vendorr Opublikowano 27 Października 2014 Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) Witam, chciałbym zamontować sobie nieoryginalne radio, ale dedykowane do Audi a4. Takie: http://allegro.pl/multi-kombajn-gps-tv-usb-dvd-divx-audi-a4-1999-08-i4698913643.html Bądź takie: http://allegro.pl/audi-a-4-03-11-android-4-0-z-tv-mpeg-4-internet-i4656602872.html Jest to ciekawa alternatywa dla GPS, szczególnie w wersji z radiem opartym na androidzie z GSM. Ale, żeby nie było kolorowo to mam kilka pytań, kilka słów o posiadanej instalacji: Audi concert z 10 głośnikami: 1 centralny na podszybiu 2x4 w drzwiach 1 sub w bagażniku Pytanie: a) Czy te podane radia w pełni obsłużą mi moje głośniki? Jakiej jakości dźwięku mogę się spodziewać? (w sensie czy się nie pogorszy) c) Czy komunikaty RDS wyświetlane na FIS po podłączeniu takiego radia będą nadal się wyświetlały czy jednak nie? d) Czy po odblokowaniu do pełnego FISa (tempomat i BC) pole gdzie w tej chwili wyświetlane są komunikaty RDS może zostać zastąpione innymi komunikatami z BC? Dzięki wielkie za wszelkie sugestie, odpowiedzi i rady. PZDR VEN Edytowane 27 Października 2014 przez vendorr
BeyerBrown Opublikowano 28 Października 2014 Opublikowano 28 Października 2014 Mam podobną stację multimedialną do tej z drugiego linka tyle, że na WinCE i niestety dekoder CAN (zawarty w zestawie) nie jest w stanie wyświetlać mi informacji między zegarami. Może to kwestia softu (update'u). Jeśli chodzi o nagłośnienie to jako, że mam BOSE na pokładzie zależało mi na tym by ori wzmacniacz podpiąć poprzez wyjścia Line-out (cinch) i tu są dwa problemy do ogarnięcia: 1. Koniecznie trzeba odseparować transformatorami radio i wzmacniacz BOSE - słychać w głośnikach zakłócenia z instalacji el. samochodu, filtry na kable zasilające nie pomagają. 2. Trzeba jakoś wzmocnić sygnał gdy koniecznie chce się wysterować głośniki na full - tak jak to robi ori radio Symphony II. Na razie nad tym pracuję, ale jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza, bas też potrafi potrząść budą Powyższych problemów nie ma jeśli oryginalny zestaw audio korzystał tylko z wyjść głośnikowych radia ori - ten wbudowany wzmacniacz działa i spełnia swoje zadanie poprawnie bez żadnych sztuczek, ale jak z jakością (brzmieniem) to się nie wypowiem PS. Ten drugi kombajn ma wbudowany tuner DVB-T (oszczędność miejsca), wydaje się też nowocześniejszą konstrukcją, no i Andek 4.0 daje sporo więcej możliwości niż WinCE
vendorr Opublikowano 28 Października 2014 Autor Opublikowano 28 Października 2014 Mam podobną stację multimedialną do tej z drugiego linka tyle, że na WinCE i niestety dekoder CAN (zawarty w zestawie) nie jest w stanie wyświetlać mi informacji między zegarami. Może to kwestia softu (update'u). Jeśli chodzi o nagłośnienie to jako, że mam BOSE na pokładzie zależało mi na tym by ori wzmacniacz podpiąć poprzez wyjścia Line-out (cinch) i tu są dwa problemy do ogarnięcia: 1. Koniecznie trzeba odseparować transformatorami radio i wzmacniacz BOSE - słychać w głośnikach zakłócenia z instalacji el. samochodu, filtry na kable zasilające nie pomagają. 2. Trzeba jakoś wzmocnić sygnał gdy koniecznie chce się wysterować głośniki na full - tak jak to robi ori radio Symphony II. Na razie nad tym pracuję, ale jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza, bas też potrafi potrząść budą Powyższych problemów nie ma jeśli oryginalny zestaw audio korzystał tylko z wyjść głośnikowych radia ori - ten wbudowany wzmacniacz działa i spełnia swoje zadanie poprawnie bez żadnych sztuczek, ale jak z jakością (brzmieniem) to się nie wypowiem PS. Ten drugi kombajn ma wbudowany tuner DVB-T (oszczędność miejsca), wydaje się też nowocześniejszą konstrukcją, no i Andek 4.0 daje sporo więcej możliwości niż WinCE 1. U mnie standardowe głośniki, spokojnie mi wystarczają jeżeli chodzi o jakość. Czyli spokojnie mogę podłączyć to radyjko pod ori zestaw głośników i być zadowolonym. 