Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AMB] Granatowy Czworołap ze stajni Audi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Raczej takich planów nie mam. Rozmiar 18" jest kompromisem pomiędzy wyglądem, a komfortem. Jeszcze jest za dużo dziur w drogach w mojej okolicy żeby szaleć na 20".
Zderzak dopiero co zmieniałem (ze zwykłego na wersję ze spryskami), więc nie chce mi się szukać na nowo. Do tego sam przód s-line bez reszty to trochę nie pasuje, więc dobrze by było szukać całości. Za dużo roboty :-P

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Ostatnimi czasy nic się zbytnio nie dzieje. Samochód śmiga, naprawiać nic nie trzeba (mechanicznie). Na jesieni szykuje się zmiana skóry w samochodzie (daję fotele do obszycia na nowo). W ostatnią środę byłem na hamowni w TurboElicie w Gdańsku i wyszedł taki wynik:

v9LhhaM.jpgLBptDtC.jpg

Trochę czasu minęło od ostatniego wpisu, a co nieco się zmieniło.

Odmalowałem wszystkie ramki z przodu i wyczyściłem znaczek OOOO z grilla (teraz się pięknie błyszczy).

Po drodze wyleciały też oznaczenia modelu i silnika - zostało samo quattro.

Folia użyta do oklejenia dekorów okazała się być bardzo sztywna i nieelastyczna (nawet po podgrzaniu). Przez to w niektórych miejscach na krzywiznach folia się pofałdowała i wyglądała brzydko (mnie to drażniło). Na Allegro znalazłem sprzedawcę w termoplastyczną folią w dobrej cenie.

Towar zamówiłem i po 2 tygodniach urlopu takie są efekty:

porównanie: Ori -> dotychczasowa folia -> obecna folia

eddteAEm.jpg

wlblapKm.jpgfounKXHm.jpgPnNGeeGm.jpgfG2zBjpm.jpgtYnrbpom.jpgfdm00uIm.jpgjIoQtNXm.jpg

A taka ciekawostka - przy czyszczeniu dekorów benzyną ukazało mi się coś takiego:

F9pMc0Em.jpg

Widać, że wzór tzw. rybiej łuski jest namalowany na gładkim dekorze.

Czarny carbon tak mi się spodobał, że zamówiłem jeszcze trochę i zamierzam okleić boczne listwy na drzwiach i chromowaną ramkę wokół dolnej kratki w zderzaku oraz ramki tablic rejestracyjnych.

Nie zrobiłem jeszcze zdjęć w środku jak wyglądają dekory po zmianie folii. Nie błyszczą się, bo folia sprawia wrażenie "satynowanej" - jest lekko matowa, ale bardzo ładnie się prezentuje.

Za 2 tygodnie fotele, kanapa, kierownica i gałka zmiany biegów idą do tapicera na uszycie nowych ubranek i obicie. Przy okazji, że samochód będzie stał to felgi idą do malowania i zaciski do odświeżenia. Zastanawiam się nad kolorem felg, ale chyba padnie na czarny połysk na rotorze (zamiast czarnego matu), a srebrny rant po prostu odmaluję na nowo w tym samym kolorze + zabezpieczenie całości bezbarwnym lakierem.

Fotki z najnowszymi dekorami:

jM09qa7.jpgWhe9j9z.jpgaqb2gbF.jpgniE12Jk.jpgJwIZVjm.jpgjeHDJv6.jpgts3SeiQ.jpg

Aktualnie środek Czworołapa wygląda tragicznie:

L3EZRzGl.jpg5RJvvTNl.jpgNfvlKxel.jpgco7Za2Ql.jpg

A oto powody (a właściwie ich stan):

oz8MAtNl.jpgZ1J2tsNl.jpggdjXkiUl.jpgTAxmi6Il.jpgk7H1NoPl.jpg

Czas na aktualizację...

Środek skończony. Miesiąc walki z tapicerem: dzwonienie, jeżdżenie, umawianie się na kolejne (zawalone przez niego) terminy, ale udało się.

