Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana rozrządu + coś jeszcze??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema,

Mam nalatane 250 tyś i przyszedł okres wymiany rozrządu. Zakupiłem zestaw ori, składający się z paska, rolki prowadzącej i rolki napinającej (plus śruba w zestawie). Czy do tego dokupić jeszcze napinacz rolki? I czy przy wymianie, jak już będę miał rozgrzebane auto, to czy przy tym przebiegu coś jeszcze wymienić?

Dodatkowo zakupiłem zestaw filtrów i świeży olej.

Silnik AVF

Mechanicznie na silnikach się kompletnie nie znam, dlatego proszę o sugestię, czy coś jeszcze wymieniać, czy czasem nie przekombinuję…

Opublikowano

Przy okazji sprawdz w jakim stanie jest sprzegielko na alaternatorze i wiskoza. Z jakiego rocznika masz auto, jezeli 2001-2002 to jeszcze warto wymienic napinacz hydrauliczny.(powyzej 2002 juz nie bylo tego napinacza.) Dodatkowo wymien tez pasek osprzetu.

Jezeli chcesz robic kompleksowy przeglad to warto sprawdzic szczelnosc ic i przewodow podcisnienia - do rozrzadu trzeba rozebrac zderzak, wiec warto sprawdzic tez inne elementy do ktorych bedzie latwy dostep

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź.

Mam AVF z rocznika 2002, więc będę szukał również tego napinacza. Pytanie laika, czy ten napinacz = tłumik drgań? Jest on również tak nazywany, czy to coś innego jest?

Alternator dwa lata temu mi się rozleciał i robiłem go kompleksowo łącznie ze sprzęgiełkiem.

Opublikowano

tolek85 gdzie kupiłes ten ori zestawik? w ASO?

Opublikowano
  • Autor

zestaw został kupiony przez mojego znajomego. Jest ori, ale nie mogę rozpowszechniać części dalej.

---------- Post dopisany at 13:40 ---------- Poprzedni post napisany at 13:31 ----------

DSC_1207.jpg

---------- Post dopisany at 13:41 ---------- Poprzedni post napisany at 13:40 ----------

DSC_1209.jpg

---------- Post dopisany at 13:42 ---------- Poprzedni post napisany at 13:41 ----------

DSC_1208.jpg

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź.

Mam AVF z rocznika 2002, więc będę szukał również tego napinacza. Pytanie laika, czy ten napinacz = tłumik drgań? Jest on również tak nazywany, czy to coś innego jest?

Alternator dwa lata temu mi się rozleciał i robiłem go kompleksowo łącznie ze sprzęgiełkiem.

tak napinacz hydrauliczny rozrządu = tłumik drgań

często tak powszechnie nazywany

po zdięciu zderzaka (konieczne przy wymianie rozrządu w avf) nie zapomnij też o sprawdzeniu wszystkich rolek (obracając je poprostu) czy któraś nie pada (chrobocze, rzęzi) od paska wielokrokowego=paska osprzętu=paska klinowego i wymianie tegoż paska jeżeli już śmiga długo

Opublikowano

a pompę cieczy masz w zestawie? bo też raczej do wymiany.

Opublikowano

na zdjęciu jest ruville

---------- Post dopisany at 17:54 ---------- Poprzedni post napisany at 17:53 ----------

tolek85 gdzie kupiłes ten ori zestawik? w ASO?

zapytaj H4mm3R wiem że ma ori

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy, niedługo też mnie czeka wymiana rozrządu, więc powoli zaczynam się interesować, co bym potrzebował. U mnie raczej nie ma napinacza hydraulicznego, więc jeden problem z głowy. Chciałbym powymieniać to co by trzeba było. Na pewno pasek rozrządu, rolkę napinająca, prowadzącą, pompę wody, paski Klimy i alternatora, płyn chłodniczy i raczej sprzęgło alternatora też mam do wymiany, bo lekko mi drga napinacz paska.

Czy jak już będę miał rozebrany samochód, to warto wymieniać uchwyt z rolką napinającą klimy oraz napinacz paska alternatora z tłumikiem drgań? Czy raczej jest to zbędne? (same części to ok. 500zł) czy da się to jakoś rozdzielić i kupić same rolki?

Co jeszcze powymieniać?

Opublikowano

Jak zdemontujesz to pokrecisz i będziesz wiedział w jakim stanie. A wtedy zdecydujesz.

Zmień przy okazji płyn G12 i olej. Ewentualnie płyn wspomagania. Zobacz w jakim stanie łożyska alternatora i szczotki.

Możesz przy okazji wywalić uszczelniacz na wale.

Zdjąć mise i umyć ssak pompy i mise. Kupa syfu nie do ruszenia przy zwykłej wymianie oleju.

Opublikowano

No tak, tylko chciałbym miec wszystko już zakupione, a nie potem latać po sklepach i szukać potrzebnych części...

Opublikowano

Michał daj to mechanikowi do diagnozy przed robotą, będziesz wiedział na czym stoisz. W 2003 nie masz na 100% napinacza hydraulicznego także tutaj przynajmniej problem z głowy. Napinacz paska PK możesz w razie potrzeby wymienić albo rolkę albo amorek. Oszczędza wiele to zł.

Opublikowano

Jeśli da się kupić same rolki do napinacza klimy i alternatora to spoko, zawsze to można wymienić, znacie numery może tego?