2. Lubię czasami dość mocno zgłośnić muzę, ale jeżeli podłącze głośniki pod wzmacniacz zawarty w radiu to chyba nie będę miał wspomnianych problemów? PS. Właśnie bardziej się ślinię do tego kombajna na adroidzie wiele możliwości: yanosik, google maps, filmy divx, synchronizacja konta google i kontaktów, interfejs bluetooth czyli: zestaw głośno mówiący, torque OBD itp... itd... PZDR VEN
BeyerBrown Opublikowano 29 Października 2014 Opublikowano 29 Października 2014 Tak, wbudowany w tę stację wzmacniacz generuje sygnał wyjściowy całkowicie odseparowany od masy i w głośnikach nie słychać pracy odpalonego auta. Teoretycznie można też przez takie wyjścia podłączyć zewnętrzny wzmacniacz (z wejściem wysokopoziomowym) lub poprzez stosowne adaptery dostępne na Alledrogo i też nie będzie w głośnikach żadnych "śmieci". Jednak jest to niezbyt eleganckie rozwiązanie... ale to już jest dyskusja na osobny temat Android to super sprawa w takim radiu, ja niestety mam WinCE. Orientuje się ktoś czy istnieje jakieś forum poświęcone modyfikacjom takich stacji? PS. Zobacz czy taniej nie wyjdzie Cię zamówienie tego zestawu bezpośrednio od producenta z Hong-Kongu/Chin
vendorr Opublikowano 29 Października 2014 Autor Opublikowano 29 Października 2014 Tak, wbudowany w tę stację wzmacniacz generuje sygnał wyjściowy całkowicie odseparowany od masy i w głośnikach nie słychać pracy odpalonego auta. OK, ale w opisie jest wyjście tylko na: - przedni prawy i lewy - tylni prawy i lewy - wyjście na subwoofer A co z tym cetralnym głośnikiem na podszybiu. Teoretycznie można też przez takie wyjścia podłączyć zewnętrzny wzmacniacz (z wejściem wysokopoziomowym) lub poprzez stosowne adaptery dostępne na Alledrogo i też nie będzie w głośnikach żadnych "śmieci". Jednak jest to niezbyt eleganckie rozwiązanie... ale to już jest dyskusja na osobny tematPS. Zobacz czy taniej nie wyjdzie Cię zamówienie tego zestawu bezpośrednio od producenta z Hong-Kongu/Chin Przejżałem Alieexpress i powiem szczerze znalazłem podobne i z nowszym androidem i tańsze prawie o tysiaka, jedynie język obsługi po angielsku, ale to nie problem bo się zna oraz możliwość androida pozwala na jego spolszczenie. Jedynie martwie się o te podłączenie głośników i jakość dźwięku. Nie wiem czy mam zamawiać na gwiazdkę i martwić się o podłączenie czy sobie odpuścić. PZDR VEN
BeyerBrown Opublikowano 30 Października 2014 Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) A nie masz przypadkiem takiej instalacji? 1 - Anteny w szybie z tyłu po lewej stronie AM/FM1 2 - Anteny w tylnej szybie FM2 3 - Anteny w szybie z tyłu po prawej stronie FM3 4 - Moduł anteny po lewej stronie -R108- za lewą osłoną boczną bagażnika 5 - Tylny lewy głośnik średnio-wysokotonowy -R34-/tylny prawy głośnik średnio-wysokotonowy -R35- w tylnych drzwiach u góry 6 - Tylny lewy głośnik niskotonowy -R15-/tylny prawy głośnik niskotonowy -R17- w tylnych drzwiach na dole 7 - Przedni lewy głośnik średnio-wysokotonowy -R26-/przedni prawy głośnik średnio-wysokotonowy -R27- w przednich drzwiach u góry 8 - przedni lewy głośnik niskotonowy -R21-/przedni prawy głośnik niskotonowy -R23- na dole w przednich drzwiach 9 - Głośnik niskotonowy -R100- za prawą osłoną boczną bagażnika 10 - Wzmacniacz -R12- za prawą osłoną boczną bagażnika 11 - Głośnik wewnętrzny -R70- w tablicy przyrządów z przodu pośrodku 12 - Zmieniacz płyt CD -R41- w podręcznym schowku 13 - Radio -R- w konsoli środkowej na górze Jeśli tak, to część głośników łączysz poprzez wbudowany wzmacniacz w stacji multimedialnej, a cześć przez wyjścia cinch (+separator pętli masy=trafo), którymi steruje wzmacniacz w bagażniku. Myślę, że jakość dźwięku generowanego przez wbudowany wzmacniacz powinna być porównywalna z możliwościami wyjść głośnikowych oryginalnego radia - na papierze przynajmniej mają podobną specyfikację. Dla przykładu tak wygląda instalacja BOSE: 1 - Moduł anteny po lewej stronie -R108- za lewą osłoną boczną bagażnika 2 - Anteny w szybie z tyłu po lewej stronie AM/FM1 3 - Anteny w tylnej szybie FM2 4 - Anteny w szybie z tyłu po prawej stronie FM3 5 - Tylny lewy głośnik średnio-wysokotonowy -R34-/tylny prawy głośnik średnio-wysokotonowy -R35- w tylnych drzwiach u góry 6 - Tylny lewy głośnik niskotonowy -R15-/tylny prawy głośnik niskotonowy -R17- w tylnych drzwiach na dole 7 - Przedni lewy głośnik średnio-wysokotonowy -R26-/przedni prawy głośnik średnio-wysokotonowy -R27- w przednich drzwiach u góry 8 - przedni lewy głośnik niskotonowy -R21-/przedni prawy głośnik niskotonowy -R23- na dole w przednich drzwiach 9 - Głośnik niskotonowy -R100- za prawą osłoną boczną bagażnika 10 - Głośnik wewnętrzny -R70- w tablicy przyrządów z przodu pośrodku 11 - Mikrofon wewnętrzny -R74- w oświetleniu wnętrza z przodu -W1- 12 - Zmieniacz płyt CD -R41-/mocowanie odtwarzacza iPod -R192- w podręcznym schowku 13 - Radio -R- w konsoli środkowej na górze 14 - Wzmacniacz -R12- za prawą osłoną boczną bagażnika Edytowane 30 Października 2014 przez BeyerBrown
vendorr Opublikowano 30 Października 2014 Autor Opublikowano 30 Października 2014 No ja na pewno nie mam BOSE, czyli pierwszy schemat podłączenia (chyba u mnie jest audi concert). Zapodałem zapytanie mistrzowi co tym handluje i ma się dowiedzieć czy wszystko będzie działać OK, ale po rozmowie telefonicznej nie do końca sam wiedział o czym do mnie rozmawia, ja jestem zielony a on chyba myśli, że sprzedaje marchewki mówiąc: "dźwięk jest wysyłany po magsitrali CAN". PZDR VEN
BeyerBrown Opublikowano 30 Października 2014 Opublikowano 30 Października 2014 No, sprzedawca widzę oblatany Concert, Chorus czy inne Symphony połączenie radio-głośniki mają podobne, więc jak nie masz BOSE to na 99% masz jak na pierwszym schemacie. Na moje będzie wszystko OK, jeśli zaś stwierdzisz, że wyjścia liniowe (cinch) napędzające tylne głośniki poprzez wzmak grają za cicho wzgl. przodu (napędzanego bezpośrednio przez radio) to FADER-em ładnie wyregulujesz poziomy dźwięku "Niestety" w tych stacjach max. poziom sygnału na cinch-ach wynosi 2V RMS (to taki powszechny standard w hi-fi) a ori radio Audi potrafi na wyjściu liniowym dostarczyć 4V RMS (+6dB) U siebie w stacji włączam funkcję LOUD i podbijam o +1 bas i soprany - mam wtedy głośność praktycznie porównywalną z ori Symphony II, zresztą rzadko kiedy słucham na maxa
vendorr Opublikowano 30 Października 2014 Autor Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) No, sprzedawca widzę oblatany Concert, Chorus czy inne Symphony połączenie radio-głośniki mają podobne, więc jak nie masz BOSE to na 99% masz jak na pierwszym schemacie. Na moje będzie wszystko OK, jeśli zaś stwierdzisz, że wyjścia liniowe (cinch) napędzające tylne głośniki poprzez wzmak grają za cicho wzgl. przodu (napędzanego bezpośrednio przez radio) to FADER-em ładnie wyregulujesz poziomy dźwięku "Niestety" w tych stacjach max. poziom sygnału na cinch-ach wynosi 2V RMS (to taki powszechny standard w hi-fi) a ori radio Audi potrafi na wyjściu liniowym dostarczyć 4V RMS (+6dB) U siebie