Usw6Kla.jpgFYfmp0h.jpgbri8HFC.jpgepr2g2A.jpglLxObLG.jpgCRX2R5p.jpgGGO2wIc.jpgA8sSSGo.jpgNyemdb7.jpg

Do tego skończyłem instalację radia:

DpzGQng.jpg9eurzKD.jpgJFa3mSV.jpg4cDDrvF.jpg

Z racji, że przyszła zima (u mnie pada właśnie śnieg) przyszedł czas na zimowe koła. Przy okazji przejście ze śrub na zestaw szpilki + nakrętki BLOX:

było:

1FkhI7j.jpggxnY2di.jpg

jest:

FbsPBPN.jpg54nKbhP.jpgBu3n4vd.jpg

Niestety zdjęcie na zimówkach mi się nie zapisało.

Edytowane przez Snorky
Opublikowano

Też bym chciał miec takie chęci do roboty przy aucie :D

Opublikowano

Chęci są - gorzej z czasem i zgraniem roboty z innymi osobami. O ile jeszcze wiele rzeczy jestem w stanie zrobić sam (silnik, zawias, audio), tak niektóre muszę zlecać specjalistom (chociażby tapicerka).

Następny projekt to będą lampy. Obecne soczewki są już wypalone i kłania się ich wymiana. Myślałem nad zmianą całych lamp, ale Valeo są strasznie drogie, Depo szybko się wypalają, więc raczej będę zmieniał soczewki na bi-xenon + wrzucę chyba xenony. Co jeszcze z tego wyjdzie? Nie wiem. Wszystko to jest kwestia czasu...

Małe Spy Foto z aktualnie prowadzonych prac.

82b691047593186484994df8ae122bbc.jpg

A to tak jako przykład przyczyny słabego świecenia lamp.

423a8403bdd5ef92084d4856a9a444f8.jpg

Lampy ukończone. Oryginalne soczewki halogenowe zastąpiłem bixenonami z BMW E39 po lifcie, które walały się po garażu gdzieś od 1.5 roku.
Do tego wpadły palniki o temperaturze 8000K. Światło jest bardzo białe, wręcz "chirurgiczne".
Światła długie są podwójne, bo świecą się oryginalne długie plus otwierają się przesłony w soczewkach.

Kilka fotek:
ff9eb8cfe001157ac05cc314fc7cb22b.jpg5345c908ded2c0328cb3378ec63c8b6f.jpgdef80756d9789fb8d9efc77dfbc11f22.jpgd01ee262eddc3ce9c918446d5293a2fd.jpga77dd6bc74c3a88aafea4a6f8e76bee3.jpg7086a75a93caec3d847397a70f3c1053.jpg

Opublikowano

8000k wow to już chyba na fioletowo świeci :wink:

Opublikowano

8000k wow to już chyba na fioletowo świeci :wink:

No tak prawie. Barwa jest bardzo niebieska z delikatnym fioletowym refleksem. Lampy świecą bardzo jasno i w sumie o to mi głównie chodziło. Światła długie są przewspaniałe, bo świecą xenony i oryginalne długie na H7.

Patrzę na zdjęcie i mimo, że robione "kalkulatorem" to dobrze odwzorowało barwę światła.

Czas na update.

Z racji, że sezon letni zbliża się wielkimi krokami (a nawet już trochę nastał) przyszedł czas na zmiany.

Na pierwszy ogień poszły felgi.

Xem8a2c.jpglFxG41t.jpgitpH10M.jpgm0diN8r.jpgHgTorea.jpgkKWI4Nr.jpg

Opublikowano

Co ty zrobiłeś z felgami... :facepalm::facepalm:

Opublikowano

Wiem, że nie o to pytasz, ale środek pomalowałem w czarny połysk, wytłoczony napis na ramieniu poprawiłem markerem, a rant okleiłem pomarańczową folią ze strukturą carbonu. Jako wykończenie wpadły naklejki OOOO QUATTRO (po 2 na każdej).

Wczoraj dojechały jeszcze takie nakrętki wentyli:

eca2df716ec90890ede798a53ae0fde6.jpg

Spotykam się z głosami za i przeciw. Jedni mówią, że wiocha, inni że zarąbiste. Wszystko to kwestia gustu i koncepcji. Na ten sezon tak zostanie.

