Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wentylator dmucha ciepłym powietrzem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawe, że wszyscy tak maja :) może tak ma być?

Klimatronic ma to do siebie, że działa w automacie (czujniki temperatury w kabinie) i na ich podstawie steruje siłą nawiewu.

Dla przykładu:

Temperatura na zew. 10st

Wsiadasz, opalasz, ustawiasz sobie powiedzmy 20st

W miarę nagrzewania się silnika w tym płynu chłodniczego, klimatronic zacznie sukcesywnie zwiększać siłę nawiewu (praktycznie zawsze do max) do momentu osiągnięcia w środku zadanej temperatury czyli 20st. W tym momencie z nawiewów będzie lecieć powietrze o dużo większej temperaturze.

Po osiągnięciu tych 20st siła nawiewu zacznie spadać.

Tak to działa tylko w trybie AUTO i tylko a tym trybie zmieniając temperaturę, zmienią się automatycznie siła nawiewu.

Nie szukajcie problemów tam gdzie ich nie ma.

Widocznie cały czas macie niższą temperaturę w środku niż ustawiona na klimatronicu.

Opublikowano

A widzisz ;) Może i tak ma być, ale..! Po to jest forum, zęby takie tematy rozkminiać :D

Jeśłi wszystko w naszych autach jest sterowane za pomocą komputera i czujników to może jest jakiś prosty sposób żeby przekalibrować klimatronika tak, żeby ten próg temperatury obniżyć.

Pewnie jest to do zrobienia biorąc pod uwagę ze z VAGa mozna ustawiać różne nastawy.

Pytanie tylko, czy jest na forum jakiś magik który ma pełnego VCDS z opisami tak, żeby wskazać konkretnie co zmodyfikować :)

Pewnie cały problem rozwiązałoby zmodyfikowanie kilku parametrów temperaturowych.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A ja u siebie to naprawiłem. Silniczki od temperatury czyli ten od kierowcy i pod schowkiem podmieniłem z tymi od obiegu zamknietego i dławienie powietrza i jest juz ok, jak ustawię na 22 to leci 22. Jest nadal tak ze dogrzewa na początku ciepłym powietrzem ale po jakimś czasie leci już normalnie. A kiedyś waliło cały czas gorące.

• 2 lata później...
Opublikowano

Udało się konuś rozwiązać ten problem? Ostatnio zaczęło mi się tak dziać, że po nagrzaniu do np 24 stopni i próbie obniżenia temperatury no do 17-18 cały czas dmucha ciepłe powietrze. Zimne zaczyna dopiero jak ustawie na LO (ECON caly czas włączony). 

Robiłem nastawy klap i wszystko przeszło bez problemu (kilka razy). Zero błędów w klimatroniku. 

Opublikowano

w grupach pomiarowych należy sprawdzić odczyty czujników temperatury zainstalowanych w systemie nawiewów - grupa 9 w blokach pomiarowych klimatyzacji

Opublikowano

Postaram się to zweryfikować. Jakie powinny być prawidłowe wartości? Dla wszysykich czujników temperatura powinna być podobna?

Opublikowano

wrzuć wyniki to ocenimy

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie ja mam problem taki, ze początkowo leci ciepłe powietrze na LO a po 2 minutach wieje zimne takie jak ma być... 

• 4 lata później...
Opublikowano

witam !

Czy ktoś rozwiązał ten problem ? 

próbowałem wszystkiego i tak sie juz mecze 2 tygodnie