Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i działanie Webasto TDI oraz wentylacja postojowa w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 16.01.2023 o 16:16, lucasek napisał(a):

A wpięty masz króciec (ten od pompki dozującej) do pompy paliwa w baku? W sedanie aby dostać się do pompy paliwa trzeba zdjąć siedzisko z tyłu nie wiem jak z usytuowaniem w avancie. Pompa paliwa w baku  jest fabryczna czy wierciłeś otwór żeby się wpiąć ssakiem?

Okazuje się ze przewód jest założony na pompkę, ale po zwaleniu go nie ma dziury w tym króćcu :facepalm::decayed:

co można z tym fantem zrobić ?

Opublikowano

A pisałeś że pompa paliwa ORI pod Webasto...generalnie czeka Cię albo wymiana pompy paliwa w baku na taką z fabrycznym króćcem pod ogrzewanie postojowe albo wiercenie otworu przez ten króciec i wstawienie kawałka rurki jak na rys. poniżej

a.jpeg

Edytowane przez lucasek

Opublikowano

pompa była ori bo chodziło. miałem opiłki w paliwie i wszystko poszło do wymiany i przestało działać mi webasto, ale lato było to nie ruszałem tematu. Teraz się do tego zabrałem i po sznurku dotarłem dziś do tego baku. Ściągam ten przewód, a króciec zaślepiony. Teraz nie wiem co mam zrobić :facepalm:

Opublikowano

jeszcze pytanie jak to odpowietrzyć jak będzie zrobione ?

Opublikowano

A82-10104.png.6f774fd1ac72be685f198f341630d83b.png

16 godzin temu, EndriuGiz napisał(a):

jeszcze pytanie jak to odpowietrzyć jak będzie zrobione ?

Musisz rozpiąć przewód paliwowy przy piecu i  poprzez funkcję Nastawy podstawowe wybrać opcję Wypełnienie przewodu paliwa.

Edytowane przez lucasek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

w zbiorniku ogarnięte, przewód zalany ropa, ale nie działa. Wywala błąd brak płomienia. cyka pompka od paliwa, paliwo w wężyku się pokazało, za pierwszym razem mocno zakopcił i potem cisza ;/

Opublikowano

Ktoś już opisywał podobny problem. Przeczytaj poniższt wątek:

Opublikowano

dobra, udało się :) przyczyną był brak paliwa. Pompka nie podawała musiała się zapowietrzyć drugi raz. Zalałem cały układ webasta jeszcze raz i odpaliło :) chwila sporego dymu, potem rechło :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

hej, zmarzłem trochę tej zimy, auto stoi na zewnątrz więc i ja postanowiłem założyć WEBASTO, stawiam na konstrukcję oryginalna.
auto to 2.0 diesel 11.2010, vin:WAUZZZ8K1BA031100
zgodnie z tym co jest w pierwszym poście mogę założyć spokojnie pompkę 4H0265105A, ale to musi być dokładnie taka czy ma się zaczynać 4H0... A i pochodzić od a4 b8 ( żeby kupić od razu najlepiej całość)

tutaj Szkita miał bardzo podbną sytuacje jak moją i użył pieca 8K0 265 081 AD sugerując że jest to ten sam co 4H0 265 105 E

webasto numery .JPG

Edytowane przez Damianex

Opublikowano

Piec o numerze 4H0 265 105 A zamienia się na -> 4H0 265 105 E -> ten z kolei zastąpili urządzeniem 4H0 265 105 G -> piec z inndeksem G zastąpili wersją 4H0 265 105 J 

Te powyższe piece występowały w następujących modelach: A4, A5, A6, A7, A8, Q5

Edytowane przez lucasek

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Udało mi się kupić piec 4h0 265 105 A, kolejnym krokiem jest ochrona komponentu. I teraz mam klikną pytań.

1.Aby zdjąć CP wystarczy klon vcds?

2.CP można zdjąć oryginalnym VCP?

3.CP mozna zdjąć gdy urządzenie "leży na stole" czy musi być zamontowane w aucie?

4.po montażu do auta, bez zdjętego CP wiem że można zrobić test webasto, ale czy można bez problemu jeździć z takim webastem do czasu ewentualnej wizyty w serwisie w celu zdjęcia ochrony?

Opublikowano
49 minut temu, Damianex napisał(a):

Udało mi się kupić piec 4h0 265 105 A, kolejnym krokiem jest ochrona komponentu. I teraz mam klikną pytań.

1.Aby zdjąć CP wystarczy klon vcds?

2.CP można zdjąć oryginalnym VCP?

3.CP mozna zdjąć gdy urządzenie "leży na stole" czy musi być zamontowane w aucie?

