Jaco90 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Witam kolegów Otóż właśnie spaliłem głośnik lanzar max 12. Wyłączył się wzmacniacz a po otwarciu bagażnika dymiło się ze skrzyni i czuć było spaleniznę. Wzmacniacz to audio media 800.2. 450W w mostku przy 4ohm. Teraz głośnik strasznie trzeszczy i wzmacniacz się wyłącza przy głośniejszym graniu. (Max słuchałem na skali 40 i jeszcze nie trzeszczało , teraz wyłącza się już przy 30.... możliwe że padł też wzmacniacz? Czy to głośnik robi jakieś zwarcie? Pozdrawiam
Tom A4 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Opublikowano 7 Czerwca 2014 głośnik śmietnik wzmacniacz prawdopodobnie też
Jaco90 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2014 Podpiąłem głośnik 40wat by sprawdzić czy wzmak działa i się szybko spalił bo przesadziłem więc może wzmak działa
airbob Opublikowano 9 Czerwca 2014 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Wzmacniacz może być wciąż sprawny. Uszkodzony głośnik ma spuchniętą cewkę która ociera w szczelinie o nabiegunnik. To ocieranie spowodowało zdarcie izolacji z cewki i robi się zwarcie poprzez metalowy nabiegunnik, dlatego wzmacniacz załapuje protect. Nie męcz wzmacniacza na tym głośniku bo w końcu też padnie.
Jaco90 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2014 Miałeś kolego rację. Dziś zakupiłem JBL GTO 1204 i wzmacniacz działa jak należy ;p Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi