Skocz do zawartości
IGNOROWANY

FIS nie wyświetla stacji radiowej ani track-ów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Posiadam audi a4 b7, fis jest czerwony, przy odpalaniu w górnej części pojawia się OK, jak odpalę gaśnie i już w górnej części FISu nic się nie wyświetla. Czy ten fis jest po prostu okrojony czy coś jest nie tak? widziałem w innych że wyświetla np, radio rmf fm czy piosenki z płyty CD, z góry dziękuję za podpowiedzi, czy ten fis tak ma czy może mam coś zresetować lub coś?

Opublikowano

Jakie masz radio?

Sprawdź 3 rzeczy:

1. Kodowanie licznika

STG 17 (Instrument cluster) -> Adaptation -> Function 10 -> Channel 62

+01 - Radio (Mehrausstattung)

+02 - Telefon (Mehrausstattung)

+04 - Navigation (Mehrausstattung)

+08 - Telematik (Mehrausstattung)

+16 - Kombiinstrument (nur codiert falls ein 2. Gerät verbaut wurde)

czyli do liczby, która wyjdzie w tym kanale dodać jeszcze 1

2. Sprawdzenie szyny CAN

- Podłączenie z pinu radia (pomarańczowo-fioletowy) CAN H do pinu 20 w niebieskiej kostce licznika.

- Podłączenie z pinu radia (pomarańczowo-brązowy) CAN L do pinu 19 w niebieskiej kostce licznika.

Kostka C-2:

v16s.gif

3. Sprawdzenie radia

Sprawdź, czy radio, które posiadasz, na pewno ma symbol 8E0 - naklejkę znajdziesz z boku radia (jak je wysuniesz, to po stronie pasażera).

Opublikowano

A jakie to radio? Concert 2, czy inne?

Opublikowano

jak masz B7 to możesz sobie prawą manetką ustawić czy ma Ci wyświetlać stacje radiowe na fisie, może po prostu masz to wyłączone i wystarczy się manetką pobawić :wink:

Opublikowano

Concert ale nie wiem czy concert 2.. radio jest na płyty cd.. Prawą manetką? gdzie to się ustawia? u mnie na prawej manetce jest tylko przełączanie np. na km do tankowania, czas , średnie spalanie 1 lub 2.. jak włączyć to?

Opublikowano

Powinieneś mieć 2 przyciski- jeden z boku manetki do przełączania km do tankowania, średniego spalania itp a drugi od spodu do resetowania ustawień itp. i tym resetem (chyba przytrzymując go) powinno dać się wejść do menu- przynajmniej tak jest u mnie :wink:

Opublikowano
Powinieneś mieć 2 przyciski- jeden z boku manetki do przełączania km do tankowania, średniego spalania itp a drugi od spodu do resetowania ustawień itp. i tym resetem (chyba przytrzymując go) powinno dać się wejść do menu- przynajmniej tak jest u mnie :wink:

Takie coś było w B6? Wydawało mi się, że tylko B7 to miało.

Opublikowano

Panowie ja mam A4 b7 2005r.. mam guzik od spodu reset, ale jak go wduszę to się resetuje a tam powinno być jakieś menu? gdzie to menu się wyświetla na fisie? tam można ustawić czy ma wyświetlać stacje czy nie?

Opublikowano

menu powinno pokazać Ci się na zegarach, na pewno wchodzi się do niego tym guzikiem od resetu, dawno w nie nie wchodziłem, ale prawie jestem pewien, że przytrzymywałem guzik żeby w nie wejść:eusathink:

Opublikowano

Jeśli menu się nie pojawia to można to włączyć kodowaniem w module Instrumenty - vag albo vcds, opcja DIS czy jakoś tak nie pamietam dokładnie, sprawdzę jak będę miał dostęp do komputera.

Opublikowano

"kodowaniem w module Instrumenty" - przepraszam, ale nie rozumiem tego, potrzebny kabel i urządzenie VAG tak? a jeśli menu się pojawi to jak się włącza wyświetlanie radia? Może ma to coś wspólnego z moim drugim problemem - radio -concert2- podświetla się tylko wyświetlacz, klawisze już nie..

Opublikowano

aaaa to pisz od razu :wink: nie masz podłączonej linii can do radia :wink: na pewno to jest to.

Opublikowano
"kodowaniem w module Instrumenty" - przepraszam, ale nie rozumiem tego, potrzebny kabel i urządzenie VAG tak? a jeśli menu się pojawi to jak się włącza wyświetlanie radia? Może ma to coś wspólnego z moim drugim problemem - radio -concert2- podświetla się tylko wyświetlacz, klawisze już nie..

Nie masz poprowadzonej szyny CAN. Gdzieś tam mam odpowiedni przewód z licznika do radia z pinami na sprzedaż. Jeśli chcesz, to pisz na PW :wink:

Opublikowano

odnośnie pierwszej części: tak, potrzebny jest kabel i laptop z oprogramowaniem VAG/VCDS.

Opublikowano
A nie można podjechać do mechanika który ma takie urządzenie VAG? nie ustawi mi tego na miejscu?

Ustawi, możesz podjechać.

Rozumiem, że musze kupić kabel, który pójdzie z radia do licznika? dopiero wtedy będzie radio podświetlało i na fisie będzie widać radio?

Jeśli go nie masz w instalacji do radia, to tak.

Opublikowano

No właśnie nie wiem czy go nie mam, najpierw muszę wyciągnąć radio, nie mam tych przyrządów ale ponoć można wyciągnąć pilniczkami lub czymś podobnym.. wyciągnę i sprawdzę a jeśli rozłącze radio to się rozkoduje czy nie? bo tego też nie wiem..