Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyciek z otworu obudowy termostatu... ostatni post

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Szybkie pytanko czy BFB ma gdzieś w układzie chłodzenia jakiś zaworek,korek do spuszczenia płynu?

Bo muszę to zrobić ale chwilowo nie mam możliwości przyjrzenia się temu w aucie. Poci mi się koło termostatu:kwasny: i musze zlać płyn żeby się do tego dobrać

Opublikowano

Odkręć korek zbiorniczka, zdejmij osłonę pod silnikiem i na dolnym wężu chłodnicy jest czujnik temperatury, wyciągnij zawleczkę i czujnik podstawiając coś wcześniej.

Opublikowano

w moim avf jak staniesz pod autem tak jakbyś miał jechać do przodu to po lewej stronie na dole przy samiuśkiej chłodnicy jest zawór, musisz go obrócić i wyciągnąć.. ale ja mam bardzo ciulowe dojście do niego .. więc z reguły ściągam wąż od chłodnicy..

Opublikowano

Kogo obchodzi Twój AVF :decayed::wink:

Opublikowano
  • Autor

oooo widzisz, o to mi chodziło :wink:

Tylko tak myślę że silnik zimny to reszta zostanie w środku i jak odkrece termostat to wyleci....... no ale cóż, jak to mówią życie :grin:

Opublikowano

No niestety poleci. Jesteś pewien czy to z termostatu? Bo obok jest taki dynks przykręcony do bloku i z niego czasem też cieknie.

Górna strzałeczka :decayed:

11062011059a.jpg

Opublikowano
  • Autor

pewien będę jak wykręcę złożę i będzie sucho :grin:

u mnie jest wyraźnie zapocone i widać trochę świeżego płynu przy śrubce od termostatu, dlatego sądzę że to oring pod termostatem :) Bo mam nadzieję że obudowa cała :facepalm:

kurde a miałem wymienić tylko uszczelke pokrywy !! ehhhh:kwasny:

---------- Post dopisany at 09:42 ---------- Poprzedni post napisany at 09:40 ----------

a swoją drogą ten dynks to co to jest? jest tam jakieś uszczelnienie?

Opublikowano

Niestety termostaty po dłuższym użytkowaniu lubią przepuszczać, pęka mocowanie mechanizmu w środku albo ułamuje się niebieska kostka :decayed:

Co do dynksu, to jakieś tam zaślepienie.

Tu masz

za_lepka.jpg

Opublikowano
  • Autor

u mnie wygląda jakby delikatnie spod śrubki no ale zobaczymy jak wyjmę to. Mam nadzieję że to tylko oring puszcza.

---------- Post dopisany at 10:46 ---------- Poprzedni post napisany at 10:03 ----------

a ile płynu w ogole wchodzi do BFB ?

trzeba go potem "jakoś specjalnie" odpowietrzać po zalaniu???

Opublikowano

No patrz nikt nie wie :grin:

Hmmm, w sumie tyle ile złapiesz + tyle ile wylejesz :decayed:

Odpowietrza się tak...

Odkręcasz śrubę odpowietrzającą z czarnej rury idącej nad kolektorem ssącym.

Wlewasz płyn do zbiorniczka

Jak zacznie wypływać płyn z dziury na śrubę odpowietrzającą, to zakręcasz śrubę.

Potem dolewasz płynu, zamykasz zbiorniczek, odpalasz auto, temperatura na HI i w drogę.

Sam się odpowietrzy, oznaką będzie ciepłe powietrze z kratek

Opublikowano
  • Autor

więc wczoraj to rozebrałem. I tak leci spod termostatu. Osad z płynu jest także na rurce wchodzącej do termostatu oraz na tej śrubce ze zdjęcia powyżej. najgorsze jest że oring pod termostat mam o grubości 4mm, a stary ma 3,5 i średnio chce to pasować....

a stary wkładać to chyba bez sensu....