w stacji włączam funkcję LOUD i podbijam o +1 bas i soprany - mam wtedy głośność praktycznie porównywalną z ori Symphony II, zresztą rzadko kiedy słucham na maxa No to się chyba zdecydowałem, ale będę zamawiał przez aliexpress, mam tylko zagwozdkę na temat tego centralnego głośnika. Jak to podłączyć pod radio? Edyta: Zastanawiam się jeszcze nad przeniesieniem climatronica? Zakupić nowy panel pod 2 DIN czy dociąć ten co mam. Jak zakupie drugi i radio mi się spodoba zostanie mi jeden panel na sprzedaż, z drugiej strony jeżeli mi się nie spodoba i będę chciał wrócić do wcześniejszej konfiguracji to i tak będę musiał kupić drugi panel jeżeli ten co mam dotnę. Chyba najekonomiczniej będzie dociąć ten co mam, bo z tego co kojarzę jeżeli zakupię inny to będę go musiał zaprogramować do auta. PZDR VEN Edytowane 30 Października 2014 przez vendorr
BeyerBrown Opublikowano 31 Października 2014 Opublikowano 31 Października 2014 (edytowane) Zwróć uwagę czy dostaniesz to samo w zestawie... często w zestawach od lokalnych importerów dostaje się w "gratisie" antenę DVB-T, CAN-BUS dekoder, antenę GPS... no i w przypadku ew. reklamacji odsyłasz towar do sprzedawcy w PL a nie gdzieś w świat... Z panelem klimy ja bym nie robił rzeźby, w dobrym stanie wyrwiesz pod radio 2DIN za +/-300zł, a swojego mógłbyś za dobre pieniądze sprzedać. Przy tej okazji możesz zrobić moda na dołożenie czujnika jakości powietrza i grzanych foteli przód i tył jeśli ich nie masz obecnie Ten centralny to wydaje mi się, że jest po prostu podłączony do wyjść przedniego lewego (+) i prawego kanału (-), robi zwykły mix, działa podobnie jak głośnik niskotonowy podłączony do wzmacniacza stereo w trybie mostkowym, z tym, że bez filtra dolnoprzepustowego By się o tym przekonać musiałbyś wypiąć wtyczkę z tyłu radia i polatać miernikiem po kabelkach dochodzących do poszczególnych głośników, radia Audi nie mają dedykowanego wyjścia na centralny kanał... nie przypominam sobie w każdym razie Edytowane 31 Października 2014 przez BeyerBrown
skorpio511 Opublikowano 19 Listopada 2014 Opublikowano 19 Listopada 2014 Panowie jeżeli chodzi o chińskie radia to ostatnio temat omawiamy tu: http://a4-klub.pl/index.php?/topic/291967-zmiana-radia-co-myslicie/ może niektóre informacje się przydadzą. Jeżeli chcesz aby działały tylne głośniki porządnie to trzeba dokupić taki moduł http://allegro.pl/modul-audi-a3-a4-a6-a8-tt-tylne-glosniki-subwoofer-i4718317804.html bo można ominąć temat łącząc ze sobą chinche z 2 kostek jakie wychodzą z radia, ale siła dżwięku jest o połowę mniejsza do tego jeszcze separator antenowy http://allegro.pl/separator-antenowy-fakra-x2-din-katowy-vw-seat-i4794444090.html prawdopodobie taki z końcówkami na dwie anteny lecz możesz jedną końcówkę mieć ISO więc jeszcze musisz dokompletować z fakra na iso http://allegro.pl/adapter-antenowy-fakra-radio-din-23cm-i4777407506.html
BeyerBrown Opublikowano 20 Listopada 2014 Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Jeżeli chcesz aby działały tylne głośniki porządnie to trzeba dokupić taki moduł Modul Audi A3 A4 A6 A8 TT tylne glosniki subwoofer (4718317804) - Allegro.pl - WiÄcej niĹź aukcje. A co tam siedzi w tej czarnej skrzynce? Rezystory czy elementy aktywne? cyt. z oferty: "Moduł ma bardzo wysokie parametry i nie wprowadza żadnych szumów i zakłóceń." Może i nie pogarsza, ale wyjścia głośnikowe zarówno w oryginalnych jak i chińskich radiach nie mają wyśrubowanych parametrów i wprowadzają (mierzalnie) więcej zniekształceń w porównaniu do wyjścia liniowego. Co nie oznacza, że to będzie zawsze słychać Edytowane 20 Listopada 2014 przez BeyerBrown
Rekomendowane odpowiedzi