wiertarka udarowa nie ma funkcji kłucia a młotowiertarka z kłuciem tak?

Opublikowano
  • Autor

Wybór padł na Makite. W czwartek podam model.

Pytałem się wuja który robi w "remontach" w Anglii to ma wiertareczki Makity i DeWalt'a. Obie marki polecał :naughty:

Opublikowano
Też się rozglądam za wiertarkami. Myślę miedzy Boschem a Makitą. Dzięki za porady. Chyba wezmę niebieskiego Boscha. Właśnie w przedziale 500 - 700 choć wybór jest spory ale może GBH 2-26.

A wybierając między wiertarką udarową a młotowiertarką to co polecacie?

Wiertarka udarowa nie ma funkcji kłucia a młotowiertarka z kłuciem tak?

2-26 bardzo dobry wybor... tylko ze stalym uchwytem.

Wierz mi funkcie kucia wykorzystasz. .. nawet w a4-ce ;)

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

• 2 lata później...
Opublikowano

Temat młotowiertarki powrócił.

Wytypowałem te 2 modele:

Makita HR2470 http://www.makita.pl/prod/mloto_wiertarka_z_opcja_kucia_hr2470-59-11.html

Bosch GBH 2-28 DV http://www.bosch-professional.com/pl/pl/rotary-hammer-with-sds-plus-gbh-2-28-dv-131445-0611267101.html

Co wybrać? Nic nie pisze czy mają udar pneumatyczny.

I czy polecacie kupowanie w Castoramie takiego sprzętu?

Edytowane przez mlodyabc

Opublikowano

http://allegro.pl/mloto-wiertarka-hr2810-makita-gratisy-wys-0zl-i5915764682.html ja mam taką od 6 lat ,lekko nie ma ,chodzi jak nowa,wygodna i nie jest ciężka,nie wiem do czego ci jest potrzebna ,ale sporo lepsza od hr2470,tyle że cenowo prawie 2x drożej

Opublikowano

Do użytku domowego raczej aż takiej nie potrzebuję.

A te, które pokazałem to co myślicie? I czy ta makita ma udar pneumatyczny bo nigdzie o tym nie piszą.

Edytowane przez mlodyabc