MiXeR_123 Opublikowano 24 Października 2014 Opublikowano 24 Października 2014 Witam wszystkich jeszcze raz Mam problem z ogrzewaniem w moim aaudi, a mianowicie nie leci mi ciepłe powietrze z nawiewu na kierowce i pasażerów, dodam że na nogi i szybe leci ciepłe tylko środek zimne maks.Moze mieliście podobny problem i wiecie jak to rozwiązać??Z góry dzięki za każdą pomoc.
jacek70 Opublikowano 24 Października 2014 Opublikowano 24 Października 2014 Podepnij vaga i sprawdź błędy klimatronika. Może być brak regulacji klapy.
MiXeR_123 Opublikowano 24 Października 2014 Autor Opublikowano 24 Października 2014 a co jesli to nie klimatronik tylko normalne na pokretło zwykły nawiew?
lukaszooo Opublikowano 24 Października 2014 Opublikowano 24 Października 2014 jesli masz reczne ustawienie temp a ciepło wieje ci tylko na nogi to walnęło ci sterowanie klapami czyli albo urwała sie linka albo wypieła z mocowania. Wyciągnij schowek i bedziesz miał widoczne klapy i ich sterowanie.
jacek70 Opublikowano 24 Października 2014 Opublikowano 24 Października 2014 To mogła spaść linka od klapy.
MiXeR_123 Opublikowano 24 Października 2014 Autor Opublikowano 24 Października 2014 chodzi Ci o ten duży schowek po prawej czy ten malutki obok przełącznika awaryjnych świateł? a czy powodem ogolnie słabego grzania moze być zapchana nagrzewnica? można ją w jakiś sposób wyczyścić?wybaczcie że tyle pytań ale jestem troche zielony
lukaszooo Opublikowano 24 Października 2014 Opublikowano 24 Października 2014 schowek pasażera, po jego zdjęciu na tunelu środkowym bedziesz widział sterowanie klapami. Sprawdz czy masz stan płynu i czy silnik trzyma temp dodatkowo sprawdź jak wygląda filtr kabinowy (znajduje sie w podszybiu w komorze silnika) moze być zapchany i nie przepuszczać powietrza.Jesli wszystko bedzie ok powinneś pokombinować z odpowietrzeniem układu chłodzenia.
MiXeR_123 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2014 ok dzięki, sprawdze wszystko i dam znać linka sprawdzona, ma odpowiedni stan płynu, i pokazuje po przejechaniu kilku km 90 stopni i tak trzyma, filtra nie sprawdzałem. nadal wieje mi lekko ciepłe na szybe i tylko po pewej na prawą strone szyby nie leci za bardzo, na pasażerów leci zimne jak sie przestawi... pozostaje już chyba tylko termostat albo nagrzewnica, ale z budżetem słabo wiec licze na wasze rady bo sam nie mam pojęcia co robić, a tymbardziej teraz jak zimno
lukaszooo Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Jesli na blacie masz 90C to termostat masz dobry. Problem leży albo w sterowaniu klapami albo w nagrzewnicy, wymieniałeś ostatnio płyn chłodniczy ???? moze masz zapowietrzona nagrzewnice.
MiXeR_123 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2014 płynu nie wymieniałem, musze popróbowac z płukaniem nagrzewnicy, moze czyszczenie jakimś kretem do rur..
ZaoR Opublikowano 8 Grudnia 2014 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Witam,podepnę się pod temat bo nie uzyskałem żadnej odpowiedzi w podklejonym temacie wyżej.Kopiuje jego treść : mam następujące błędy 04.1 (G89) czujnik temperatury w kanale świeżego powietrza, ciągła przerwa, *04.1 (zobacz poniżej) 04.2 Czujnik temperatury w kanale świeżego powietrza, ciągłe zwarcie, zobacz 04.1 05.3 Czujnik temperatury zewnętrznej (otoczenia), przód, czasem przerwa 11.7 Klapa centralna, czasem blokowana 13.7 Klapa nogi/odszraniacz, czasem blokowana Czy te błędy powodują brak ogrzewania? Jechałem sobie do pracy było ciepło a nagle zrobiło się zimno.Wskazania temperatury na klimatroniku wykluczają termostat.Leci lekkie ciepłe powietrze a jak się jedzie dłużej to zimne,także domniemam że muszę nagrzewnice przepłukać.Ale te błędy,jak je skasować?No i ten czujnik z kodu 4.1 gdzie on się znajduje?? Dzięki za pomoc Silnik 1.8 ADR i w sierpniu wraz z rozrządem wymieniłem mu pompę wodna wraz z nowym płynem,od tamtej pory zrobiłem jakieś 8-10 tyś km i jeszcze jedno pytanie z której strony jest wejście a z której odpływ?
lukaszooo Opublikowano 9 Grudnia 2014 Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) jakie to a4 ???? tzn uzupełnij profil Skoro podałeś kody to b5. Zasilanie po prawej stronie grodzi, powrót po lewej jak go delikatniee zsuniesz będzie miał dziurkę do odpowietrzania, jak zsuniesz zasilanie to powinna być strzałka. Czujniki musisz wypiąć przeczyścić kostki i wykasować błędy, jeśli nie pomoże do wymiany. Czujnik temp zew jest miedzy chłodni a zderzakiem ten drugi powinien być przed nadmuchem, podaj silnik to jutro sprawdzę w etce. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez lukaszooo
ZaoR Opublikowano 19 Grudnia 2014 Opublikowano 19 Grudnia 2014 witam,tak a4 b5 1.8 adr. Z nagrzewnica sobie poradziłem,czujnik temp zewnętrznej wiem gdzie jest,a ten drugi??gdzie go szukać?Sorki że dopiero teraz ale nawał pracy i zmęczenie,przez co nie zaglądałem na żadne forum.Dziękuję za odpowiedź
Rekomendowane odpowiedzi