Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana tulei sanek(kołyski).

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, niedawno byłem na przeglądzie i diagnosta zauważył że mam luz na tulejkach w sankach(kołysce).

Sam widziałem i rzeczywiście na jednej jest dość spory na drugiej trochę mniejszy.

Samochód ściąga na prawą stronę a gdy jadę lewym pasem to w lewą, geometria zawieszenia sprawdzona i jest ok.

Czy ktoś z forumowiczów przerabiał sprawę wymiany tych tulejek?

Czy trzeba demontować całe sanki czy wystarczy je poluzować?

Pozdrawiam

Opublikowano

Temat był już przerabiany. Wystarczy je poluzować i opuścić.

Opublikowano
  • Autor

Kolego a mógłbyś podrzucić link, bo szukałem ale nie znalazłem aby ktoś ten temat poruszał w A4 B5

Opublikowano

Szukaj pod hasłem wymiana tulejki belki tył

Napisane z Lumi

Opublikowano
  • Autor

Kolego nie chodzi mi o wymianę tulei na belce z tyłu.

Chodzi o wymianę tulei w kołysce sankach z przodu a to duża różnica.

Czy nikt nie wymieniał tych tulei?

Opublikowano

Witam tez musze wymienic te tuleje czy ktos ma numer cczesci tych tuleji oczywiscie przód lub link allegro?

• 1 rok później...
Opublikowano

tez musze wymienic te tuleje czy ktos ma numer czesci tych tuleii oczywiscie przód

Ma ktoś nry?

Numery ogarniete, ETKA prawde Ci powie hehe.

A jak jest z wymiana, dzialal ktos w tym temacie?

Edytowane przez omzig

Opublikowano

Nie wiem jak jest w b5 ale gdy wymieniałem w b6 to bez wyjścia sanek się nie obeszło

Opublikowano

No dobra powiedzmy, ze sanki wyjete... I co teraz z tulejami? Jak je wyjac/wlozyc? Da rade samemu, czy bez specjalnego urzadzenia ni hu hu?

Opublikowano

No jak sanki wyjąłeś to wyjąć te tuleje to możesz w każdy możliwy sposób jaki ci się podoba.

Co do założenia to ja bym je zmroził najpierw, ładnie dokładnie wyszlifował od środka miejsce na tuleje i potem zmrożone posmarowane smarem próbował wcisnąć.

Przy czym to zdaje się mega ciężko idzie i jakiś ściągacz by ci się przydał tudzież jak masz duże imadło to może sobie poradzisz w ten sposób.

Opublikowano

A jakie objawy moga byc uszkodzonych wlasnie tych tulei?

Opublikowano

Pewnie skrzypienie jak woz drabiniasty i stuki przy ruszaniu/chamowaniu. Ale moge sie mylic...

Opublikowano

Pływanie najprędzej, ale prawdopodobieństwo, że tuleje na sankach są całkowicie zerwane jest bliskie zeru i trzeba już mieć pecha aby się tak zdarzyło.

Raczej tylko po mega mocnym dzwonie.

Opublikowano

Bo mam gdzies luz w prawym przednim kole, wahacze zmieniane drazki koncowki tez brak luzow a gdzies jednak cos jeszcze jest nie tak..

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Bo mam gdzies luz w prawym przednim kole, wahacze zmieniane drazki koncowki tez brak luzow a gdzies jednak cos jeszcze jest nie tak..

A może warto kolego sprawdzić w jakim stanie jest łożysko ? Ja aktualnie przymierzam się do wymiany łożysk z przodu, bo huczą niemiłosiernie i podejrzewam, że też są powodem lekkich wibracji.

Opublikowano

lozysko zmieniane bylo. problem jest tylko w tym kole, na diagnostyce bylem luzow brak a kolo ewidentnie lapie kont do srodka jak kierownica prosto...