Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Lampy przód z polifta, modyfikacja wygladu wnętrza lampy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co powiecie na takie coś

2nuqb8m.jpg

żeby np okleić żółta folią w taki sposób środek lamp? próbował ktoś czegoś w tym stylu z ori lampami polift?

Czy są jakieś podstawy prawne zabraniajace posiadania takich lamp?

http://sick-stickers.pl/product.php?id_product=1447 myślałem nad oklejeniem środka lamp takimi foliami

ewentualnie pomarańczową

Opublikowano

Ale na tej fotce to nie folia a żółta żarówka od długich i pomarańczowa od kierunku. Folią można okleić halogeny lampę raczej nie.

Opublikowano

Nie okleisz tego od środka bo folia pewnie się stopi to raz, a nawet jak nie to poodłazi. Zresztą długie by pewnie prawie nie świeciły bo jak by nie patrzeć zakleił byś odbłyśnik.

Ogólnie słabo, najlepiej jak byś miał bixy to wtedy możesz mieć czarne czy żółte środki, jakie chcesz. Kolega Gwerty robi takie rzeczy ale trochę to kosztuje. Lepiej sobie odpuścić, a jak już robić to porządnie. Z samym rozklejeniem lamp możesz mieć problem.

Pewnie chciał byś taki efekt jak kolega szafa z tym że on ma właśnie bixy: http://a4-klub.pl/index.php?/topic/140056-b5-ajm-szafa-polift-na-sterydach-oem/

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz :D no efekt bardzo mi się podoba, na razie nie planuje wprowadzenia czegoś takiego u mnie ale może z czasem bixy wpadna i wtedy pomyślę

Opublikowano

A co do podstaw prawnych, każde lampy mają homologację którą tracą przy jakiejkolwiek ingerencji w ich budowę typu malowanie, przerabianie, oklejanie. Także jak trafisz na mendę społeczną to może zabrać dowód za jakiekolwiek przeróbki. Więc jak już robić to grubo :naughty:

Opublikowano

a co z ksenonami? lampami malowanymi od środka w bixenonie np na valeo oryginalnym? też teoretycznie dowód leci?

Opublikowano

Odbłyśników się nie maluje, ci innego wnętrze lampy.

Opublikowano

czyli lampe wewnatrz można pomalować bez odbłyśników i nie ma sie do czego prawnie przyczepić homologacja nadal jest? plus ewentualna przeróbka lampy z h7 na ksenon też nie ma z tym problemu? wiem że tak się robi ale pytam jak to jest prawnie, czy w 100% bezpiecznie jezeli chodzi o jakieś kontrole albo przegląd itp. :P

Opublikowano

Ogólnie to nic nie jest legalne z tego co wymieniłeś patrząc na homologację. Ale raczej nie będzie problemów na drodze czy przy przeglądzie, z tym że musisz pamiętać o tym że przy xenonach musi być spełnione kilka warunków. Lampy muszą być przystosowane do żarników czyli przykładowo musi być na nich napisane D2S a nie H7. Musisz mieć spryskiwacze lamp. I samopoziomowanie albo chociaż jego imitację żeby zmylić kogoś przy kontroli. Bo jak tych warunków nie spełnisz to nawet jak masz w pełni oryginalne xenony Valeo to przeglądu mogą Ci nie podbić. A jeśli chodzi o malowanie lamp, to też zależy na kogo trafisz bo prawnie nie jest to legalne, ale jeśli masz bixenon i nie wpływa to na oświetlenie to na pewno można się dogadać. Ale to widać że lampa jest kombinowana i tak jak mówiłem możesz trafić na takiego co tego nie przepuści.