Skocz do zawartości
IGNOROWANY

1.9 TDI AJM- mocno dymi na biegu jałowym na czarno. Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z moim Audi, a mianowicie jak wczoraj wróciłem to przy bramie czułem z nawiewu jakis dziwny zapach spalin, takie jakby coś sie spaliło. Wjechałem do garażu i wyszedłem na chwile z auta gdy jeszcze silnik pracował, bo chciałem dać ochłonąć turbinie a moim oczą ukazały sie wielkie kłeby dymu z tłumika, kolor chyba czarny, cięzko powiedzieć bo było ciemno a od razu zgasiłem auto. Od razu zajrzałem pod maskę nie widziałem tam żadnych wycieków, olej w takim stanie jakim był. Wiec odpaliłem ponownie i znowu strasznie dymił. Zgasiłem i dałem spokój, bo nie chce zeby coś sie stało. Powiedźcie mi co to może być, bo od zmysłów odchodzę. Wgl w nocy nie mogłem spać, bo ciągle mnie zastanawia co to.

Opublikowano

ja bym obstawiał lipne paliwo albo jakaś pierdołę

zapalił normlanie czy kulawo?

po zapaleniu pracuje równo i jak zwykle czy jest coś dziwnego?

Opublikowano

Tak jak mówiłem zgasiłem go i odpaliłem i zapalił normalnie. Jak zawsze, nie kulał tylko straszny dym i strasznie śmierdziały spaliny. Raczej nic dziwnego nie zauważyłem po odpaleniu, po za tym dymem.

---------- Post dopisany at 12:07 ---------- Poprzedni post napisany at 11:10 ----------

Poszedłem teraz, odpaliłem auto i dymi siwo niebieskim dymem. Brak oleju na bagniecie. Turbina ma duży luz. Prawdopodobnie turbina wciągneła olej. I co teraz zrobić?

Opublikowano

Kupić drugie turbo albo dac do regeneracji. Nastepnie caly uklad dolotowy wyczyscic z oleju i baja; )

Opublikowano

A mam pytanie, co z tym dymem biało niebiskim. Z tego co wiem to niebieski to spala olej, czarny paliwo, a biały to płyn. Wiec mam nadzieję, ze uszczelka pod głowica nie poszła. Płynu jest minimum, dokładnie nie pamietam, ale jakiś czas temu moze miesiac był stan pomiedzy minimum a maximum. I to raczej na pewno turbina bo ma luz wzdłużny około 1-2mm i poprzeczny 2 mm spokojnie. Ale nie widac żęby było coś zachlapane olej, wszedzie sucho na zewnątrz, dopiero jak zajrzałem do przewodów to było widać olej.