Jump to content
IGNORED

Nie działający prędkościomierz


BobMk2
 Share

Recommended Posts

Moje auto a4 b5 97r silnik 1.9 ahu. mam problem z licznikiem, a dokladniej nie pokazuje predkości i nie nabija km. wszystko dzialalo ok az pewneg dnia wskazowk zaczela dziwnie powoli opadac pozniej skoczyla w gore, opadla i juz od miesiaca nie dziala wgl. podlaczylem auto pod vaga nie wykazal zadnego bledu. Samym vagiem mozna sterowac licznikiem tzn. ruszac wskazówkami.. probowalem tez z podlaczonym vagiem jezdziec ale na nim tez nie pokazuje predkosci. Dzis zdemontowalem czujnik predkosci, bylo na nim kila zlotych opilkow( skrzynia pracuje cicho) pytanie czy mogl sie zepsuc pierscien magnetyczny i jak go wymienic i ile kosztuje? z gory wielkie dzieki za pomoc.

Ps. jestem nowym uzytkownikiem prosil bym sie nie denerwowac jesli ten temat juz istnieje a ja go dodaje po raz 2 :drunk:

Link to comment
Share on other sites

A ten czujnik obrotów masz sprawny. Ja kiedyś podczas mycia silnika zalałem kostkę przy skrzyni. Też nie działało.po wysuszeniu problem znikł.

Link to comment
Share on other sites

dokladnie osusz kostke pewnie dostala wody. Od paliwa tez Ci zaczela swirowac?

Link to comment
Share on other sites

wszystk jest sprawne tylko predkosciomierz nie dziala. ide wlasnie wymienic czujnik na nowy, zobaczymy jaki bd efekt :)


Czujnik wymieniony i nadal nie dziala. pomoze ktos jak wymienic pierscien magnetyczny? trzeba sciagac skrzynie czy da rade od strony polosi?

Link to comment
Share on other sites

dokladnie osusz kostke pewnie dostala wody. Od paliwa tez Ci zaczela swirowac?

Podłącze sie do tematu . Mam taki sam problem tylko że u mnie czasami też nie działa wskaźnik paliwa . Mam silnik ADR

Link to comment
Share on other sites

Kolego Ja tak miałem. Że wskaźnik paliwa przy przyspieszaniu rósł a hamowaniu opadal. Ptedkosciomierz nie działał. Okazało się że zalewa kostkę i wszystko szaleje.

Wysłane z mojego HTC Wildfire S A510e

Link to comment
Share on other sites

Kolego Ja tak miałem. Że wskaźnik paliwa przy przyspieszaniu rósł a hamowaniu opadal. Ptedkosciomierz nie działał. Okazało się że zalewa kostkę i wszystko szaleje.

Wysłane z mojego HTC Wildfire S A510e

A gdzie znajde ta kostke?

Link to comment
Share on other sites

W skrzyni. Od góry jest widoczna po odkreceniu zbiorniczka wyrównawczego

Link to comment
Share on other sites

Kolego miałem podobny problem, po gwałtownym hamowaniu przestały mi działać licznik, problemem okazały się być kostki w prawie wodoszczelnej obudowie modułu sterującego, zaśniedziały łączenia przewodów w kostkach pod modułem sterującym, które odpowiadają za łączność z czujnikami w silniku, nie radzę stosować żadnych preparatów do poprawy styków elektrycznych, u mnie po ich zastosowaniu było co raz gorzej, udało się dopiero po wyjęciu przewodów z kostek wyczyszczeniu i zmniejszeniu prześwitu zacisków za pomocą kombinerek, teraz wszystko działa jak należy :) a męczyłem się się z tym od czerwca:(

Link to comment
Share on other sites

Też się podłącze do tematu... :P Mój prędkościomierz też nie działa.. i dodatkowo wskaźnik paliwa zachowuje się jak u "Seby" (jak przyśpieszam to rośnie jak hamuje maleje...) tyle że u mnie ta kostka przy skrzyni zalana nie jest bo sprawdzałem,

BobMk2 jak poszła wymiana tego czujnika ? bo się przymierzam do wymiany..

ten czujnik to tak wygląda ? http://allegro.pl/czujnik-predkosci-audi-a4-b5-a6-c5-1-6-1-8t-1-9tdi-i4638626884.html

Edited by simonJVC
Link to comment
Share on other sites

Proponuję najpierw sprawdzić czujnik miernikiem w książce "sam naprawiam" jest opisane jak to zrobić, czy robiłeś test wyjść licznika programem typu VAG? Jeśli przy teście wskazówki stoją to problem tkwi w liczniku, z programu VAG da się też sprawdzić obroty i prędkość pojazdu, jak tam wyskakuje błąd to napewno uszkodzony jest czujnik, a wymiana tego czujnika może nie być prosta:)

Link to comment
Share on other sites

To nie musi być zalanie. W moim przypadku to była wilgoć w połączeniu kostki gdzie z zewnątrz nic nie było widać.

Link to comment
Share on other sites

jutro sprawdzę dokładnie tą kostkę jeszcze.. może jakąś suszarką spróbuje ją wysuszyć..

licznik jest dobry, dziś podłączyłem vaga i test wskaźników OK jeszcze tylko sprawdze czy na vagu prędkość pokazuje..

szukałem w ksiażce "sam naprawiam" - ale nie znalazłem jak to sprawdzić...

Edited by simonJVC
Link to comment
Share on other sites

Kolego Ja dzis chciałem uszczelnic kostke aby woda nie leciala. I w moim przypadku okazało sie ze kabel byl naderwany. sprawdz czy kolo wtyczki nie jest ulamany

Link to comment
Share on other sites

Połączenie czujnika z licznikiem można sprawdzić zwykłym magnesem (pod warunkiem sprawnego czujnika) ja kupiłem najtańszy zamiennik za 15pln (topran)aby się upewnić - po wyjęciu podłączonego czujnika ze skrzyni zbliżać i oddalać magnes w okolicy gdzie "nadaje" pierścień (niewielka wklęsłość-półksiężyc na końcu czujnika)- w tym momęcie licznik powinien drgać, podskakiwać co świadczy o połączeniu z licznikiem a to świadczy że do wyminy pierścień w skrzyni.

W moim przypadku koszt wymiany -robota 200pln- pierścień ASO ok. 100pln.

Link to comment
Share on other sites

Nie działa mi prędkościomierz i wariuje wskaźnik paliwa, która kostka jest za to odpowiedzialna?

Znalazłem jeszcze to co widać na zdjęciu, luźno wsadzone w otwór w skrzyni, powinno być połączone na końcu?

DSC_0167_zps10bf20aa.jpg

Link to comment
Share on other sites

kolego w skrzyni sa dwie kostki. ta dwu pinowa jest za to odpowiedzialna. jest najnizej prawdopodobnie

Link to comment
Share on other sites

U mnie wyszlo ze pekl pierscien magnetyczny w skrzyni biegow... to z niego czujnik predkosci czyta ile km/h jedziemy i przekazuje na licznik... Koszt tej czesci w oryginale 65 pln. plus koszt piwka do roboty :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...