Opublikowano 21 Sierpnia 201412 l Witam wszystkich, Walczę od pewnego czasu z poszarpywaniem, gdy utrzymuję stałą prędkość (najbardziej odczuwalne w okolicach 2000obr). Jestem po swapie pompy (wałki wywalone), mam zaślepiony EGR (otwór 8mm) i nadal to samo. Ostatnio sprawdzałem ciśnienie na tandempompie i niby osiąga ona ciśnienie wg manuala, ale na niskich obrotach wskazówka na manometrze ciągle skacze. Dla przykładu na filmie z YouTuba, wskazówka stoi nieruchomo i wskazuje dokładnie ciśnienie. U mnie skacze jak szalona i w zakresie do 2,5tys obrotów nie jestem w stanie odczytać ciśnienia. Powyżej się uspakaja i jest tak jak na filmie. Czy to może być przyczyną poszarpywania? Jeżeli tak, to do wymiany oringi na pompkach, czy też sama tandempompa? Z góry dziękuje i pozdrawiam!
Opublikowano 21 Sierpnia 201412 l Na wolnych nie idzie uśrednić pomiaru ? ( w jakim zakresie skacze wskazówka ?)
Opublikowano 22 Sierpnia 201412 l Autor No właśnie ciężko uśrednić.... Wskazówka skacze jak szalona powiedzmy od 3 do 6 bar z dość dużą częstotliwością. Na filmie powyżej stoi w miejscu i precyzyjnie wskazuje ciśnienie w danym momencie.... Czy ktoś z forumowiczów, kto mierzył ciśnienie na pompie, może potwierdzić, że wskazówka zachowywała się tak jak na filmie? Z góry dziękuję za pomoc! Edytowane 22 Sierpnia 201412 l przez szwarcu1
Opublikowano 22 Sierpnia 201412 l wartość pomiędzy 70kPa - 0,7bar a 100kPa - 1bar. Pompa to nie kompresos aby robic tak duze podciśnienie- 3 a 6bar no co ty. A hamulec zasadniczy dobry masz?
Opublikowano 22 Sierpnia 201412 l Grzesiek, patrząc na poglądowy film zamieszczony przez kolegę, to On chyba mierzy ciśnienie paliwa a nie podciśnienie Na filmiku manometr jest wypełniony cieczą ( bodajże terpentyną ), której zadaniem jest właśnie tłumienie drgań wskazówki spowodowanych skokami ciśenia, i to ta ciecz zapewnia uśrednienie wskazywanych wartości i zapobiega w takich warunkach szybkiemu, mechanicznemu zużyciu manometru
Opublikowano 22 Sierpnia 201412 l Ja byłem pewny ze on mierzył godcisnienie a nie ciśnienie paliwa.wiem ze jak jest poszarpywanie przy przyspieszaniu to tez może być problem z jakością wytwarzania podcisnienia.ja miałem u siebie problem - szarpania i muła z dołu i do tego problem z hamulcem - pęknieta złączka trójnika na wyściu z pokrywa wałków rozrządu
Opublikowano 15 Września 201411 l Autor W takim razie chyba będę zmuszony kupić manometr zalany gliceryną i zmierzyć raz jeszcze. U siebie podejrzewam jednak pompę, ponieważ na postoju w okolicach 1800obr silnik zaczyna mocno wibrować, co w trakcie jazdy przekłada się na poszarpywanie przy próbie utrzymania stałej prędkości.
Opublikowano 16 Września 201411 l Autor Jak tytuł postu wskazuje, pytałem o pomiar ciśnienia paliwa na tandempompie. Co do pompy oleju - już dawno jestem po swapie.
Opublikowano 16 Września 201411 l W takim razie chyba będę zmuszony kupić manometr zalany gliceryną i zmierzyć raz jeszcze. U siebie podejrzewam jednak pompę, ponieważ na postoju w okolicach 1800obr silnik zaczyna mocno wibrować, co w trakcie jazdy przekłada się na poszarpywanie przy próbie utrzymania stałej prędkości. Nie wiem jak w BLB, ale w starszych konstrukcjach TDI przy takich obrotach sterownik silnika przestaje korygować dawki paliwa w celu wyrównania biegu jałowego. Sprawdzałeś jak wyglądają korekcje ?, może któryś garnek niedomaga i to właśnie powoduje wibracje
Opublikowano 29 Października 201411 l Autor Witam ponownie, Czy wiecie jaki jest nr uszczelki pod tandempompe (pomiędzy pompę a głowicę)? Wymieniałam ostatnio uszczelkę pod kolektorem ssącym i zauważyłem, że poci mi się także pod tandempompom. Z góry dziękuję! Pozdrawiam
Opublikowano 31 Października 201411 l Wczoraj u siebie mierzyłem ciśnienie paliwa na tandemie i mam to samo, na zwykłym manometrze ciężko doczytać ciśnienie, tak skacze wskazówka. Podłączyłem glicerynowy i od razu inna bajka A odczytane ciśnienia na gorącym motorze wyglądały następująco: 880 obr/min - 3,5 Barów 1500 obr/min - 6,0 Barów 2000 obr/min - 7,0 Barów 3000 obr/min - 8,0 Barów 4000 obr/min - 9,0 Barów
Opublikowano 4 Listopada 201411 l Autor Dzięki serdeczne za sprawdzenie... Ja wczoraj śmigając autostradką myślałem że coś mnie trzepnie. Trzymam równą prędkość - powiedzmy 140km/h - raz idzie pięknie, nie czuć najmniejszej wibracji, za chwilę zaczyna telepać... Przed wyjazdem zauważyłem, że mam wyciek pomiędzy pompą, a głowicą - w zasadzie bardziej się poci, niż leci, ale w każdym bądź razie jest mokro. Może tamtędy dostaje się powietrze do układu... okaże się jak wymienię uszczelkę :-) P.S. A tak wyglądały logi - jazda na 6 biegu, but w podłogę, do powiedzmy 180km/h. Cały czas poszarpywanie w trakcie przyśpieszania. http://vaglog.pl/log_191882.html Edytowane 4 Listopada 201411 l przez szwarcu1
Opublikowano 10 Listopada 201411 l Autor Witam ponownie, I jestem po wymianie uszczelki - niestety oprócz tego, że jest teraz sucho, nie ma poprawy jeżeli chodzi o poszarpywanie. Zauważyłem natomiast, że na powrocie mam czarne paliwo - podejrzewam oringi na pompo-wtryskiwaczach. Z tego co wiem, nieszczelny układ paliwowy, może mieć wpływ na BIPy. Czy może mieć też wpływ na korekcje? Wg mnie tak, ale fajnie gdyby ktoś potwierdził :-) Pozdrawiam
Opublikowano 10 Listopada 201411 l Oczywiście, przy nieszczelnych oringach korekcję i bipy będą z kosmosu. Edytowane 10 Listopada 201411 l przez piotrsob1
Opublikowano 12 Listopada 201411 l Autor Dzięki za potwierdzenie! Dak dla upewnienie się --> zestaw Boscha 1417010996 dla BLB będzie dobry? Raz jeszcze dzięki za zainteresowanie tematem!
Opublikowano 12 Listopada 201411 l jak jest czarne paliwo to moze byc uszkodzona tandem pompa,głowica,lub uszczelniacze na pd.