Na zdjęciu nie widać tego, że to folia i że carbon. Nie widać też, że dach, ramka grilla i listwy boczne są oklejone taką samą folią, tyle że czarną.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie obraź Się ale wiejsko to zaczyna wyglądać.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

moim zdaniem, a wiadomo, że każdy ma swoje, felgi zdecydowanie na minus.

Opublikowano

Dawno nie pisałem, a co nieco się działo.

Przez 2 tygodnie jeździłem z BOVem HKS (wypożyczony od @ShatyMK). Efekt dźwiękowy - bardzo fajny. Reakcja ludzi na chodnikach - jeszcze lepsza. Niestety po tych 2 tygodniach zaczęło się falowanie obrotów i na swoje miejsce wróciła seryjna DV'ka.

Z tyłu silnika cały czas uciekał mi płyn chłodniczy i za nic nie mogłem znaleźć źródła. Po długich poszukiwaniach dogrzebałem się do trójnika z tyłu silnika i wymieniłem uszczelniacz na nowy. Niestety nic to nie dało. Okazało się, że przez lata jazdy podstawa trójnika wygięła się w banan i żaden oring by tego nie uszczelnił. Trójnik i oring wymienione na nowe - problem ustał.

4 dni przesiedziałem w garażu polerując lakier na samochodzie. Na szczęście pogoda dopisała i nie było upału, więc się nie ugotowałem w blaszaku. Z efektów jestem zadowolony, chociaż wiem, że mogłoby być trochę lepiej.

Wymiany:

- olej + filtr (poleciało 290k km)

- filtry i oringi od LPG (też przy 290k km)

- wtyczki cewek zapłonowych

- trójnik i uszczelniacz z tyłu silnika (ten, z czujnikiem temperatury)

- wzmak subwoofera

i to by było tyle

Wizualnie:

- kompletna polerka i zabezpieczenie lakieru (4 dni spędzone w garażu)

- nakładki progowe w czarnym carbonie + logo Audi

- polerka klamek wewnętrznych

Plany:

- szykuję się do zmiany koloru rantu, ale z racji braku czasu jeżdżę cały czas z pomarańczowymi

- kapsle felg z logiem RS (zarówno letnie jak i zimowe)

- polerka kolektora dolotowego z zewnątrz (lustro)

- wirus (wyłączenie SAIP, drugiej lambdy, kontroli ilości powietrza [pod BOV], może jakieś zwiększenie mocy)

- ogarnięcie zimowych felg + malowanie (może antracyt, a jak nie to srebrne)

- czyszczenie tapicerki we wnętrzu i porządne zabezpieczenie skóry

- likwidacja przecieku w okolicach komputera

- wymiana plastikowego podszybia

Vmjv2zh.jpgBpyjnmP.jpg4YyiOCD.jpgVB5ds4Q.jpghmzUXIU.jpg7jivq8u.jpgLlDAjda.jpgywdUWv0.jpgzvsEUm7.jpg8LkGi3g.jpgBV5GiHd.jpgMZROkfW.jpgXYRkvrS.jpg

Opublikowano

fajna sztuka, z tym carbonem i wlepka quattro na felgach troche nie siedzi poleruj ranty

Opublikowano

Ranty polerowane już raz miałem - nie polecam :) Za dużo z tym roboty, a później utrzymanie tego to masakra. Wystarczy parę kropel wody i już syf.

Dodatkowo te felgi były naprawiane przeze mnie (kupiłem je w opłakanym stanie), więc w wielu miejscach nałożona jest szpachla z aluminium, a tego wypolerować się nie da (próbowałem).

Jak się ogarnę z czasem to ranty polecą na czarny połysk (tak jak rotor) i na to takie same wlepy jak są (w sensie rozmiar, napis, czcionka), ale w kolorze białym. Do tego w oryginalnych miejscach wpadną atrapy śrub, które wyjęłem do malowania i jeszcze ich nie założyłem. Na jednym z ramion jest napis producenta (Canonica) i on będzie pomalowany na biało.

Do tego może jeszcze psiknę zaciski na czerwono, ale to zobaczę ile czasu będę miał.