Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Regulacja świateł mijania, nie xenon.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, napiszcie mi czy tak powinno być, bo ja już zgłupiałem..

Byłem niedawno na regulacji poziomu świateł, ponieważ wydawało mi się i nadal wydaje, że świecą za nisko.. Jak jadę w porze nocnej, prosta droga, żadnych spadków czy wzniesień, a ja odcięcie strumienia światła widzę na asfalcie a kilkanaście metrów przed samochodem ciemno, muszę się posiłkować światłami drogowymi.. Osoba regulująca mi ów światła z całą stanowczością stwierdziła, że światła nie wymagają regulacji, pokrętło na 0.. W moim przypadku dupka auta jest niżej niż przód, dlatego tym bardziej wydaje mi się to dziwne, bo powinno wręcz przeciwnie, oslepiać a tutaj niedoświetla..

Obie lampy mam oryginalne, poziom z kabiny działa, ręce opadają..

Usłyszałem jedynie coś takiego "dziesięć" jak osoba wykonująca podeszła do lampy i coś tam odczytała, dobrze, tylko że tam jest napisane tylko i wyłącznie "1.0" z piktogramem świateł mijania..

Ja już kompletnie nie wiem co to może być, może oni to źle odczytują?

Poradźcie coś sensownego, bo w nocy nie da się jechać.. :-(

by zetOne

Opublikowano

sprawdź na białej ścianie, jest wiele postów na ten temat/

ta cyfra 1.0 to kąt pochylenia... spadek świateł. wyrażony w procentach

powinieneś mieć na ścianie linię na wysokości środka reflektorów minus spadek (cm) wyliczony z odległości samochodu od ściany...

ustaw auto, pomierz i napisz.

oczywiście podłoże musi być równe i poziome.

Zasięg świateł reflektorów głównych samochodu

---------- Post dopisany at 21:00 ---------- Poprzedni post napisany at 20:16 ----------

druga sprawa to stan soczewki, to że reflektory będą ustawione prawidłowo czy nawet sam sobie nieznacznie podniesiesz to wielkiej różnicy onie odczujesz.

problemem w naszych samochodach jest stan soczewki(wypalona), zobacz ile jest wątków na te temat.

Ludzie (w tym i JA :kox:)zmieniają/przerabiają na nowsze, z B8 bo regulacja i mocniejsze żarówki nic nie dają.

Ale jak ci pisałem wyżej sprawdź sobie najpierw jak masz ustawione i napisz nam. bo na 99% winą jest stan soczewki/odbłyśnika.

Opublikowano

Już od jakiegoś czasu myślę nad ich regeneracją, tylko nie bardzo wiem jak się za to zabrać :-/ Jestem w stanie samemu wyjąć lampę i rozebrać do wymiany całego wkładu (soczewka + odbłyśnik), tylko gdzie i za jakie pieniądze to mogę dostać, bo wydaje mi się, że masz rację.

by zetOne