witjacrf Opublikowano 16 Maja 2014 Opublikowano 16 Maja 2014 Witam. Dzisiaj przy zmianie oleju jak mechanik odkręcił obudowę dolną silnika zauważyłem że wężę od IC po lewej i po prawej są mokre z oleju. Co prawda olej jest świeży gdzie pojawiały się krople. Dopytując mechanika mówił że wymaga to czyszczenia wszystkich węży oraz turbo bo gdzieś puszcza. Pytanie: bo wiele osób mówi żeby jeździć z tym że to norma w TDI, co radzicie w tym wypadku? Dodam że pomiędzy zmianą oleju (10 000 km) ostatnio pojawiło mi się na kompie "minimum oleju" i musiałem dolać. Czy dolewki w przedziale 10 kkm są normalne?
POWER-KRIS Opublikowano 16 Maja 2014 Opublikowano 16 Maja 2014 Mi 0.5 litra oleju starcza na roczna dolewke. Olej w dolocie, IC to często z odmy i to normalne. Ale mechanicy wykorzystują niewiedzę i zarabiają na wciskaniu kitu. ;-)
Jarek882 Opublikowano 16 Maja 2014 Opublikowano 16 Maja 2014 Weź samochód od mechanika i samemu rozbierz węże. Jak się wyleje olej to turbo puszcza a jak będzie mało oleju to jest ok
witjacrf Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Opublikowano 16 Maja 2014 Weź samochód od mechanika i samemu rozbierz węże. Jak się wyleje olej to turbo puszcza a jak będzie mało oleju to jest ok Popytam kto ma kanał bo ja niestety nie posiadam A ta odma to co to? Czyli jest to standard? Czy jakis powod do obaw?
Jarek882 Opublikowano 16 Maja 2014 Opublikowano 16 Maja 2014 Odma to odpowietrzenie skrzyni korbowej. Gdyby była zapchana to olej wywaliło by najsłabszą uszczelką. Jak zdejmiesz wąż od turbiny i wyleje się dużo oleju to turbo przepuszcza i jak najszybciej wymieniaj bo może dojść do samozapłonu jak olej w dużej ilości dotrze do komory spalania, nie chcesz wiedzieć co się wtedy stanie A jeśli będzie lekka mgiełka olejowa to jeździć i się cieszyć
Rekomendowane odpowiedzi