Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cewka zapłonowa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam następujący problem mianowicie po podłączeniu do komputera wywala błąd cewka zapłonowa 1 i 3 cylinder.

Co robić? wymieniać ? Dam rade sam to zrobić ? Jakie mogą być konsekwencje ? Z tego co widziałem cewki są łączone po 2, pytanie czy jedna (łączona) odpowiada za 1 i 3 cylinder czy trzeba wymieniać dwie podwójne?

I trochę z innej beczki (jestem laikiem) jak sprawdzić jaki mam model silnika :facepalm:

Opublikowano

Jeżeli silnik pracuje poprawnie to jedynie wykasuj błędy i po jakimś czasie sprawdź czy ponownie się pojawiają, możesz zaopatrzyć się w cewkę na zapas, żeby nie zostać bez auta jak rzeczywiście padnie. Do wymiany cewek potrzeba jedynie odrobinę dobrej woli - spróbujesz zobaczysz :)

U mnie w 1.8T prefix (trzy litery symbolu silnika) jest wybity z przodu po prawej stronie silnika.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za info odnośnie oznaczenia.

A co do cewki to błąd wyskakuje cały czas. Silnik nie przerywa nie faluje na obrotach, wszystkie płyny od wymiany do wymiany. A jednak błąd wyskakuje.

Jakie mogą być konsekwencje ? Lepiej wymienić ? i zasadnicze pytanie czy wystarczy 1 cewkę czy 2 ( bo wyskakuje błąd 1 i 3 cylindra )

Opublikowano

Możliwe że się kończą, może się to objawiać tym że czasami podszarpnie silnikiem jak zapłon zgubi, o ile nie ma objawów nie powinno być też konsekwencji poza tym że może dokończyć żywota w najmniej oczekiwanym przez ciebie momencie, więc zapas w bagażniku nie zaszkodzi :)

Możesz w zasadzie kupić sobie zapasową wsadzić ją np. na 1 cylinder i sprawdzić czy błąd nadal się będzie pojawiał .

Opublikowano
  • Autor

Ok więc tak zrobię. Tylko moje pytanie brzmi następująco: u mechanika gość po zdiagnozowaniu problemu pokazał mi na kompie cewkę i wyglądała ona jak 2 połączone mostkiem. wiec pytanie czy można wymienić jedną. Mam kupić zwykłą cewke do 1.8 ? na alledrogo znalazłem tylko pojedyncze cewki. Czy ten mostek to tylko obudowa łącząca 2 cewki ?

wyglądało to podobnie do tego http://motoneo.pl/img/2/mid/h041.jpg.

Opublikowano
  • Autor

No to kiepsko :kwasny: Mechanik mi pokazywał coś podobnego 500 zł ++ ;/ Czyli ewentualnie szukać części po numerze z tej aukcji co podesłałeś ?

Opublikowano

najlepiej ale cięzko będzie bo to chodliwy towar:decayed:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za szybką odpowiedz temat do zamknięcia.

Opublikowano

dziwne masz te cewy....kumpel ma zwykla 1.8 i sa takie same jak w moim 1.8T czyli 4 osobne cewki....co te Audi kombinowalo....ehhhhhhhh

Opublikowano
  • Autor

sam jestem zdziwiony ale sie nie znam na tym wiec pytam :)

Opublikowano
sam jestem zdziwiony ale sie nie znam na tym wiec pytam :)

no dziwne rozwiazanie bo normalnie sa 4 cewki sterowane osobno a u Ciebie 2 po2jne na jednym kablu....jedncozesnie sa dwie iskry a nie 1 tak jak w cienkim(mowie o cipecieto fiata)....ale pytaj pytaj bo kto pyta nie bladzi(hah tekst z okladki z podrecznika od polskiego z szkoly:D) zreszta poto jest to forum:)

Opublikowano

np a6 c5 1.8 125 km już nie ma cewki takiej jak np w adr i innych 1.8 20v wzdlużnych gdzie jest cewka odrazu z zapłonem na dwa gary.

tam jest cewka na kazdym cylindrze jak w 1.8T

Opublikowano

kolego chociaż nie kup cewki firmy HUKO bo to lipa ja miałem, teraz mam delpiego ale jeszcze nie wsadziłem a ite HUKO są wadliwe

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za info wezmę to pod uwagę przy zakupie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

wsadziłem delpiego no i w końcu git

Opublikowano

ja kupiłem huco i była dobra, ale okazało się że to nie cewka była walnięta i teraz leży i się kurzy

Opublikowano
  • Autor

Kupiłeś nowa ? masz taka jak ja ? Chcesz sprzedać ?

Opublikowano

sprawdź pw

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

dziwne masz te cewy....kumpel ma zwykla 1.8 i sa takie same jak w moim 1.8T czyli 4 osobne cewki....co te Audi kombinowalo....ehhhhhhhh

ja też mam taką...dzwoniłem do ponad 40-stu szrotów (sory za wyrażenie) cccięęęężżżko dostać!! (nadal nie znalazłem więc jak by ktoś miał to był bym zainteresowany) nowa 789zł w WW-A