---------- Post dopisany 17-04-2014 at 21:29 ---------- Poprzedni post napisany 16-04-2014 at 08:02 ----------

oring założyłem nowy oryginalny i polecam ori są bardzo miękkie i pasują idealnie. Te ze sklepów mimo, że niby te same wymiary to kiepsko pasują...

Auto złożone zobaczymy za jakiś czas czy nigdzie nie leci płyn :)

---------- Post dopisany 22-04-2014 at 19:05 ---------- Poprzedni post napisany 17-04-2014 at 21:29 ----------

Tak więc nie jest do końca dobrze :kwasny:

Dziś skontrolowałem wycieki i niestety znalazłem. Poniżej na zdjęciu widać że leci z tego otworka w obudowie termostatu. Po co jest ten otwór??? Idzie coś z tym zrobić? bo zakładam że tak być nie powinno...

i8uz.jpg

---------- Post dopisany 23-04-2014 at 11:19 ---------- Poprzedni post napisany 22-04-2014 at 19:05 ----------

nikt nie ma pomysłu na to????

Opublikowano

zle zrobiłeś że dałes ori oring trzeb było kupic ciut grubszy w rolniczyn i lekko posmarowac silikonem do 300 st

Opublikowano
  • Autor

ale to nie leci spod oringu tylko z tego otworku... bynajmniej tak jest to widoczne :kwasny:

---------- Post dopisany 24-04-2014 at 08:14 ---------- Poprzedni post napisany 23-04-2014 at 13:53 ----------

???? nikt się z tym nie spotkał???

Opublikowano

Tam nie ma żadnej dziurki, pewnie nieszczelność na rurce metalowej co wchodzi w termostat

Opublikowano
  • Autor

Nie dziurka tylko otwór widoczny na zdjęciu powyżej.

Rurka metalowa wchodzi tak jakby od lewego koła i tam jest sucho. Płyn pojawia sie w tym otworku od strony silnika. Szlak mnie trafi chyba z tym...

---------- Post dopisany at 20:27 ---------- Poprzedni post napisany at 13:40 ----------

Znalazłem przyczyne. Jest nią wspomniany przeze mnie otwór. I nie ciekło spod oringu mimo że założyłem ori ani znikąd indziej tylko z zasranego otworka.

Wyjąlem dziś termostat, wlozylem leciutko srubkret w ten otwór i ujrzałem w jednym z króćców wybrzuszenie. Delikatnie mocniej i wkretak wpadł. Ze starości chyba cienka ścianka puszczała dlatego tym otworkiem wylatywał płyn.

Wpadłem na pomysł nawiercenia delikatnie otworu na wylot i nagwintowania. Dałem silikon na temperature do silnikow i wkreciłem śrubkę. Wiem że tak nie powinno się robić (bo to fuszera total) ale ciężko mi wywalić 200zł na nowy termostat....:facepalm: Tym bardziej że mój jest sprawny.

Pytanie moje jest takie. Czy ciśnienie w układzie jest tak duże że raczej wywali mi to w "try migi" czy raczej powinno wytrzymać ???

Opublikowano

Jak dobrze nagwintowałeś to wytrzyma

Opublikowano
  • Autor

gwint robiłem delikatnie bo materiał raczej słaby ale śrubka wkręcała się z oporem, dodatkowo silikon na uszczelnienie więc mam nadzieje że wytrzyma. Pożyjemy, zobaczymy :wink:

---------- Post dopisany 01-05-2014 at 11:54 ---------- Poprzedni post napisany 29-04-2014 at 22:56 ----------

Zeby zakończyć temat. Zdecydowałem się jednak na zakup nowego termostatu. Poskładałem wszystko i jest OK :wink:

Bo jakbym miał potem w trasie się zastanawiać czy wytrzyma czy nie, to stwierdzilem że nie ma sensu wkładanie tej fuszerki :kwasny:

pozdro!!