Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] Problem z multitronikiem- szarpie przy średnim przyśpieszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Problem z tiptronikiem , z zimnego startu zachowuje się normalnie , rusza i zmienia biegi płynnie . Po przejechaniu około 10 km i rozgrzaniu się ,zaczyna pracować inaczej ,a mianowicie rusza z małym opóżnieniem i szarpnięciem , przy średnim przyśpieszaniu auto szarpie i słychać dziwny szum w skrzyni , gdy przyśpieszam mocno tych objawów nie ma .

Bardzo proszę o poradę , to moje pierwsze audi z tipem , od czego mam zacząć? auto ma przejechane 90 000 km olej nigdy nie był wymieniany , może od wymiany oleju?

Opublikowano

diagnostyka komputer i oczywiście już czas na wymiane oleju i filtra

Opublikowano

Z Twojego opisu kolego to wynika ze masz multitronic, nie tiptronic. :gwizdanie:

Opublikowano

No wlasnie. Jaki dokladnie masz silnik + naped?

Opublikowano
  • Autor

Witam

Przepraszam ale w tych sprawach jestem trochę laikiem :) nie wiem gdzie szukać takich oznaczeń auto mam zarejestrowane w niemczech i wszystkie papiery mam Deutsch ale wyczytałem że Silnik ma 1968 cm sześciennych disel 103 KW a skrzynia jest bez stopniowa , napęd przedni , czy to coś wam mówi? Pytałem tutaj w serwisach o wymianę oleju w tych skrzyniach to powiedzieli że się nie wymienia . Czy mogę mieć nadzieję że po wymianie oleju i filtra skrzynia zacznie pracować normalnie? Przypominam że na zimno pracuje idealnie .

Opublikowano

W takim razie masz skrzynie multitronic, a nie tiptronic :)

Twoj przypadek mozna zdiagnozowac tylko dobry specjalista od skrzyn (moze warto sie wybrac do Polski?), nikt na forum nie powie Ci co bedzie najlepszym wyjsciem.

Opublikowano
  • Autor

być może zrobię jak mi radzisz :) auto będę naprawiać w Polsce .Najpierw chciałbym zdiagnozować skrzynię tutaj w dobrym warsztacie , o ASO w Niemczech nawet nie myślę :mysli:, oni wymienią skrzynię na nową i już , w drobne rzeczy się nie bawią ( po co niepotrzebna odpowiedzialność ) będę informował was o dalszym rozwoju i kosztach tutaj . Może ktoś mi poleci dobry warsztat w Łodzi albo Warszawie i powie orientacyjny koszt wymiany skrzyni na nową ,w Polsce. byłbym bardzo wdzięczny ! :notworthy:

P.S

SORRY ZA TIPTRONIK teraz juz wiem jaka jest rużnica :gwizdanie:

Opublikowano

Polecam zakład w Warszawie Samko, koszt regeneracji skrzyni multitronic u nich to ok 7-9 tyś. Diagnostyka za free.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

autko zrobione u Pana Sopy koszt 1800 , przejechane 5000 tys i jak na razie skrzynka śmiga ok

Opublikowano

Bardzo dobry wybór :good:

Teraz tylko stosować się do tego co Pan Sopa mówił na temat użytkowania i serwisowania tej skrzyni i nie powinno być z nią większych problemów.

Opublikowano

olej juz byl do wymiany 30 tys km temu..co ciekawe zaraz po kupnie mojego auta kiedy mialo przebieg 136 tys(udokumentowny) mialem podobne objawy jak u autora tematu ale nie bylo szarpania przy ruszaniu.Po okolo 10 tys wszysztko ustalo.Nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale przez te 10 tys duzo jezdzilem na reczniej zmianie przelozen i z wyzszymi obrotami :)