Eljot Opublikowano 18 Września 2008 Opublikowano 18 Września 2008 Czy wentylator od klimy ma jakieś połączenie z układem chłodzenia, a konkretnie, czy gdy silnik jest mocno nagrzany po dłuższej jeździe i zatrzymaniu powinien włączać się wentylator elektryczny od klimy. Przed wymianą termostatu gdy stawałem to słyszałem głośną pracę wentylatora, który po chwili się sam wyłączał. Nie sądzę aby wisko pracowało ze zwiększonymi obrotami a potem samo stawało. Po wymianie termostatu mechanik przytrzymywał wisko aby silnik szybciej się nagrzał. Tak cymbał trzymał, że temperatura skoczyła do ponad 110stopni. Od tamtej pory nigdy nie usłyszałem już pracy elektrycznego wentylatora, jedynie przy pracy klimatyzacji. Może poszedł jakiś czujnik.Napiszcie jak jest w waszych brykach. Jest to w miarę logiczne, że gdy jest wysoka temperatura i wisko nie nadąża z chłodzeniem dodatkowy wentylator może je wspomagać. [A4 1.8 20V Avant 1997r]. Dodam jeszcze, że temperatura po nagrzaniu cały czas 90stopni i nijak nie chce pójść wyżej nawet o 1 stopień.
Wąski Opublikowano 19 Września 2008 Opublikowano 19 Września 2008 Wentylator klimy chodzi tylko przy włączonej klimatyzacji moim zdaniem wszystko jest Ok
dark79 Opublikowano 19 Września 2008 Opublikowano 19 Września 2008 no i tu sie mylisz, bo elektryczny wentylator wspomaga wisko i sa nawet dwie predkosci tego wentylatora, to dobrze ze temp trzyma 90 stopni, tak ma byc, nawidoczniej teraz kiedy termostat pracuje prawidlowo i wisko tez, nie ma potrzeby zalanczania sie elektrycznego wentylatora
kepasa Opublikowano 19 Września 2008 Opublikowano 19 Września 2008 no i tu sie mylisz, bo elektryczny wentylator wspomaga wisko i sa nawet dwie predkosci tego wentylatora, to dobrze ze temp trzyma 90 stopni, tak ma byc, nawidoczniej teraz kiedy termostat pracuje prawidlowo i wisko tez, nie ma potrzeby zalanczania sie elektrycznego wentylatora ciekawe miałem passata i nigdy mi się nie włączył bez klimy a jest taki sam
Wihajster Opublikowano 19 Września 2008 Opublikowano 19 Września 2008 wentylator włacza sie tylko jak idzie klima lub awaryjnie jak wisko nie daje rady....
Wąski Opublikowano 19 Września 2008 Opublikowano 19 Września 2008 I tu mamy konflikt :gwizdanie: kto ma rację
dark79 Opublikowano 19 Września 2008 Opublikowano 19 Września 2008 najwidoczniej nie bylo potrzeby, a miales przypadek ze temp podskoczyla ci do 100?? na dole w chodnicy jest wlacznik termiczny wlasnie od tego wentylatora elektrycznego.
Wąski Opublikowano 19 Września 2008 Opublikowano 19 Września 2008 zgadzamy się co do temperatury [br]Dopisany: 19 Wrzesień 2008, 12:14_________________________________________________ najwidoczniej nie bylo potrzeby, a miales przypadek ze temp podskoczyla ci do 100?? na dole w chodnicy jest wlacznik termiczny wlasnie od tego wentylatora elektrycznego. no tak jest ale włącza wentylator klimy jak by go nie było to jakim cudem by wiedział kiedy ma sie włączyć
dark79 Opublikowano 19 Września 2008 Opublikowano 19 Września 2008 no to właśnie o to mi chodzi, ze wentylator elektryczny uruchamiany jest przez klimatyzacje lub gdy wisko nie daje sobie rady z chłodzeniem silnika
Wąski Opublikowano 19 Września 2008 Opublikowano 19 Września 2008 oki zgodzę się ale tylko że włącza się jak klima działa
Eljot Opublikowano 19 Września 2008 Autor Opublikowano 19 Września 2008 Zastanawiające jest to, że przed wymianą termostatu silnik był cały czas niedogrzany, czyli termostat otwarty cały czas i włączał się wentylator elektryczny, a klimatyzacja nie była włączona. I druga sprawa: czy przytrzymywanie ręką wisko do temperatury ponad 100stopni nie uszkodziło go, bo przecież im wyższa temperatura sprzęgiełko bardziej się zaciska i przytrzymywanie może spowodować uszkodzenie. Jak sprawdzić wisko, czy działa poprawnie. I jeszcze pytanie do kolego dark79 gdzie dokładnie znajduje się ten włącznik termiczny, czy jest to presostat od klimy czy coś innego.
dark79 Opublikowano 19 Września 2008 Opublikowano 19 Września 2008 wlacznik jest w prawym dolnym rogu chlodnicy plynu a nie klimatyzacji od stony komory silnika, wtyczka z 3 przewodami, bodajze nad wezem dolnym, jeden z przewodow jest chyba brazowy czyli masa, jak zrobisz mostek brazowy i jednym z pozostalych to wentylator powinien sie zalaczyc, tylko uwazaj bo sie uruchomi nawet bez kluczyka w stacyjce, ten wlacznik nie ma nic wspolnego z klima
Rekomendowane odpowiedzi