Caporeira Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Witam, mam problem gdyż nie działa mi od strony kierowcy odsuwanie szyby (zasuwanie działa). Odkręciłem tapicerkę oraz silniczek z taką puszką i silnik pracuje tylko w jedną stronę (czyli tak jak by zasuwał - podnosił szybę), a jak chcę w drugą stronę to słychać że coś w tej puszce przy silniku pyknie, ale silnik się nie obraca. Czy ktoś miał coś takiego, lub wie co to może być ? Pewnie tę puszkę przy silniku trzeba rozbierać ?
MasterCX Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Padł Ci silniczek podnoszenia szyby jedyna rozsądna opcja kupienie podobnego i wymienienie lub znaleść elektronika który zajmie się ścieżkami na płytce w środku silniczka prawdopodobnie jakaś scieżka sie przepaliła.
Caporeira Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) No więc tak, sprawdzałem przed chwilą na krótko i silnika pracuje prawidłowo, więc wnioskuję że problem z elektroniką (jakiś przekaźnik nie puszcza prądu w drugą stronę). Zrobiłem zdjęcia płytki, ale wygląda dosyć ładnie -> https://www.dropbox.com/s/qby6y7vlpl5m4tu/20140815_135105.jpg https://www.dropbox.com/s/ygaelx1zthlkp79/20140815_135050.jpg Zastanawiam się jeszcze, czy na wyjściu tej elektroniki (dwóch blaszek) zasilających silnik powinno być zwarcie? Bo sprawdzając multimetrem to wyjście jest zwarte. Edytowane 15 Sierpnia 2014 przez Caporeira
jacek70 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Gdyby padł silnik to nie chodził by wcale. Tutaj poleciało sterowanie, np.przycisk w drzwiach w jedną stronę nie steruje.
Caporeira Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) No ale po po wciśnięciu przycisku w drzwiach to słychać że jest reakcja w elektronice (przekaźniku) przy silniku sterowania szyby. Więc ten przycisk bym raczej wykluczył. Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez Caporeira
jacek70 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Sprawdź kostkę z przewodami na słupku pod kasetą z bezpiecznikami.
jacek70 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Witaj. Musisz zdemontować plastik z progu. Następnie dementujesz plastik ten obok sprzęgła. Taka niby stopka na którą czasem stawiamy lewą nogę. Jak zdemontujesz te plastiki to pod wykładziną jest instalacja z kilkoma kostkami. Kostka od szyb o ile dobrze pamiętam jest bordowa. Uwaga żółta jest od poduchy. Lepiej jej nie rozpinaj. Powodzenia.
edekxp Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Kolego Caporeira uzupełnij profil, bo nie wiadomo jakie masz auto. Domyślam że chodzi o B6, jeżeli tak to musisz zdemontować tapicerkę drzwi a potem przełącznik szyb. Wyczyścić styki i będzie działać
tekilus Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Może któryś kabel w wiązce łączącej nadwozie i drzwi się przetarł. miałem ten problem.
Caporeira Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Kolego Caporeira uzupełnij profil, bo nie wiadomo jakie masz auto. Domyślam że chodzi o B6, jeżeli tak to musisz zdemontować tapicerkę drzwi a potem przełącznik szyb. Wyczyścić styki i będzie działać Profil uzupełniony Wyciągnąłem ten przełącznik https://www.dropbox.com/sc/01hj0ylzvbo0uvm/AAAdDlCBjAz0XHJTN6JDGvDYa Wyczyściłem go psikając preparatem, ale dalej to działa jak działało. Ale jak wcześniej wspominałem, na moje oko ten włącznik działa jak należy (działa odsuwanie i zasuwanie szyby pasażera i działa zasuwanie szyby kierowcy) a kiedy chcę odsunąć szybę kierowcy to słychać jak przekaźniki na elektronice - przy silniczku szyby - się załącza. Myślę kupić silniczek z elektroniką, ale czy to faktycznie to jest przyczyną ?
MasterCX Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Miałem tak samo tylko od strony pasażera nic nie pomogło ani przelutowywanie płytki w silniczku. Kupiłem silniczek o podobnych parametrach tylko nowszy założyłem działa bezproblemu. Po prostu czas płytki już się skończył i nic nie zrobisz tylko nerwy stracisz.
Mati__ Opublikowano 11 Czerwca 2019 Opublikowano 11 Czerwca 2019 (edytowane) Mam podobny problem, a mianowicie mam 2x elektryczne szyby chcąc zaprogramować szyby, aby się automatycznie opuszczały i podnosiły wyszło tak, że żadna się nie zaprogramowała tylko prawa działa na jedno klikniecie otwórz/zamknij od strony kierowcy i pasażera, a lewą żeby otworzyć to trzeba parę razy klikać w przycisk żeby się otworzyła, jeśli nie jest do końca domknięta mogę otwierać i zamykać na jeden klik od razu, ale jeśli zamknę znowu muszę parę razy klikać, żeby ją otworzyć i też nie było szans żeby ją zaprogramować, a jeszcze jakaś usterka wystąpiła jak opisuję. Może macie jakieś pomysły na taki przypadek? Pozdrawiam Edytowane 11 Czerwca 2019 przez Mati__
Rekomendowane odpowiedzi