Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B5 fotel wolno sie nagrzewa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam grzane pupcie w mojej A4 tylko mam maly problem z fotelem kierowcy bo w porownaniu do fotela pasazera wolniej sie nagrzewa i slabiej ale caly grzeje i przed oddaniem go do poprawy tapicersiej byly przewody sprawdzane i sa wszystkie cale. Ma ktos jakies pomysly? Przelacznik od regulacji podgrzewania mozna jakos sprawdzic i czy moze byc tego problemu przyczyna?

Opublikowano

Może właśnie jest tak jak podejrzewasz czyli nie sprawny przełącznik. Sprawdź co będzie jak wymienisz prawy z lewym.

Opublikowano

One tylko podają te ~12V i nic więcej. Działa na zasadzie 0/1, działa lub nie. Nie sterują prądem czy mocą.

Stawiałbym raczej na to, że mata kierowcy była częściej używana i grzałka się po prostu bardziej wypaliła.

Bierzesz miernik i sprawdzasz czy mata pasażera i mata kierowcy mają ten sam lub podobny opór. Oczywiście na pinach grzania, nie termistora.

Edytowane przez soulmaster3m

Opublikowano
  • Autor

Jesli jest pokretlo(potencjometr) od 0 do 6 to raczej musi sterowac moca

Opublikowano

Powtórzę.

One tylko podają te ~12V i nic więcej. Działa na zasadzie 0/1, działa lub nie. Nie sterują prądem czy mocą.
Opublikowano

Też ciekawi mnie po co ta skala od 0 do 6 skoro to tylko włącznik 0-1 u mnie też coś słabo grzeją fotele

Opublikowano

W matach jest termistor o oporze dajmy na to 6,7kOhm NTC, czyli z odwrotnie proporcjonalną rezystancją w stosunku do temperatury.

(jedni piszą, że 4,8, inny, że 10, nie ważne, większość wskazuje na 6,7.)

Przykład poziomów pokrętła (temp i opory pokazane umownie):

Poziom 0) Termistor przy 20*C ma swój opór nominalny na poziomie 6,7kO.

Poziom 1) Temperatura wzrasta do 25*C a opór spada do 5kO, przełącznik zczytuje opór i odcina napięcie.

Poziom 2) Temperatura wzrasta do 30*C a opór spada do 4kO, przełącznik zczytuje opór i odcina napięcie.

Poziom 3) Temperatura wzrasta do 35*C a opór spada do 3kO, przełącznik zczytuje opór i odcina napięcie.

Poziom 4) Temperatura wzrasta do 40*C a opór spada do 2kO, przełącznik zczytuje opór i odcina napięcie.

Poziom 5) Temperatura wzrasta do 45*C a opór spada do 1kO, przełącznik zczytuje opór i odcina napięcie.

Poziom 6) Temperatura wzrasta do 50*C a opór spada do 0kO, przełącznik zczytuje opór i odcina napięcie.

Temperatura tak naprawdę nie jest stała a faluje. Na każdym z poziomów gdy temperatura spada, wzrasta opór i przełącznik załącza napięcie. Temperatura wzrasta, opór spada i przełącznik odcina napięcie. Tyle, ale o tym już pisałem w poście w temacie o nie ori matach. ;)

Pach! This is how we do it!

Edytowane przez soulmaster3m

Opublikowano
  • Autor

czyli wszystko jasne na weekend postaram sie sprawdzic opor i dam znac