4.po montażu do auta, bez zdjętego CP wiem że można zrobić test webasto, ale czy można bez problemu jeździć z takim webastem do czasu ewentualnej wizyty w serwisie w celu zdjęcia ochrony?

1. VCDS nie da rady

2. VCP też nie.

3. Oficjalną (legalną) metodą powinien być zamontowany w aucie gdyż przypisujesz do niego nowy VIN.

4. Można, dlaczego nie?

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Muskel1 jak zwykle konkretne i pomocne odpowiedzi.

co do pkt 4 - nie wiedziałem czy może blokować jakoś swobodny przepływ wody i silnik np by sie nie dogrzewał, ale jeśli nie przeszkadza to świetnie.

ktoś poleci warsztat niedaleko poznania do zdjęcia CP ? pewnie będę to robił za jakieś pół roku jak złoże wszystkie graty. Na chwile obecną dzwoniłem do jednego warsztatu i dostałem cenę 350zł - czy to drogo jak za wykonanie takiej usługi ?

5.Jaka powinna być "normalna" cena za zdjęcie CP dla webasto ? 

6.jeśli wystarczy mi progrgamowanie webasta w MMI to nie musze dokupować sterownika/odbiornika aby wszystko działało?

Edytowane przez Damianex

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

B8 3.0 tdi ccwa włączam webasto koga na ekranie logo że się uruchamia i zaraz jest off, bald 01414 dmuchawa v6, jak się do niej dobrać? Da się to zribic bez demontażu pieca? 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

dzień dobry, 

szykuję się do ogarnięcia tego moda i postanowiłem odświeżyć temat prosząc o podpowiedź: 

a4b8 z 2014 ( po lifcie) 2,0 TDI 177km guattro, CGLC z 3 strefową klimatyzacją: 

piec 4h0 265 105 G

sterownik 4h0 963 271 B

pilot: 4h0 963 511 B

czy te części będą ok? 

--> czy jak sterownik i pilot będą od innego modelu np. A8 albo A6  czy  da radę je zaadoptować do a4 B8

czy można szukać osobno sterownika i osobno pilota i da radę je wtedy sparować? 

i ostatnie pytane: czy ktoś może zna alternatywne numery części do tego modelu? np czy piec o numerze 4h0 265 105 z inną literką na końcu będzie pasował ? Jak tak to jak dobrać wtedy sterownik i pilot?  

Opublikowano
14 godzin temu, Selim napisał(a):

dzień dobry, 

szykuję się do ogarnięcia tego moda i postanowiłem odświeżyć temat prosząc o podpowiedź: 

a4b8 z 2014 ( po lifcie) 2,0 TDI 177km guattro, CGLC z 3 strefową klimatyzacją: 

piec 4h0 265 105 G

sterownik 4h0 963 271 B

pilot: 4h0 963 511 B

czy te części będą ok? 

--> czy jak sterownik i pilot będą od innego modelu np. A8 albo A6  czy  da radę je zaadoptować do a4 B8

czy można szukać osobno sterownika i osobno pilota i da radę je wtedy sparować? 

i ostatnie pytane: czy ktoś może zna alternatywne numery części do tego modelu? np czy piec o numerze 4h0 265 105 z inną literką na końcu będzie pasował ? Jak tak to jak dobrać wtedy sterownik i pilot?  

Piec możesz zastosować o numerze: 4H0265105A -> 4H0265105E -> 4H0265105G -> 4H0265105J

Pilot i sterownik może być z A4 lub A6 - sterownik i pilot muszą być z jednego modelu czyli jeśli masz sterownik z A6, to pilot również z A6; natomiast jeśli kupisz sterownik z A4 to pilot też musi być z modelu A4.

Opublikowano

czyli możliwy jest np scenariusz, że piec mam  o numerze 

4h 265 105 E, a sterownik i pilot z numerem  B?  ( ważne jest, żeby były od jednego auta? )

Edytowane przez Selim

Opublikowano

zastanawiam się dokładnie np nad aukcją poniżej: 

Pilot centralka Webasto Audi 4H0963511C 4H0963271E 4H0963511C 4H0963271E za 980 zł z Łętownia - Allegro.pl - (15208612534)

tutaj sterownik ma literkę E a pilot C -->a  ponoć są z jednego auta.  Może tak być ? 

Opublikowano

Sterownik: 4H0963271 -> 4H0963271B -> 4H0963271C

Pilot: 4H0963511 -> 4H0963511B -> 4H0963511C -> 4H0963511D

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, chciałbym zamontować sobie Webasto i znalazłem cały komplet z auta 2 lata młodszego niż mój, oznaczenia pieca 8KO.265.081.AF i sterownik 8KO.963.271. Czy taki zestaw mogę brać w ciemno czy lepiej kupić jakieś uniwersalne webasto z dobrej firmy?