Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Napięcie alternatora zbyt małe! Czy tak ma być?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobre, a przed chwilą w innym temacie gozdek się cieszył że wywalil Bosch'a a wstawił Valeo bo niby lepsze. [emoji12]

Też wolę Bosch'a.

Opublikowano

Przy odpalaniu może spaść nawet do 10V , zależy od temperatury,gęstości oleju stanu aku. Na postoju ma 12,5v +- 0,2v . Od 12v w dół to oznaka końca aku. Ważne aby ładowanie było prawidłowe.

Opublikowano
  • Autor

To znaczy że u mnie nie ma co szukać jeszcze... No i fajnie ;)

Opublikowano

Dobre, a przed chwilą w innym temacie gozdek się cieszył że wywalil Bosch'a a wstawił Valeo bo niby lepsze. [emoji12]

Też wolę Bosch'a.

To jakiś dziwny ten "gozdek" każdy wie , że Bosch jest lepszy. Ja zamówiłem Boscha teraz na wymianę ale koleś przez pomyłkę przysłał mi Valeo. Miałem odsyłać ale olałem temat bo mam do tego modelu nowe łożyska Koyo i perfekt regulator na nowych szczotkach więc ok. Sam altek też nie jest skorodowany w środku jak mój poprzedni a to chyba największa bolączka Valeo.

Opublikowano

A ładowanie jakie masz? Ile V?

Opublikowano

U mnie w spoczynku aku trzyma 12,2V gdzie akumulatorek ma rok i od początku tak miał. Aku to centra futura 66Ah

Bo to cholerna futura. Ostatnio ze 3 padły znajomym a ładowanie było ok. Taki śmietnik z tego robią teraz , ze głowa mała. Są przypadki , że jeżdżą ale to rzadkość. Akurat padnie Ci po gwarancji albo krótko przed końcem ale i tak nie przyjmą.

A ładowanie jakie masz? Ile V?

Jak pisałem wcześniej. Na Aku które było ładowane prostownikiem automatycznym do fulla napięcie było ok 14-14.25 bez obciążenia i ok 13.8-13.9 na włączonych długich światłach i dmuchawie na maks.

Opublikowano
  • Autor

Mam ubezpieczony i niby nawet gdy w drodze gdzieś padnie to przyjadą i wymienią... Tak mówią... w cenie aku oczywiście... Taką mam gwarancję

Opublikowano

Oczywiście wszystko na postoju i wolnych obrotach. Mierzone na śrubie B jak i klemach. Bez różnicy. Także na kablach strat 0

Opublikowano
  • Autor

U mnie wymieniłem jeszcze kleme plusową i mam teraz stabilne bez obciążenia 14,3V a z obciążeniem 14,0V z włączona klimą i światła mijania...

Strata na kablach to 0,2V

Opublikowano

W to ubezpieczenie to nie wierz. Aku oczywiście po zakupie nie montowałeś sam ty lko w profesjonalnym zakładzie ,i masz na to papier.Jeśli tak to moźesz mieć gwarancje,bez tego to zapomnij. Takie niestety mamy głupie prawo.

Opublikowano
  • Autor

Akurat z papierkiem montarzu w prof zakładzie nie mam problemu i mam podbity także nie powinno być problemu... :P

Opublikowano

E tam. Opinie podzielone jak wszędzie. Ogólnie jak zadbane i szczotki wymienione na czas to oba będą działały jak należy. Jedno jest na pewno gorszę w Valeo , rozłożenie go. Jest upierdliwy w naprawie bo trzeba ciąć blaszki które trzymają uzwojenie a potem to lutować przy składaniu. W Boschu nie ma takich jazd. Walić to. Jest ok

Druga sprawa to jak w tym temacie napisano. Mam wymienione szczotki na nowe więc pojeżdżę trochę niech się dotrą.

Opublikowano

Ładowanie mam 13,9 a po obciażeniu 13,7 i tak juz 3 lata jezdze i nic sie nie dzieje w zime nawet przy -35 odpala . i nie ma co szukac problemu . Padnie to sie kupi drugi a jak narazie laduje to nie trzeba łap pchać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie coś się dzisiaj odwaliło. Alternator zaczął wyć jak przy padniętych łożyskach (chyba) tak nagle z dnia na dzień jak rano odpalałem. Co najlepsze ładowanie wzrosło mi do 14.64 :shock3: (czy na klemach czy na śrubie altka bez różnicy). Po włączeniu wszystkie co możliwe spadło na 14.45 i tak stało. Co jest grane? Wcześniej miał 14.10 normalnie i ok 13.8 pod obciążeniem. Dodam , ze właśnie zmieniłem aku na nowy. Nie chce mi się znowu tego dziada wyciągać :facepalm:

Edytowane przez Mesiah

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panu, macie alternator boscha nadający się tylko na zupę? Potrzebowałbym sam mostek diodowy, obojętnie od jakiej wersji (120/140/150A), najlepiej uszkodzony, byle konstrukcja nienaruszona.