Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Świeci kontrolka poziomu oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z kontrolką poziomu oleju .

Czujnik w misce mam wymieniony na nowy oryginalny , stan oleju zawsze jest ok , a mimo to nadal świeci na żółto .

Zauważyłem że jak poruszam tą wtyczką to kontrolka gaśnie i po jakimś czasie znowu się pojawi .

To samo jak kontrolka świeci , wystarczy że podniosę maskę i zamknę i kontrolka na pewien czas gaśnie .

Coś będzie z instalacją która idzie od czujnika do ECU .

Jak tą wtyczkę zewrzeć żeby zgasła kontrolka na liczniku ??

Bardzo był bym wdzięczny za pomoc .

Opublikowano

Jeżeli poruszyles kostka i zgasło na moment to znaczy że gdzieś nie daleko jest usterka sprawdź to jeszcze raz. A w b5 tak jest że jak jest jakiś problem to po stworzeniu maski na chwilę gaśnie lampka bo auto myśli że skoro otworzyles maskę to że naprawiles

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj będę miał kostkę z przewodem od czujnika ale nie całą aż do ECU , bo gość ma uciętą w pewnym miejscu .

Zauważyłem jeszcze przy masce , jak jest zamek podnoszenia przedniej maski i tam jest naderwana kostka . Pytam dlatego też o nią ponieważ kolega w Golfie IV miał identyczny problem z kontrolką poziomu oleju i wyczyścił tą kostkę przy zamku maski i kontrolka mu się już nie pokazywała .

Opublikowano

Potraktuj kostkę kontaktronem i powinno pomóc.

Opublikowano
  • Autor

Nic nie pomaga , problem będzie gdzieś dalej na kablach . Idzie jakoś pozbyć sie tego żeby mi nie pokazywało na liczniku ?? Wiem tyle że jak wypne pin z zielonej kostki od licznika , to dalej go pokazuje .

Opublikowano

Nie da się zewrzeć tak żeby oszukać czujnik. trzeba by robić emuator czujnika. Daj spokój ze zwieraniem i zrób co należy. Odepnij wtyczkę od miski i wyciągnij ją sobie na górę nad silnik ( da się to zrobić bez problemu- ja u siebie jak już wyczaiłem to robię to bez wchodzenia pod auto. ) Przedmuchaj dobrze gniazdo w czujniku albo powietrzem albo kontakt sprayem. To samo zrób z wtyczką. Sprawdź przede wszystkim stan kabli od wtyczki jakieś 20 cm w górę w stronę EC. u mnie kiedyś musiały załapać wilgoć i zaśniedziały- niemiaszek pewnie miał kłopot i wymienił kawałek kabli bo odkryłem połączenie, które było nędznie zrobione i nie stykało. U Ciebie jeśłi gniazdo z czujnikiem ma poprawne połączenie to na 90 procent będzie to wina zaśniedziałych kabli od strony czujnika. Sprawdź czy ten kabel z wtyczką co kupiłeś poprawnie przewodzi i jeśli tak to zrób przeszczep wtyczki z 20 cm odcinkiem kabla

Edytowane przez maq203

Opublikowano
  • Autor

Nie da się zewrzeć tak żeby oszukać czujnik. trzeba by robić emuator czujnika. Daj spokój ze zwieraniem i zrób co należy. Odepnij wtyczkę od miski i wyciągnij ją sobie na górę nad silnik ( da się to zrobić bez problemu- ja u siebie jak już wyczaiłem to robię to bez wchodzenia pod auto. ) Przedmuchaj dobrze gniazdo w czujniku albo powietrzem albo kontakt sprayem. To samo zrób z wtyczką. Sprawdź przede wszystkim stan kabli od wtyczki jakieś 20 cm w górę w stronę EC. u mnie kiedyś musiały załapać wilgoć i zaśniedziały- niemiaszek pewnie miał kłopot i wymienił kawałek kabli bo odkryłem połączenie, które było nędznie zrobione i nie stykało. U Ciebie jeśłi gniazdo z czujnikiem ma poprawne połączenie to na 90 procent będzie to wina zaśniedziałych kabli od strony czujnika. Sprawdź czy ten kabel z wtyczką co kupiłeś poprawnie przewodzi i jeśli tak to zrób przeszczep wtyczki z 20 cm odcinkiem kabla

Właśnie , pisałem że czujnik mam nowy oryginalny , a wtyczkę mam z kablem (30cm) z innego auta i ładnie zalutowaną i dalej jest problem .

Wtyczka jest ładnie wyczyszczona , przedmuchana i z psikana preparatem do styków . Problem będzie gdzieś dalej w stronę ECU albo w stronę licznika . Ze znalezieniem przyczyny będzie problem bo jak otworzę maskę to błąd znika na przekręconym zapłonie , więc co mi da szukanie miernikiem czy jest jakieś przejście czy nie ma .

Edytowane przez mnetzimny

Opublikowano

hmmm to nie doczytałem że już zdążyłeś założyć tą nową wtyczkę. W takim razie zostaje pomierzenie od wtyczki do ECU ( tzn jak najbliżej ECU) A podpinałeś VAGA ? jaki pokazuje błąd ?